595
Αμερικανοί στρατιώτες φορτώνουν βρεφικό γάλα με προορισμό τις ΗΠΑ, στη βάση του Ράμσταϊν στη Γερμανία | The White House/Handout via REUTERS

Ενισχύσεις σε βρεφικό γάλα από την Ευρώπη έφτασαν στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2022, 10:38
Αμερικανοί στρατιώτες φορτώνουν βρεφικό γάλα με προορισμό τις ΗΠΑ, στη βάση του Ράμσταϊν στη Γερμανία
|The White House/Handout via REUTERS

Ενισχύσεις σε βρεφικό γάλα από την Ευρώπη έφτασαν στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2022, 10:38

Ενα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος μετέφερε το πρώτο φορτίο βρεφικού γάλακτος από την Ευρώπη, προκειμένου οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν και ο Τζο Μπάιντεν να επιλύσει μια πολιτική κρίση.

Το αεροσκάφος αναχώρησε από τη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στη Γερμανία, Ράμσταϊν, και προσγειώθηκε την Κυριακή στην Ιντιανάπολις, ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι έχει προγραμματιστεί άμεσα και δεύτερη πτήση.

Η ανάκληση παρτίδων βρεφικού γάλακτος που έγινε στις 17 Φεβρουαρίου από την παρασκευάστρια εταιρεία Abbott Laboratories και το κλείσιμο της εργοστασιακής μονάδας της στην πόλη Στέρτζις του Μίσιγκαν, έπειτα από έρευνα της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), προκάλεσαν μία από τις μεγαλύτερες ελλείψεις βρεφικού γάλακτος στην πρόσφατη ιστορία, που πλήττει ιδιαίτερα τις χαμηλού εισοδήματος αμερικανικές οικογένειες.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση το μόνο βήμα που πρέπει να γίνει. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σύμφωνα με τις οδηγίες του προέδρου, προκειμένου να εντοπίσουμε την κάθε διαθέσιμη ευκαιρία για την αύξηση της τροφοδοσίας», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ, Τομ Βίλσακ, ο οποίος υποδέχτηκε το αεροσκάφος μετά την προσγείωσή του.

«Αυτό το βρεφικό γάλα είναι για ένα πολύ, πολύ μικρό ποσοστό παιδιών. Περίπου 17.000 παιδιά στις ΗΠΑ θα επωφεληθούν βασικά από αυτό το βρεφικό γάλα», είπε.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να εφοδιάσει τα άδεια ράφια με 1,5 εκατομμύριο συσκευασίες ειδικού βρεφικού γάλακτος της Nestle. Ο αμερικανός πρόεδρος επικαλέστηκε την προηγούμενη εβδομάδα την ειδική νομοθεσία του Ψυχρού Πολέμου (Defense Production Act), προκειμένου να βοηθήσει στην αύξηση των διαθέσιμων ποσοτήτων βρεφικού γάλακτος.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι μια δεύτερη πτήση που μεταφέρει βρεφικό γάλα θα αναχωρήσει από την αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία, μέσα στις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, τόσο στην Abbott, όσο και σε μία δεύτερη εταιρεία, την Reckitt, έχουν δοθεί άδειες κατά προτεραιότητα για προμήθειες πρώτων υλών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την εφαρμογή της ειδικής νομοθεσίας.

Η Nestle ανακοίνωσε επίσης ότι και άλλα φορτία αναμένεται να φτάσουν τις επόμενες ημέρες.

Το στρατιωτικό προσωπικό χρησιμοποίησε περονοφόρα οχήματα, προκειμένου να ξεφορτώσει τις παλέτες με τις συσκευασμένες κούτες βρεφικού γάλακτος από το αεροσκάφος στην Ιντιανάπολις σε φορτηγά που κατευθύνθηκαν προς τα κέντρα διανομής. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι 35 τόνοι ειδικού βρεφικού γάλακτος, που καλύπτουν τις ανάγκες για 500.000 μπιμπερό, μεταφέρθηκαν με την πτήση.

Το στρατιωτικό μεταγωγικό φορτωμένο με κουτιά βρεφικού γάλακτος στη βάση του Ράμσταϊν, πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ – The White House/Handout via REUTERS

Η Abbott είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής βρεφικού γάλακτος σε σκόνη στις ΗΠΑ, ενώ έκλεισε το εργοστάσιό της στο Μίσιγκαν έπειτα από αναφορές για μόλυνση από βακτήρια σε τέσσερα βρέφη. Η εξέλιξη αυτή επιδείνωσε την κατάσταση της έλλειψης μεταξύ πολλών παρασκευαστών βρεφικού γάλακτος, ενώ το πρόβλημα ξεκίνησε με ζητήματα που προέκυψαν σχετικά με την ομαλή λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο εκτελεστικός σύμβουλος της Abbott, Ρόμπερτ Φορντ, ζήτησε συγγνώμη για τις ελλείψεις, ενώ διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί, προσθέτοντας ότι το εργοστάσιο θα επαναλειτουργήσει την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, αλλά τόνισε ότι θα απαιτηθούν έξι με οκτώ εβδομάδες για να φτάσουν τα προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων.

«Ζητάμε συγγνώμη από την κάθε οικογένεια που την απογοητεύσαμε από την εκούσια ανάκληση των προϊόντων μας, η οποία επιδείνωσε την κατάσταση έλλειψης του βρεφικού γάλακτος στη χώρα μας», έγραψε ο ίδιος στην Washington Post.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ερικ Ανταμς, κήρυξε χθες κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προκειμένου να προλάβει την αύξηση της τιμής του βρεφικού γάλακτος.

«Αυτή η εντολή για την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης θα βοηθήσει στη λήψη σκληρών μέτρων κατά οποιουδήποτε εμπόρου επιδιώξει να επωφεληθεί από την κρίση, αυξάνοντας τις τιμές σε αυτό το βασικό αγαθό», ανέφερε ο δήμαρχος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...