Ενοχος για διαφθορά, πλαστογραφία και δωροδοκία κατ’ εξακολούθηση κηρύχθηκε από ελβετικό δικαστήριο ο ισραηλινός επιχειρηματίας και έμπορος διαμαντιών, Μπένι Στάινμετζ, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης πέντε ετών που συνοδεύεται από πρόστιμο-μαμούθ 50 εκατ. ελβετικών φράγκων (56,48 εκατομμύρια δολάρια).
Ο ισραηλινός κροίσος -ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στο Ισραήλ- αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που αποδόθηκαν και αφού χαρακτήρισε «μεγάλη αδικία» την απόφαση του δικαστηρίου της Γενεύης, γνωστοποίησε ότι θα ασκήσει έφεση.
Ο Στάινμετζ και δύο ακόμη άτομα, ένας Γάλλος και μία Βελγίδα, κατηγορούνταν ότι μέσα σε μία τετραετία, από το 2006 έως και το 2010, είτε πλήρωσαν είτε ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν την καταβολή δωρεών ύψους 10 δισ. δολ. στην Μαμαντί Τουρέ – μία από τις συζύγους του πρώην προέδρου της Γουινέας, Λανζάνα Κόντε.
Ως αντάλλαγμα για τις εν λόγω διαρροές, κατάφεραν να εξασφαλίσουν άδειες διερεύνησης για σιδηρομετάλλευμα, σε απομακρυσμένα βουνά στην περιοχή Σιμάντου στη Δυτική Αφρική, ενώ παράλληλα θα αποκτούσαν και τα αναγκαία πλαστά έγγραφα, ώστε να συγκαλύψουν τις δραστηριότητές τους, έχοντας ως« βιτρίνα» ψεύτικες εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου Αλεξάνδρα Μπάνα υποστήριξε ότι ο Μπένι Στάινμετζ και οι συνεργάτες του επιχείρησαν να καταστρέψουν ενοχοποιητικά έγγραφα για να κρύψουν τις εγκληματικές τους πράξεις, με τον ίδιο να καρπώνεται άμεσα κέρδη από τα δικαιώματα που είχε εξασφαλίσει για εξορύξεις στη Γουινέα. .
Ο Στάινμετζ ζούσε στη Γενεύη έως το 2016 και κατόπιν στο Ισραήλ. Θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας
Κληθείς από το δικαστήριο να εκτιμήσει την προσωπική του περιουσία, ο ισραηλινός μεγιστάνας ισχυρίστηκε ότι κυμαίνεται από 50 έως 80 εκατ. δολάρια. Βασική υπερασπιστική γραμμή από πλευράς των συνηγόρων του ήταν ότι ο ίδιος δεν συμμετείχε στην καθημερινή διοίκηση του εταιρείας του, Beny Steinmetz Group Resources (BSGR).
Στο δικαστήριο προσπάθησε να πείσει ότι ήταν ιδιοκτήτης και πρεσβευτής της εταιρείας, αλλά όχι διοικητικός επικεφαλής του Ομίλου που απασχολεί περίπου 100.000 άτομα.
Ενοχοι για διαφθορά κρίθηκαν και οι δύο συγκατηγορούμενοι του Στάινμετζ, στους οποίους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών με διετή αναστολή, καθώς και πρόστιμα 5 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων και 50.000 ελβετικών φράγκων αντιστοίχως.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News