763
Ο Δημήτρης Λιγνάδης μεταφέρεται στο δικαστήριο, το πρωί της Παρασκευής | ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/Intime

Ενταση στη δίκη Λιγνάδη ανάμεσα σε υπεράσπιση και πολιτική αγωγή

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2022, 15:34
Ο Δημήτρης Λιγνάδης μεταφέρεται στο δικαστήριο, το πρωί της Παρασκευής
|ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/Intime

Ενταση στη δίκη Λιγνάδη ανάμεσα σε υπεράσπιση και πολιτική αγωγή

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2022, 15:34

Σε κλίμα έντασης συνεχίστηκε, την Παρασκευή, η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, όπου κατά τον σχολιασμό της κατάθεσης του πρώτου μάρτυρα, συγκρούστηκαν υπεράσπιση και πολιτική αγωγή.

Ο συνήγορος του Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας, με τον εκ των συνηγόρων των θυμάτων, Γιάννη Βλάχο, ξιφούλκησαν πολλές φορές, ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο, με το δικαστήριο να προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα, είτε με συστάσεις είτε με ολιγόλεπτη διακοπή της διαδικασίας.

Η κατάσταση οξύνθηκε ιδιαίτερα όταν ο κ. Κούγιας δήλωσε ότι γνώριζε τη διεύθυνση κατοικίας του πρώτου μάρτυρα, με τον κ. Βλάχο να αντιδρά άμεσα λέγοντάς του: «Εχετε βάλει μπράβους και ρουφιάνους να παρακολουθείτε τους μάρτυρες;».

Κούγιας: Καταγράψτε το στα πρακτικά αυτό.

Πρόεδρος: Παρακαλώ σταματήστε.

Βλάχος: Μην παραποιείτε την πραγματικότητα, δεν είναι τηλεόραση εδώ.

Κούγιας: Κάτσε με τον Τριανταφυλλόπουλο εσύ…

Βλάχος: Πήδα τη μάντρα και εσύ.

Σε αυτό το σημείο, το δικαστήριο, με εντολή της προέδρου, αποχώρησε για ολιγόλεπτη διακοπή ώστε να εκτονωθεί η ένταση.

Κατά τον σχολιασμό της κατάθεσης του πρώτου μάρτυρα, ο συνήγορος του κατηγορούμενου τον χαρακτήρισε «διεθνή απατεώνα» αναφερόμενος σε κενά και αντιφάσεις της κατάθεσης.

Επίσης, σημείωσε ότι ο εντολέας του έχει μηνύσει τον μάρτυρα ισχυριζόμενος ότι ο καταγγέλων βιασμό του από τον ηθοποιό, ψεύδεται.

Σύμφωνα με τον κ. Κούγια, η μήνυση του Δημήτρη Λιγνάδη έγινε για να «λογοδοτήσει αυτός ο επικίνδυνος μάρτυρας για την ψευδή κατασκευή του, που όπως θα αποδειχθεί αποτελεί μέρος μιας σκευωρίας όπου συνεργάστηκαν δικηγόροι, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και αδίστακτοι μάρτυρες».

Ακόμη, αναφερόμενος σε «δικτατορία της ιδιαιτερότητας», αμφισβήτησε τον μάρτυρα λέγοντας ότι «διάγει πολυτελή βίο ενώ είναι ανεπάγγελτος και αυτό προκαλεί ερωτηματικά».

Από την πλευρά των θυμάτων, ο συνήγορος του μάρτυρα, Γιάννης Βλάχος, λίγο νωρίτερα, είχε καταθέσει αίτημα για την επισκόπηση υλικού που έχει κατασχεθεί από ακίνητο του αδελφού του Δημήτρη Λιγνάδη, μαζί με άλλα αντικείμενα, ώστε, όπως είπε, «οι ένορκοι να δουν τα ανήλικα αγκαλιά με τον κατηγορούμενο σε πορνογραφικές στάσεις».

Ο κ. Βλάχος επεσήμανε ότι πρόκειται για ηλεκτρονικά αρχεία, φωτογραφίες και αρχεία ανταλλαγής μηνυμάτων, καθώς και ένα παλιό τηλέφωνο.

Ο εισαγγελέας επιφυλάχθηκε να απαντήσει στο αίτημα.

Παράλληλα, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής προσκόμισε στο δικαστήριο έγγραφα που πιστοποιούν όσα ανέφερε ο εντολέας του όσον αφορά την επαγγελματική δραστηριότητά του στη Σουηδία και αλλού.

Συνεχείς διακοπές

Συνολικά, η δίκη διακόπηκε τρεις φορές για να πέσουν οι τόνοι, ενώ ο κ. Βλάχος δήλωσε προς την πρόεδρο: «Εχω έτοιμη την εξαίρεση σας», με αφορμή ερωτήσεις προς τον μάρτυρα που επιτράπηκαν από την έδρα.

Το δικαστήριο κάλεσε εκ νέου τον πρώτο μάρτυρα στο βήμα, προκειμένου να απαντήσει σε διευκρινιστικές ερωτήσεις του εισαγγελικού λειτουργού προς αποσαφήνιση ημερομηνιών διαφόρων γεγονότων, στα οποία έχει αναφερθεί σε καταθέσεις του για τον βιασμό του.

Εισαγγελέας: Πότε τελικά αποφασίσατε να υποβάλλετε μήνυση και ορμώμενος από ποιο γεγονός;

Μάρτυρας: Στην τηλεόραση είδα φωτογραφίες του κατηγορούμενου ότι κυκλοφορεί με ανήλικα παιδιά και διάβασα μια καταγγελία που αφορούσε αυτά που έχω περάσει κι εγώ. Ήταν περιστατικά βιασμού…

Ο μάρτυρας δέχθηκε ερωτήσεις και από την υπεράσπιση, κάποιες από τις οποίες προκάλεσαν σφοδρή αντίδραση από τον συνήγορο Πολιτικής Αγωγής που αποχώρησε από την αίθουσα κάνοντας λόγο για ομοφοβία, ρατσισμό και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εγκαλώντας και το Δικαστήριο

«Ετοιμη την έχω την εξαίρεση σας», φώναζε ο συνήγορος. «Σαδιστικά υποβάλλονται οι ίδιες ερωτήσεις με την ανοχή του δικαστηρίου. Να απαγορεύονται ερωτήσεις που φέρνουν βασανιστικές αναμνήσεις στον μάρτυρα. Δεν μπορώ να συμμετάσχω και να νομιμοποιώ αυτή τη διαδικασία. Ολα τα ομοφοβικά, ρατσιστικά να τα βγάζουμε εδώ μέσα. Είναι ντροπή».

Η  αντίδραση του κ. Βλάχου αφορούσε ερωτήσεις της υπεράσπισης σχετικά με μάρτυρα που έχει κληθεί από τον πρώτο καταγγέλλοντα, ο οποίος είναι γνωστός με άλλο επώνυμο από εκείνο που είναι στον κατάλογο μαρτύρων.

Χαρακτηριστική ήταν η στιχομυθία που ακολούθησε:

Κούγιας: Τελικά τι είναι; Η ή Ο; Γιατί σας ακούω συνεχώς να λέτε για την Τζεφ…

Μάρτυρας: Αυτοπροσδιορίζεται ως η Τζεφ…

Κούγιας: Γιατί; δεν έχει κάνει εγχείρηση;

Βλάχος: Δεν σας ενδιαφέρει τι είναι κύριε! Παρανομούμε συνεχώς στο δικαστήριο αυτό! Είναι νόμος του κράτους να επιλέγει ο καθένας το φύλο του. Πρώτη φορά στην Ελλάδα γίνεται τέτοια καταπάτηση. Σας δηλώνω ότι θα μπουν και διεθνείς παρατηρητές… Πρόκειται για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πρόεδρος: Το δικαστήριο απαγορεύει αυτή την ερώτηση ως μη σχετιζόμενη με την υπόθεση. Να ολοκληρωθεί η εξέτασή του.

Ο κ. Βλάχος λίγο νωρίτερα ζήτησε από το δικαστήριο να απαγορεύσει ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης Αλέξη Κούγια, με το σκεπτικό ότι δεν αφορά το επίδικο ζήτημα. Η επίμαχη ερώτηση αποσκοπούσε -κατά τον κ. Κούγια- να καταδείξει ότι ο κατηγορούμενος «είναι θύμα οργανωμένης ομάδας».

Κατά τον κ. Βλάχο, ο εντολέας του δεχόταν σκόπιμα παραπλανητικές ερωτήσεις.

Το δικαστήριο επέτρεψε την ερώτηση προς τον μάρτυρα, μετά από διάσκεψη. Οπως ανακοίνωσε η πρόεδρος, η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Με την ολοκλήρωση της εξέτασης ο μάρτυρας προέβη στην εξής δήλωση: «Η υπεράσπιση έχει αφήσει πολλά υπονοούμενα όπου θέλει να ισχυρισθεί ότι είμαι επαγγελματίας ομοφυλόφιλος. Εγώ δεν είμαι και δεν υπήρξα ποτέ».

Η δίκη θα συνεχιστεί την 1η Απριλίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...