525
Το ένα λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν προσκυνητές, μετά την πολύνεκρη επίθεση στην αιγυπτιακή πόλη Μίνια | Twitter

Παγκόσμιο σοκ για το νέο αιματοκύλισμα στην Αίγυπτο

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2017, 13:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/05/2017, 08:00
Το ένα λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν προσκυνητές, μετά την πολύνεκρη επίθεση στην αιγυπτιακή πόλη Μίνια
|Twitter

Παγκόσμιο σοκ για το νέο αιματοκύλισμα στην Αίγυπτο

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2017, 13:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/05/2017, 08:00

Η φρίκη δεν έχει τέλος. Το δράμα των χριστιανών της Αιγύπτου επίσης δεν έχει τέλος. Το λουτρό αίματος συνεχίζεται και η διεθνής κοινότητα παραμένει υπνωτισμένη ενώ οι φανατικοί ισλαμιστές σκορπούν τον θάνατο. Το τελευταίο περιστατικό τείνει να δώσει πια χαρακτηριστικά ρουτίνας: Χριστιανοί Κόπτες ενώ βρίσκονταν καθ’ οδόν για την εκκλησία δέχθηκαν επίθεση το μεσημέρι της Παρασκευής. Ενοπλοι άνοιξαν πυρ κατά δύο λεωφορείων, ενώ βρίσκονταν μέσα οι πιστοί, σε έναν ερημικό δρόμο που οδηγεί στο μοναστήρι Ανμπα Σαμουέλ. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 28 άτομα ενώ τραυματίστηκαν άλλα 26. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αγγίξει τους 35. Και όπως ενημέρωναν οι αιγυπτιακές Αρχές, ανάμεσα στα θύματα βρίσκονταν παιδιά…

Οι πρώτες πληροφορίες για τους δράστες της επίθεσης ήταν συγκεχυμένες, ενώ δεν είχε γίνει ανάληψη ευθύνης από κάποια τρομοκρατική οργάνωση. Κάποιοι έκαναν λόγο για οκτώ δράστες, ενώ άλλοι για δέκα. Παράλληλα δεν είχε εξακριβωθεί αν έκαναν την επίθεση ενώ βρίσκονταν πάνω σε μηχανές ή αυτοκίνητα. Πάντως, σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων, επέβαιναν σε μοτοσικλέτες.

Οι αιγυπτιακές Αρχές απέκλεισαν την περιοχή και άρχισαν άμεσα τις έρευνες για την αναζήτησή τους. Το περιστατικό σημειώθηκε στη Μίνια, μία πόλη 200.000 κατοίκων, 249 χιλιόμετρα νότια από το Κάιρο, η οποία φιλοξενεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά συγκέντρωσης χριστιανών (50%) στην Αίγυπτο.

bus2
Το δεύτερο λεωφορείο, καμένο, μετά την επίθεση (Twitter)

Η χριστιανική μειονότητα της Αιγύπτου -που αντιπροσωπεύει το 10% του συνολικού πληθυσμού (92 εκατ.) της χώρας- έχει δεχθεί πολλά χτυπήματα από ένοπλες οργανώσεις το τελευταίο διάστημα.

Η τελευταία, διπλή, επίθεση που συγκλόνισε τους χριστιανούς της χώρας σημειώθηκε στις 9 Απριλίου, την Κυριακή των Βαΐων. Δύο βομβιστές αυτοκτονίας ανατινάχθηκαν στην Τάντα και την Αλεξάνδρεια, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης λειτουργίας, σκοτώνοντας συνολικά 46 άτομα.

egypt
Φωτό αρχείου: Συγγενείς των θυμάτων της τελευταίας επίθεσης, που σημειώθηκε τον Απρίλιο στην Αλεξάνδρεια, θρηνούν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα… (Reuters)

Τον Δεκέμβριο του 2016, σημειώθηκε βομβιστική επίθεση στον μεγαλύτερο καθεδρικό ναό Κοπτών του Καΐρου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 25 άτομα και να τραυματιστούν άλλα 49. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονταν πολλές γυναίκες και παιδιά.

Την ευθύνη των δύο επιθέσεων είχε αναλάβει το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος.

Η τρομοκρατική οργάνωση είχε προειδοποιήσει στις αρχές Μαΐου για μία νέα επίθεση. Μάλιστα, ο «ηγέτης» του ISIS στην Αίγυπτο, σε συνέντευξή του σε εφημερίδα των τζιχαντιστών Al NAba, είχε στείλει ένα μήνυμα προς του μουσουλμάνους της χώρας. «Σας προειδοποιούμε να μένετε μακριά από συγκεντρώσεις χριστιανών, καθώς και από σημεία όπου βρίσκονται ο στρατός και η αστυνομία», είχε πει ο ανώνυμος «ηγέτης».

Στον απόηχο των επιθέσεων του Απριλίου, ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντούλ Φατάχ αλ Σίσι είχε κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και είχε δεσμευτεί να κάνει ότι είναι αναγκαίο για να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές…

2017-05-26T142907Z_1410280302_RC143B90DA80_RTRMADP_3_EGYPT-SECURITY (1)
Δυνάμεις ασφαλείας στο ερημικό σημείο της επίθεσης (REUTERS/Mohamed Abd El Ghany)
Αντιδράσεις

Την επίθεση καταδίκασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. «Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στο λαό της Αιγύπτου και την κυβέρνησή του και ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων» ανέφερε η ανακοίνωσή του.

«Είμαστε πάντα και παντού απέναντι σε κάθε φανατισμό που γεννά τυφλή βία με θύματα αθώους πολίτες» ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...