Συνάντηση σε θερμό κλίμα –ενδεικτικό του ισχυρού ενδιαφέροντος και των δύο πλευρών για την περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη στενών διμερών σχέσεων– είχε την Τρίτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρίγκιπα-διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό θεσμοθετήθηκε επίσημα με την υπογραφή σχετικής συμφωνίας, η σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας (ΑΣΣΣ) των δύο χωρών, η οποία εδραιώνει την στρατηγική σχέση των δύο χωρών και την συστηματική προώθηση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο σε ανακοίνωσή του.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία του έργου του ECM (East to Med data Corridor) , του υποθαλάσσιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας και θα καταστήσει την Ελλάδα πύλη εισόδου δεδομένων προς την ΕΕ, διασυνδέοντάς την ταυτόχρονα με τη Μέση Ανατολή και την Ασία.
Είχε επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσει στον πρίγκιπα-διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας προκειμένου να καταστεί ενεργειακός κόμβος που συνδέει την ευρύτερη περιοχή με τις ευρωπαϊκές αγορές. Μάλιστα οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της «πράσινης ενέργειας», καθώς και τις δυνατότητες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας που μπορεί να γίνει η «γέφυρα» ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, όπως υποστήριξε ο ίδιος ο de facto ηγέτης της χώρας της αραβικής χερσονήσου στις πρώτες δηλώσεις του το απόγευμα, λίγη ώρα αφότου έγινε δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου.
Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον συνομιλητή του τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα στις τουριστικές υποδομές, την αγορά ακινήτων, τις ναυτιλιακές μεταφορές και τον τομέα των logistics, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις σημαντικές επενδυτικές δυνατότητες στις λιμενικές υποδομές και το δίκτυο χερσαίων μεταφορών στην Αλεξανδρούπολη.
Οι δύο ηγέτες εστίασαν την προσοχή τους και στις νέες προοπτικές που διανοίγονται για συνεργασία στην ψηφιακή διασυνδεσιμότητα, με τη μετατροπή των δύο χωρών σε σημαντικά περιφερειακά κέντρα δεδομένων, χάρη στην γεωγραφική τους θέση.
Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ συζήτησαν για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, με τον Πρωθυπουργό να σημειώνει ότι η Σαουδική Αραβία αποτελεί έναν σταθερό εταίρο της χώρας μας με ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην περιοχή του Κόλπου και πέραν αυτού, σύμφωνα, πάντα, με το ίδιο ανακοινωθέν.
Την κατ΄ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρίγκιπα-διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ανώτερα κυβερνητικά στελέχη καθώς και μέλη του διπλωματικού προσωπικού.
10 + 1 συμφωνίες
Μετά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών ακολούθησαν οι υπογραφές και ανταλλαγές συμφωνιών ανάμεσα στις δύο πλευρές στους εξής τομείς:
- σύστασης Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας,
- ενέργειας,
- στρατιωτικής συνεργασίας,
- διμερών επενδύσεων,
- επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας,
- υγείας,
- καταπολέμησης του εγκλήματος,
- πολιτισμού και αθλητισμού,
- τεχνικής συνεργασίας στα πεδία της τυποποίησης και ποιότητας,
- συνεργασίας στην αρχειοθέτηση και διαχείριση αρχείων.
Επιπλέον, παρουσία του Πρωθυπουργού και του πρίγκιπα-διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας υπογράφηκε από τους εκπροσώπους των εταιρειών Mena Hub (STC), TTSA, ΔΕΗ και CYTA η συμφωνία για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου East to Med data Corridor (EMC).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News