Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής έχει διατυπώσει συγκεκριμένες ενστάσεις για τη διάταξη του διυπουργικού νομοσχεδίου βάσει της οποίας θα αποχωρήσει η Βασιλική Θάνου από την προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Η Υπηρεσία επικαλείται αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το 2014 οι οποίες προστατεύουν στελέχη ανεξάρτητων Αρχών έναντι κυβερνητικών παρεμβάσεων, ειδικά σε ό,τι αφορά την διάρκεια της θητείας τους.
Το ΔΕΕ αναφέρει ότι υφίσταται «η υποχρέωση σεβασμού της θητείας των αρχών ελέγχου μέχρι τη λήξη της και του μη πρόωρου τερματισμού της παρά μόνον κατόπιν των κανόνων και των εγγυήσεων της εφαρμοστέας νομοθεσίας με εξαίρεση σπουδαίο και αντικειμενικά εξακριβώσιμο λόγο».
Στην ίδια έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας περιλαμβάνονται αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με τις οποίες «η εθνική νομοθεσία θα πρέπει να προβλέπει ρητώς ότι κατά την εφαρμογή των άρθρων 101 και 102 ΣΛΕΕ [Συνθήκη Λειτουργίας της ΕΕ], οι εθνικές διοικητικές αρχές ανταγωνισμού προστατεύονται έναντι εξωτερικών παρεμβάσεων ή πολιτικών πιέσεων, δυναμένων να θέσουν σε κίνδυνο την ανεξάρτητη αξιολόγησή τους για τα θέματα των οποίων επιλαμβάνονται».
Η εν λόγω οδηγία, προσθέτει η Υπηρεσία, προβλέπει πως η εθνική νομοθεσία πρέπει να ορίζει «εκ των προτέρων» τους λόγους παύσης μελών των ανεξάρτητων Αρχών, ώστε «να αρθούν τυχόν εύλογες υπόνοιες όσον αφορά την αμεροληψία τους και τη θωράκισή τους έναντι εξωτερικών παραγόντων».
Το νομοσχέδιο πρόκειται να ψηφιστεί αύριο Πέμπτη, ενώ αναμένεται να πάρουν τον λόγο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και οι πολιτικοί αρχηγοί.
Θάνου: «Δεν παραιτούμαι – Είμαι τεχνοκράτης, όχι κομματικό πρόσωπο»
Για «προσπάθεια βίαιης αποπομπής» από την προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την οποία κατέχει από την αρχή του έτους, έκανε λόγο η Βασιλίκή Θάνου, σε δηλώσεις της την Τετάρτη στον Ant1.
Σχολίασε ότι «ο θόρυβος αποδεικνύει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από φορείς και παρατάξεις, αλλά και την προσπάθεια της βίαιης αποπομπής». Πρόσθεσε ότι «είναι αυταπόδεικτο» ότι η διάταξη που την αφορά είναι «φωτογραφική», καθώς «αφορά τη μία από τις 22 Ανεξάρτητες Αρχές που λειτουργούν στο κράτος».
«Θεωρώ όλη αυτή η εμπάθεια αποδεικνύει τον ισχυρισμό περί φωτογραφικής διάταξης», είπε ενώ έκανε λόγο για στοχοποίηση της από την κυβέρνηση, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, την συνδέει με τον κ. Τσίπρα.
«Πράγματι ήμουν προϊσταμένη του νομικού γραφείου πρώην Πρωθυπουργού. Ολοι σε αυτά τα γραφεία υπηρετούν επιλεγόμενοι από τον Πρωθυπουργό ή είναι τεχνοκράτες. Τεχνοκράτης ήμουν κι εγώ. Δεν υπήρξα ποτέ κομματικό πρόσωπο με την έννοια που θέλει να μου βάλει ταμπέλα η ΝΔ», μιλώντας για «αυθαίρετο προσδιορισμό» που της έχει προσάψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε ερώτηση αν θα παραιτηθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να διευκολύνει τη διαδικασία, ξεκαθάρισε ότι θεωρεί παράνομη τη διάταξη, συνεπώς «αν παραιτηθώ, είναι σαν να συμπράττω στην παράνομη διάταξη. Γι’αυτό δεν παραιτούμαι».
Ακόμη, η κυρία Θάνου χαρακτήρισε «πολύ άκομψο» τον τρόπο που εκφράστηκαν κυβερνητικά στελέχη στην Επιτροπή της Βουλής, αναφερόμενη ειδικά στον Μάκη Βορίδη και τις κατηγόριες που της πρόσαψε ότι «γοητεύτηκε και πήγε αμισθί στο γραφείο του Πρωθυπουργού».
Απάντησε ότι «προσπαθούν να ευτελίσουν το ότι πήγα αμισθί. Πήγα επειδή ήθελα να προσφέρω τις γνώσεις και τις εμπειρίες που είχα. Δεν με ενδιέφερε ποιος ήταν Πρωθυπουργός, πήγα να συνεισφέρω στον αγώνα που έδινε ο Πρωθυπουργός να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Πήγα αμισθί ακριβώς για να μην μπορούν μετά να μου προσάψουν αυτά για τα οποία να με κατηγορούν τώρα».
Σε ό,τι αφορά δε τα οφέλη από την θέση της στην Επιτροπή, αποκάλυψε πως παίρνει 100 ευρώ λιγότερα από ό,τι είναι η σύνταξή της, η οποία έχει ανασταλεί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News