447
Ο Εντι Ράμα τον Νοέμβριο στο Παρίσι. Τώρα φιλοξενεί στα Τίρανα τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων | Christophe Ena/Pool via REUTERS

Εντι Ράμα: «Εμείς δεν θα εξαπατήσουμε την ΕΕ για να ενταχθούμε, όπως η Ελλάδα»

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2022, 12:05
Ο Εντι Ράμα τον Νοέμβριο στο Παρίσι. Τώρα φιλοξενεί στα Τίρανα τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων
|Christophe Ena/Pool via REUTERS

Εντι Ράμα: «Εμείς δεν θα εξαπατήσουμε την ΕΕ για να ενταχθούμε, όπως η Ελλάδα»

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2022, 12:05

Δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αλβανία. Πρώτα ακυρώθηκε «λόγω καιρικών συνθηκών» η επίσκεψή του –ιστορική, όπως είχε περιγραφεί από κυβερνητικές πηγές– στη Χειμάρρα και άλλα χωριά της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου. Και, έπειτα, ο Εντι Ράμα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, δεν είχε πρόβλημα να πει ότι η Ελλάδα εξαπάτησε την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά τις ενταξιακές διαδικασίες!

Λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη για τις 8 μ.μ. συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη στα Τίρανα, ο αλβανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε να δηλώνει σε συνέντευξή του, στον ενημερωτικό ιστότοπο Euractiv, ότι η διαδικασία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι σχολικές εξετάσεις που μπορείς να «εξαπατήσεις» για να μπεις όπως έκανε η Ελλάδα.

Στη συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο Εντι Ράμα δήλωσε συγκεκριμένα ότι «δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι η διαδικασία ένταξης είναι μια διαδικασία εξατομικευμένη με βάση την αξία (της κάθε χώρας). Εμείς οφείλουμε να εκπληρώσουμε συγκεκριμένα κριτήρια, και δεν είναι μια εξέταση όπου μπορείς να “κλέψεις” – ακόμη κι αν οι καθηγητές είναι λίαν διατεθειμένοι να σε βοηθήσουν. Είναι προς το συμφέρον σου να περάσεις αυτές τις εξετάσεις».

Εκεί συμπλήρωσε πως είναι σημαντικό για τη χώρα του να διαθέτει θεσμούς που λειτουργούν και «να μην εξαπατήσει όπως κάποιες γειτονικές χώρες έκαναν στο παρελθόν».

Οταν ρωτήθηκε να κατονομάσει ποιες χώρες εννοεί, απάντησε ευθέως «την Ελλάδα».

«Όχι όπως έκαναν κάποιες χώρες στο παρελθόν, όπως μια γειτονική χώρα, η Ελλάδα για παράδειγμα, που εξαπάτησε πολύ. Πήρε χρήματα από την Ευρώπη, πέρασε μια περίοδο χλιδής και μετά κατέληξε πολύ άσχημα», είπε συγκεκριμένα ο αλβανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Euractiv.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η συνάντηση Ράμα – Μητσοτάκη ορίστηκε να γίνει το βράδυ της Τρίτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, που φιλοξενείται για πρώτη φορά σε χώρα υποψήφια για ένταξη από την περιοχή. Μάλιστα ο Εντι Ράμα καλωσόρισε το πρωί στα Τίρανα τους ευρωπαίους αξιωματούχους –και τον κ. Μητσοτάκη.

Ο Ράμα με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (REUTERS/Florion Goga)
Ο Εντι Ράμα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (REUTERS/Florion Goga)
Ο Ράμα με τον Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρο της Γαλλίας (REUTERS/Florion Goga)
Καλωσορίζοντας τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς (REUTERS/Florion Goga)

Από την ίδια τη σύνοδο, πάντως, ο Ράμα δεν φαίνεται να έχει μεγάλες προσδοκίες: «Η σύνοδος κορυφής μπορεί και να κάνει πολλά καλά πράγματα. Ωστόσο τελικά κανένα από αυτά δεν θα είναι τόσο σημαντικό όσο το ότι η σύνοδος λαμβάνει χώρα στα Τίρανα», δήλωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...