363
Διαμαρτυρία για τις υψηλές τιμές τροφίμων και το κόστος ζωής, στο Ναϊρόμπι της Κένυας | REUTERS/Monicah Mwangi

Εντεκα κυβερνήσεις «κινδυνεύουν να πέσουν» λόγω της ακρίβειας στα τρόφιμα

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2022, 12:29
Διαμαρτυρία για τις υψηλές τιμές τροφίμων και το κόστος ζωής, στο Ναϊρόμπι της Κένυας
| REUTERS/Monicah Mwangi

Εντεκα κυβερνήσεις «κινδυνεύουν να πέσουν» λόγω της ακρίβειας στα τρόφιμα

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2022, 12:29

«Αν δεν θρέψουμε τον κόσμο, θρέφουμε την σύγκρουση», υπογραμμίζει η ασφαλιστική εταιρεία Allianz Trade σε μελέτη της, σύμφωνα με την οποία 11 χώρες, κυρίως στην Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο κοινωνικών εντάσεων λόγω της εκτίναξης των τιμών των τροφίμων.

«Το σοκ στις παγκόσμιες τιμές τροφίμων προκαλεί ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία για τις χώρες που είναι καθαροί εισαγωγείς τροφίμων ή ορισμένων τροφίμων που καθίστανται σπάνια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, όπως τα σιτηρά», σημειώνει η ασφαλιστική εταιρεία στην μελέτη της που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Το διατροφικό αυτό σοκ μειώνει την πρόσβαση σε πόρους «και θα μπορούσε ακόμη και να προκαλέσει την πτώση κάποιων κυβερνήσεων, όπως συνέβη με την αραβική άνοιξη» της δεκαετίας του 2010, προειδοποιεί η εταιρεία.

Εκείνη την εποχή, οι τιμές τροφίμων είχαν αυξηθεί κατά 50%. Σήμερα, η τιμή του σιταριού είναι πλέον υψηλότερη από τα επίπεδα του 2012.

Σύμφωνα με την έκθεση, 11 κράτη διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο να δουν την εμφάνιση κοινωνικών συγκρούσεων τα προσεχή χρόνια λόγω αυτού του γεγονότος. Πρόκειται για την Αλγερία, την Τυνησία, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες, την Τουρκία και την Σρι Λάνκα, με την τελευταία να αντιμετωπίζει ήδη την χειρότερη οικονομική κρίση από την ανεξαρτησία της.

Και άλλες χώρες, που είναι καθαροί εισαγωγείς τροφίμων, αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία, έναν κίνδυνο κοινωνικών συγκρούσεων, αλλά όχι τόσο υψηλό, όπως η Ρουμανία, το Μπαχρέιν ή το Καζακστάν. Η Σαουδική Αραβία και η Κίνα βρίσκονται επίσης σε αυτή την κατηγορία, αλλά οι κίνδυνοι συγκρούσεων εκεί είναι ακόμα πιο χαμηλοί, καθώς έχουν πιο ισχυρές οικονομικές βάσεις.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε στα τέλη Απριλίου για τους κινδύνους κοινωνικών αναταραχών στην υποσαχάρια Αφρική λόγω της εκτίναξης των τιμών των τροφίμων και ο διευθυντής του τμήματος Αφρικής, Αμπέμπε Εμρο Σελάσι, δήλωσε στο AFP ότι ανησυχεί για την κατάσταση.

Κινήματα διαμαρτυρίας περισσότερο ή λιγότερο βίαια είχαν ξεσπάσει το 2008 σε περίπου 30 χώρες, κυρίως στη Σενεγάλη και το Καμερούν, όπως και στη βορειοδυτική Αφρική και στην Καραϊβική λόγω ισχυρής αύξησης των τιμών βασικών τροφίμων.

Η υποσαχάρια Αφρική εισάγει το 85% του σιταριού που καταναλώνει, ενώ τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά στην Τανζανία, στην Ακτή Ελεφαντοστού, στην Σενεγάλη και στη Μοζαμβίκη, υπογράμμισε το ΔΝΤ στα τέλη Απριλίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...