Τις ενστάσεις του για το σχέδιο που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (εδώ) για την προστασία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στη χώρα μας, εξέφρασε ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Στο επίκεντρο της κριτικής του κ. Σακελλαρίδη είναι η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για την παροχή ασύλου, με την οποία τα ασυνόδευτα παιδιά άνω των 15 ετών εξαιρούνται από τις ευάλωτες κατηγορίες και η εξέταση των αιτήσεων ασύλου τους θα γίνεται με ταχύρρυθμες διαδικασίες. Εκτιμά δηλαδή ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας ότι υπάρχει κάποια μεθόδευση στην προσέγγιση της κυβέρνησης ως προς τα ανήλικα προσφυγόπουλα.
Πολλοί βέβαια, θα σπεύσουν να υποδείξουν ότι ο κ. Σακελλαρίδης ως πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, φίλος του Αλέξη Τσίπρα και κυβερνητικός εκπρόσωπος στην πρώτη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν είναι ακριβώς ο πλέον αντικειμενικός ως προς την κριτική του προς τις πρωτοβουλίες του κ. Μητσοτάκη. Νόμιμη υπενθύμιση η οποία μας επιτρέπει να δούμε την κριτική του με σκεπτικισμό.
Ωστόσο θα πρέπει να θυμηθούμε και κάτι άλλο για τον κ. Σακελλαρίδη: ότι από τότε που αποστασιοποιήθηκε από τον μικρόκοσμο της Κουμουνδούρου άσκησε συχνά πυκνά οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα για τους χειρισμούς της στο Προσφυγικό (εδώ ένα χαρκατηριστικό παράδειγμα).
Τώρα ο κ. Σακελλαρίδης έρχεται με ανάρτησή του στο Facebook να επικρίνει το πρόγραμμα «Κανένα παιδί μόνο», το οποίο παρουσίασε την Κυριακή ο κ. Μητσοτάκης.
«Ο Πρωθυπουργός ορίζει εθνικούς συντονιστές για τα ασυνόδευτα και δηλώνει υπερήφανα ότι “η Ελλάδα δίνει πρώτη το σύνθημα της ανθρωπιάς” και ότι “κανένα παιδί μόνο”. Ωραία όλα αυτά.
Πριν τρεις βδομάδες με την ίδια υπερηφάνια ψηφιζόταν ο νόμος για το άσυλο και τη διεθνή προστασία. Εκεί οριζόταν ότι τα ασυνόδευτα παιδιά άνω των 15 έτων, δηλαδή το 93% των παραπάνω παιδιών, εξαιρούνται από τις ευάλωττες κατηγορίες και η εξέταση των αιτήσεων ασύλου τους θα γίνεται με ταχύρρυθμες διαδικασίες.
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασυνόδευτων παιδιών που έρχονται στην χώρα μας μπορεί να απελαθούν, χωρίς οι αιτήσεις τους να εξεταστούν ουσιαστικά, σε χώρες που κινδυνεύουν ή διώκονται.
Πώς το είπατε αυτό με το “σύνθημα της ανθρωπιάς”»;
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News