Για κίνδυνο «μεγάλης αποβιομηχάνισης» της Ευρώπης έκανε λόγο η Le Monde, με αφορμή τον εξαναγκασμό ορισμένων κλάδων της βιομηχανίας (λιπάσματα, χαρτί, σίδηρος και χάλυβας) να κλείσουν τα εργοστάσιά τους στη Γηραιά Ηπειρο, εξαιτίας της ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου.
Οπως επεσήμανε ενδεικτικά στο εκτενές ρεπορτάζ της η γαλλική εφημερίδα, η Yara, μια μεγάλη νορβηγική πολυεθνική που παράγει λιπάσματα, μείωσε την παραγωγή κατά δύο τρίτα σε πολλά ευρωπαϊκά εργοστάσιά της, συμπεριλαμβανομένων τριών στη Γαλλία, από τα τέλη Αυγούστου.
Ενα μήνα νωρίτερα, τον Ιούλιο, η βιομηχανική παραγωγή στη ζώνη του ευρώ είχε ήδη μειωθεί, στο σύνολό της, κατά 2,3%.
Εν μέσω της κατάστασης αυτής, ανησυχία προκαλεί και ο κίνδυνος ντόμινο, καθώς το κλείσιμο ενός εργοστασίου θα μπορούσε να οδηγήσει στο κλείσιμο υπεργολάβων και άλλων τομέων, προσέθεσε η Le Monde, επικαλούμενη το παράδειγμα του παγκόσμιου χημικού κολοσσού BASF στο Λουντβιγκσχάφεν της Γερμανίας: Εδώ και μερικές εβδομάδες, δεν παράγει σχεδόν καθόλου αμμωνία.
Αλλωστε, «το δεύτερο τρίμηνο του 2022, το πρόσθετο κόστος για το φυσικό αέριο ανέρχεται σε 800 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και ακόμη και σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020», όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της χημικής βιομηχανίας Ντανιέλα Ρέχενμπεργκερ.
Ο Ρόμπιν Μπρουκς, επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), υποστήριξε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει «το μεγαλύτερο σοκ ανταγωνιστικότητας από τη δεκαετία του 1980».
Ηδη, ο ανταγωνισμός χτυπάει την πόρτα: Ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, πρόθυμες να αναβιομηχανιστούν, προσπαθούν να προσελκύσουν αυτές τις γερμανικές εταιρείες σε αναζήτηση φθηνότερης ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ανέφερε έρευνα της εφημερίδας Handelsblatt.
Οι πρώτες αποφάσεις για μετεγκατάστασης είναι γεγονός, συνέχισε η Le Monde. Η εταιρεία κατασκευής χαλιών Balta έκλεισε ένα από τα εργοστάσιά της στη Φλάνδρα και ανακοίνωσε τη μερική μετεγκατάστασή της στην Τουρκία. «Το κόστος της ενέργειας, εκτός από το κόστος των μισθών», κατέστησε την κατάσταση αφόρητη, εξήγησε εκπρόσωπός της.
Μερικές φορές η μετεγκατάσταση των εργοστασίων παραμένει εντός της ΕΕ, ωστόσο οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και στην Κεντρική Ευρώπη, που ήταν μέχρι πρότινος ο προτιμώμενος προορισμός για τη μεταφορά τους, επίσης κατέστη αφιλόξενη.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε το προσωρινό κλείσιμο του κυρίου εργοστασίου αλουμινίου της Σλοβακίας, Slovalco, που ανήκει στη νορβηγική Norsk Hydro. Παρόμοια είναι η εικόνα και στις μονάδες παραγωγής αλουμινίου στη Ρουμανία και τη Σλοβενία, όπου η παραγωγή έχει μεωθεί, χωρίς να έχει απομακρυνθεί η απειλή κλεισίματος, σημείωσε η εφημερίδα.
Ο διευθυντής της Slovalco, η οποία αναμένεται να απολύσει 300 άτομα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, Μιλάν Βεσελί, εκτίμησε, μάλιστα, ότι «η Ευρώπη θα αναγκαστεί να εισάγει αλουμίνιο από χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία».
«Προς το παρόν, υπάρχουν προσωρινά κλεισίματα, αλλά η παραγωγική ικανότητα παραμένει στη θέση της», δήλωσε πάντως ο Μπρουκς από το IIF.
Οι τομείς που απειλούνται αντιπροσωπεύουν το 82% της βιομηχανικής κατανάλωσης ενέργειας, αλλά και το 23% των θέσεων εργασίας, εκτίμησε από την πλευρά του το οικονομικό ινστιτούτο Ifo.
Εν αναμονή των νέων προτάσεων της Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει προτάσεις για τη μείωση της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου στη Σύνοδο Κορυφής στις 6-7 Οκτωβρίου, υπενθύμισε η Le Monde.
Τουλάχιστον δεκαπέντε χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ζήτησαν τη θέσπιση ανώτατου ορίου τιμών χονδρικής, με τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Αυστρία να είναι ωστόσο επιφυλακτικές.
Από την άλλη, η σύγκλιση θέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές ίσως δεν είναι μακριά, καθώς, όπως έγραψε το ίδιο Μέσο, οι υπουργοί Οικονομίας της Γαλλίας και της Γερμανίας, Μπρούνο Λεμέρ και Ρόμπερτ Χάμπεκ ζήτησαν, με κοινή τους δήλωση, την «ουσιαστική και αποτελεσματική οικονομική στήριξη (…) ανοικτή σε όλες τις εταιρείες που πλήττονται βαθιά από την αύξηση των τιμών» με στόχο το «να αποτραπεί μια μακροχρόνια κρίση με κλεισίματα, διαρκή διάλυση και ανεργία».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News