Ενταση με επεισόδια, ρίψη χημικών, μολότοφ και τελικά τραυματίες σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας κατά την πορεία διαμαρτυρίας η οποία ξεκίνησε από το σημείο όπου δολοφονήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια ο Παύλος Φύσσας, στο Κερατσίνι.
Ομάδα ατόμων αποκόπηκε από το κύριο σώμα των διαδηλωτών και προξένησε φθορές στην πρόσοψη του κτηρίου του ληξιαρχείου στο Κερατσίνι. Η ομάδα κουκουλοφόρων πέταξε πέτρες προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ και οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης.
Oι διαδηλωτές, με κεντρικό σύνθημα «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους Ναζί» διαμαρτύρονταν για τη δολοφονία του αδικοχαμένου 34χρονου τον Σεπτέμβριο του 2013 και καταδίκαζαν όσες φασιστικές συμπεριφορές έχουν εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια. Παρόντες στη συγκέντρωση ήταν και η οικογένεια του Παύλου Φύσσα.
Η πορεία κατέληξε απέναντι από την πύλη Ε2 στο λιμάνι του Πειραιά, όπου πραγματοποιήθηκε συναυλία, στις 20:00 της ίδιας ημέρας, με τίτλο «Πώς ανέχεσαι ΝΑ ΖεΙς μαζί τους;», με ελεύθερη είσοδο.
Οπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οικογένεια του Παύλου Φύσσα, «με τη διοργάνωση της συναυλίας θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν αφορά μόνο εμάς ή τα υπόλοιπα θύματα. Σκοπός μας είναι όσο η δίκη μπαίνει στην τελική ευθεία να αποτελέσει κομβικό σημείο συσπείρωσης για δράση σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα, με έμπρακτη στήριξη και μαζική παρουσία του κόσμου στις συνεδριάσεις, ώστε να καταστήσουμε σαφές ότι η συνολική καταδίκη των φασιστών θεωρείται μονόδρομος».
Ωστόσο, παρά της εκκλήσεις της Μάγδας Φύσσα, τα επεισόδια δεν έλειψαν από τις πορείες στη μνήμη του γιου της. Κυρίως στο Κερατσίνι, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, οι πορείες κατέληξαν -σαν σε ρουτίνα- σε σύγκρουση με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, με συνέπεια να καταγραφούν πέντε τραυματίες.
Δείτε εικόνες, με τον φακό του Sooc (Nikos Libertas)
Εν τω μεταξύ, μήνυμα για την ίδια ημέρα της συμπλήρωσης τεσσάρων χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, απέστειλε, μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter, o Αλέξης Τσίπρας. «Ούτε βήμα πίσω απέναντι στους εχθρούς της ελευθερίας» έγραψε.
Ούτε βήμα πίσω απέναντι στους εχθρούς της ελευθερίας. #Παύλος_Φύσσας
— Alexis Tsipras (@atsipras) September 18, 2017
Ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, σε δηλώσεις του επισήμανε ότι οι εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιούνταν για τον Παύλο Φύσσα «μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τη συλλογική απάντηση της κοινωνίας που δεν ξεχνά και δεν φοβάται τον φασισμό».
Επεισόδια σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη
Τζαμαρίες έσπασαν στην Αγίου Νικολάου στην Πάτρα άτομα που φορούσαν κουκούλες και συμμετείχαν στην πορεία που έγινε για τη δολοφονία του Φύσσα. Οι κουκουλοφόροι έσπασαν τις τζαμαρίες σε καταστήματα, ενώ έγραψαν συνθήματα σε κάποια από αυτά. Συνέχισαν την πορεία στην οδό Μαιζώνος, δεν προχώρησαν προς τα ούτως ή άλλως κλειστά γραφεία της Χρυσής Αυγής και ανεβαίνοντας τη Γούναρη κατέληξαν στην Πλατεία Γεωργίου. Φώναζαν συνθήματα κατά του φασισμού και ζητούσαν το κλείσιμο όλων των γραφείων της Χρυσής Αυγής. Η παρουσία της Αστυνομίας ήταν διακριτική, ενώ η μη εμφάνιση των διμοιριών ΜΑΤ, μία τακτική που εφαρμόζεται τα δύο τελευταία χρόνια, απέτρεψε πιο σοβαρά επεισόδια. Στην πορεία συμμετείχαν 400 περίπου άτομα. Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα, σε πολλά σχολεία της Πάτρας, έγιναν καταλήψεις από τους μαθητές, για την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.
Τα ΜΑΤ συνάντησαν, την ίδια ημέρα, στη Θεσσαλονίκη, οι συμμετέχοντες στην πορεία για τα τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του Φύσσα. Αντιεξουσιαστές, μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων και κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ξεκίνησαν νωρίτερα πορεία από την Καμάρα. Στη συμβολή των οδών Πολυτεχνείου και Σαλαμίνος είχαν παραταχθεί κλούβες της Αστυνομίας, ώστε οι διαδηλωτές να μη μπορέσουν να συνεχίσουν προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Οι συμμετέχοντες στην πορεία συνάντησαν μπλόκο της Αστυνομίας και επί της οδού Κουντουριώτου και αναγκάστηκαν να συνεχίσουν την πορεία τους στη Λεωφόρο Νίκης.
Σημειώνεται ότι τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο καθ’ ομολογίαν δράστης Γιώργος Ρουπακιάς βρίσκεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, αφού έχει συμπληρωθεί το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News