404
Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος σε παλαιότερη φωτογραφία στο Προεδρικό Μέγαρο | SOOC

Ενταση στη Βουλή μετά το «όχι» της πλειοψηφίας στο αίτημα Ράμμου (ΑΔΑΕ) για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2023, 12:11
Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος σε παλαιότερη φωτογραφία στο Προεδρικό Μέγαρο
|SOOC

Ενταση στη Βουλή μετά το «όχι» της πλειοψηφίας στο αίτημα Ράμμου (ΑΔΑΕ) για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2023, 12:11

«Οχι» στο αίτημα του επικεφαλής της της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Χρήστου Ράμμου, για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα για θέματα «που ανάγονται στις αρμοδιότητες της Αρχής», είπε η πλειοψηφία στην Επιτροπή την Πέμπτη.

Είχε προηγηθεί η κοινοποίηση του αιτήματος του προέδρου της ΑΔΑΕ και στον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, με τη σχετική ανακοίνωση της ανεξάρτητης Αρχής να αναφέρει:

«Η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών τιμώντας τη συνταγματική της αποστολή και ανταποκρινόμενη στην υποχρέωση κοινοβουλευτικής λογοδοσίας, υπέβαλε στις 17 Ιανουαρίου 2023, διά του Προέδρου της, Χρήστου Ράμμου, αίτημα προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, κ. Κ. Μπούρα για σύγκληση της Επιτροπής. Το αίτημα που κοινοποιήθηκε και στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κ. Τασούλα, αφορά την ενημέρωση του Σώματος σε σχέση με ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος, που ανάγονται στις αρμοδιότητες της Αρχής».

Το αίτημα τέθηκε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής για το θέμα των «υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ», με την πλειοψηφία διά του προέδρου της Επιτροπής, Θανάση Μπούρα, να το απορρίπτει και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρούν εν μέσω έντασης.

«Λυπάμαι πολύ για όσα άκουσα. Δεν αναφέρομαι μόνο στις ανοίκειες επιθέσεις προς την Ανεξάρτητη Αρχή. Αναφέρομαι κυρίως στη δική σας απόφαση κ. Μπούρα. Διότι η απόφασή σας είναι ένα ακόμα βήμα συσκότισης του σκανδάλου», παρατήρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, απευθυνόμενος στο πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής, λίγο πριν ανακοινώσει την αποχώρηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε δήλωσή του, ο κ. Κατρούγκαλος κατηγόρησε βουλευτές της ΝΔ ότι  επιτέθηκαν στον κ. Ράμμο και την ΑΔΑΕ «με προσβλητικές και ανοίκειες εκφράσεις αυτοκαταργώντας τις αρμοδιότητες της Επιτροπής», δεσμευόμενος παράλληλα ότι ο πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής θα  έρθει όπως και να ’χει να καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με τις δυνατότητες που δίνει στην αντιπολίτευση ο Κανονισμός της Βουλής.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδουρου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, κατά την οποία τόνισε την ανάγκη η Βουλή να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα Ράμμου για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών.

Και ανάρτησή του (εδώ) την οποία ενέταξε στην (προεκλογική) συνθηματολογία των ημερών, έγραψε «ο κύβος πλέον ερρίφθη. Την αλήθεια δεν μπορούν πια να την κρατήσουν στο σκοτάδι».

Κληθείς να τοποθετηθεί για το θέμα, στο περιθώριο της εκδήλωσης κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας των κοινοβουλευτικών συντακτών, ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε:

«Δεν υπάρχουν αυτόκλητοι καλεσμένοι. Η Επιτροπή καλεί. Δεν αυτοπροτάσσεται κάποιος. Δεν είναι παραξενιά ή πείσμα. Υπάρχει θεσμική διαδικασία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...