Οι New York Times για το πιθανό μέρος μιας «τρελής» συνάντησης / Ο Independent για τη μαύρη στιγμή μιας ιδιοφυΐας / Οι New York Times (ξανά) για το «χρυσό» ξύλο που έπεσε / Και το Quartz…
  • The New York Times

    Τραμπ – Κιμ/ Οι υποψήφιοι για το ραντεβού στα τυφλά

    Μεταξύ των πολλών ερωτημάτων σχετικά με τη συνάντηση του προέδρου Ντόναλντ Τράμπ και του δικτάτορα της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, είναι ο τόπος όπου θα μπορούσε να συμβεί. Σύμφωνα με τους New York Times, οι πιθανοί υποψήφιοι είναι:

    Αποστρατικοποιημένη Ζώνη

    Το χωριό Πανμουνγιόμ, στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη μεταξύ της Βόρειας και Νότιας Κορέας, είναι μάλλον το μέρος που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Το μέρος διαθέτει αίθουσα συνεδριάσεων που έχει εισόδους από τις δύο πλευρές των συνόρων. Ο Κιμ έχει δηλώσει ότι θα πήγαινε εκεί για να συναντήσει τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν.

    Πιονγιάνγκ

    Η πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας ήταν ο χώρος των συναντήσεων υψηλού επιπέδου και στο παρελθόν. Οι πρώην πρόεδροι Τζίμι Κάρτερ και Μπιλ Κλίντον την έχουν επισκεφθεί. Ο Τραμπ, όμως, μπορεί να ερχόταν σε δύσκολη θέση. Γιατί είναι πιθανό να κάνει το καθεστώς καμία σούπερ στρατιωτική επίδειξη στον αμερικανό πρόεδρο, θαυμαστής εσχάτως και ο ίδιος των παρελάσεων. Σημειωτέον, ανάλογη επίδειξη είχε κάνει ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, το 2000, στην τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ .

    Νήσος Τζέτζου

    Ο κυβερνήτης της νοτιοκορεατικής νήσου Τζέτζου πρότεινε τη διεξαγωγή της συνάντησης εκεί. Το νησί, νότια της Κορεατικής Χερσονήσου, είναι τουριστικός προορισμός και το σχετικά μικρό του μέγεθος και ο πληθυσμός του θα μπορούσαν να καταστήσουν την ασφάλεια ευκολότερη από ότι σε μια μεγάλη πόλη, όπως είναι η Σεούλ.

    Ουάσιγκτον

    Η Ουάσινγκτον θα μπορούσε επίσης να είναι ένα πιθανό μέρος, αν και ο Κιμ θα ήταν πιθανότατα επιφυλακτικός να γίνει η  αμερικανική πρωτεύουσα ο πρώτος του προορισμός στο εξωτερικό ως δικτάτορας της Βόρειας Κορέας.

    Πεκίνο

    Η Κίνα είναι ο μοναδικός σημαντικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, αν και η σχέση τους μόλις τα τελευταία χρόνια έχει επισημοποιηθεί. Ακόμα, η Κίνα ήταν μία από τις λίγες χώρες που ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, πατέρας του σημερινού δικτάτορα, ταξίδεψε ως ηγέτης της Βόρειας Κορέας.

    Γενεύη

    Η Γενεύη έχει φιλοξενήσει συναντήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ αντιπάλων, όπως μεταξύ του Ρόναλντ Ρίγκαν και του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ το 1985. Και ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα ένιωθε μεγαλύτερη εξοικείωση με μια πόλη όπου σπούδασε στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

    Μόσχα

    Όπως και η Κίνα, έτσι και η Ρωσία υπήρξε περιστασιακός προορισμός για ηγέτες της Βόρειας Κορέας. Ο Κιμ πάντως ακύρωσε τα σχέδια για να ταξιδέψει στη Μόσχα το 2015 για εκδηλώσεις από τα εβδομήντα χρόνια της νίκης σε βάρος της ναζιστικής Γερμανίας. Μια επίσκεψη στη Μόσχα ίσως να μην φαίνεται καλή και για τον Τραμπ, δεδομένων των υποψιών ότι οι Ρώσοι παρενέβησαν υπέρ του στις αμερικανικές εκλογές.

    Στοκχόλμη

    Η Σουηδία υπήρξε από καιρό βασικός διαμεσολαβητής μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Κορέας. Την περασμένη εβδομάδα η σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Ρι Γιονγκ Χο, θα επισκεφθεί σύντομα τη Σουηδία, τροφοδοτώντας τα σενάρια ότι εκεί μπορεί να γίνει η συνάντηση.

    Ουλάν Μπατόρ

    Η Μογγολία, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία και την Κίνα, έχει ακολουθήσει μια πολιτική ουδετερότητας κατά τα τελευταία χρόνια και έχει καλές σχέσεις τόσο με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και με τη Βόρεια Κορέα. Ο Τσακιάγιαν Ελμπέγκντορ, πρώην πρόεδρος της Μογγολίας, έγραψε στο twitter πόσο θα ήθελε να γίνει η συνάντηση στο Ουλάν Μπατόρ, την πρωτεύουσα.

    Και τώρα, ας πέσουν τα στοιχήματα.

    Φωτό: Η αίθουσα με τις εισόδους και από τις δυο πλευρές των συνόρων. Πηγή: The New York Times
  • The Independent

    #MeToo/ Ποιος θα βγάλει τη νέα ταινία του Γούντι Αλεν;

    Είναι η μαύρη στιγμή του Γούντι Αλεν. Εν μέσω των κατηγοριών για σεξουαλική παρενόχληση από την υιοθετημένη κόρη του, Ντίλαν Φάροου, και από τις μαζικές καταδίκες του κινήματος #MeToo, ο βασιλιάς Γούντι βιώνει μία κινηματογραφική ματαίωση. Ο Independent πιθανολογεί ότι το «The Wonder Wheel» θα είναι η τελευταία του ταινία – ή τουλάχιστον η τελευταία με σημαντικούς ηθοποιούς.

    Η 48η ταινία του, που διαδραματίζεται στη δεκαετία του ’50, βγήκε στις αίθουσες ανάμεσα σε επικρίσεις του κοινού και επαίνους των κριτικών, μεταξύ της δυσπιστίας των απλών ανθρώπων και του ενθουσιασμού των ηθοποιών, αρχίζοντας με μια γυναίκα: «Έχω ξεπεράσει τον αρχικό πανικό να δουλεύω με έναν απίστευτο σκηνοθέτη σαν αυτόν, ικανό να ενισχύσει την πιο ειλικρινή πλευρά των γυναικείων χαρακτήρων», δήλωσε ο Κέιτ Γουίνσλετ πριν η έκρηξη της υπόθεσης Γουάινσταϊν φέρει τα πάνω κάτω.

    Τώρα οι επόμενες τρεις ταινίες της συμφωνίας του Γούντι Αλεν με το Amazon Studios περπατάνε σε τεντωμένο σκοινί. Ο ίδιος ο Άλεν παραδέχθηκε ότι αισθάνθηκε «βασανισμένος και αδύναμος» μετά τις κατηγορίες. «Αλλά σε αντίθεση με τη χιονοστιβάδα που στρίμωξε στη γωνία τον Γουάινσταϊν και τον Κέβιν Σπέισι, η Ντίλαν Φάροου εξακολουθεί να παραμένει μια απομονωμένη φωνή. Ηλικιωμένος και πληγωμένος ο 82χρονος  Γούντι αρχίζει τα γυρίσματα της επόμενης ταινίας του». Με την ελπίδα ότι θα υπάρξει κάποιος να την βγάλει στις αίθουσες.

    Φωτό: Βγαίνει σιγά σιγά κι αυτός από το πλάνο.  Πηγή: EPA/TRISTAN FEWINGS / POOL
  • Τhe New York Times

    Ritz/ Από πολυτελές ξενοδοχείο, αίθουσα βασανιστηρίων

    Τι συνέβη πραγματικά στην αίθουσα του Ritz-Carlton, στο Ριάντ, κατά τη διάρκεια των τριών μηνών (από το Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο), όταν το υπερπολυτελές ξενοδοχείο έγινε «φυλακή VIP» για πρίγκιπες, σεΐχηδες και σαουδάραβες αξιωματούχους που κατηγορούνται για διαφθορά; Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσαν οι New York Times, η «μετάνοια» (και η επιστροφή δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά και μετοχές) επιτεύχθηκε με τη χρήση σωματικής και ψυχολογικής βίας, απειλών και στέρησης ύπνου. «Τουλάχιστον 17 από τους κρατούμενους οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο για σωματική κακοποίηση και ένας από αυτούς αργότερα πέθανε υπό κράτηση με έναν εμφανώς σπασμένο λαιμό, σώμα πρησμένο και άλλα σημάδια βίας, σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα».

    Την παραμονή της έρευνας, η κυβέρνηση του Ριάντ επισήμανε και πάλι ότι οι ισχυρισμοί περί σωματικής βίας είναι «απολύτως ψευδείς», αλλά οι ΝΥΤ επιβεβαιώνουν ότι «πολλές συνεντεύξεις με αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας, μέλη της βασιλικής οικογένειας και συγγενείς, συμβούλους και συνεργάτες κρατουμένων, έχουν αποκαλύψει μια πιο σκοτεινή επιχείρηση, που χαρακτηρίζεται από περιπτώσεις σωματικής βίας, η οποία έχει οδηγήσει στη μεταφορά δισεκατομμυρίων δολαρίων ιδιωτικού πλούτου υπό τον έλεγχο του διαδόχου». Πρόκειται για τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν που σε λίγες μέρες θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ (20 Μαρτίου θα γίνει δεκτός από τονΤραμπ στο Λευκό Οίκο) για να «γοητεύσει» τους αμερικανούς επενδυτές.

    Μην τους τρομάξει μόνο. 

    Φωτό: Κάτι παραπάνω από  χρυσή φυλακή. Πηγή: instagram.com/bassproshots/
  • Quartz

    Ποσόστωση/ Πού χάθηκαν τα κορίτσια της ποπ;

    Θαμπωμένοι  μάλλον από την λάμψη που περιβάλλει τα επιτεύγματα της Μπιγιονσέ, της Ριάνας και της Τέιλορ Σουίφτ, χάσαμε από τον ορίζοντά μας τις υπόλοιπες γυναίκες της ποπ. Μια έρευνα, ωστόσο, για την εκπροσώπηση στον τομέα της ψυχαγωγίας που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, δείχνει ότι τα τελευταία χρόνια λίγες κατάφεραν να στρέψουν τους προβολείς επάνω τους.

    «Εξακόσια τραγούδια αναλύθηκαν στα διαγράμματα της λίστας του Billboard Hot 100 μεταξύ 2012 και 2017. Στα έξι χρόνια που μελετήθηκαν, οι γυναίκες δεν έχουν ξεπεράσει ποτέ το 30 τοις εκατό», γράφει το Quartz. «Η μείωση είναι ιδιαίτερα εμφανής τα τελευταία χρόνια, με το αρνητικό ρεκόρ να καταγράφεται το 2017: μόλις 16,8%». Η ανδροκρατία στην ποπ μουσική είναι επίσης εμφανής στον αριθμό των υποψηφιοτήτων στα τελευταία βραβεία Grammy, με τις γυναίκες να μην φθάνουν το 10 τοις εκατό στις σημαντικές κατηγορίες.

    Εντάξει, αλλά μην το ρίξουμε και στην ποσόστωση.

    Φωτό: Μια Ριάνα δεν φέρνει την άνοιξη. Πηγή:  EPA/YOAN VALAT



text
  • Της Αγίας Βαρβάρας, που γιορτάζει το Πυροβολικό, θα συναντηθούν Μητσοτάκης-Ανδρουλάκης. Εχουν να ακουστούν κανονιές…


    27 Νοεμβρίου 2024, 15:15