307
Το ποσό των κερδών που ανακοινώθηκαν από την εταιρεία πιστεύεται ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέρδη τριμήνου στην ιστορία | Reza/Getty Images

Ενεργειακή κρίση: Κέρδη-ρεκόρ για τον σαουδαραβικό πετρελαϊκό κολοσσό Aramco

Protagon Team Protagon Team 15 Αυγούστου 2022, 16:43
Το ποσό των κερδών που ανακοινώθηκαν από την εταιρεία πιστεύεται ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέρδη τριμήνου στην ιστορία
|Reza/Getty Images

Ενεργειακή κρίση: Κέρδη-ρεκόρ για τον σαουδαραβικό πετρελαϊκό κολοσσό Aramco

Protagon Team Protagon Team 15 Αυγούστου 2022, 16:43

Η ανακοίνωση της Aramco, της ενεργειακής εταιρείας της Σαουδικής Αραβίας, για τα κέρδη των τελευταίων τριών μηνών, αυξημένα κατά 90%, στα 48 δισ. δολάρια, ήρθε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις για τα κολοσσιαία ποσά που αποκόμισαν οι πλούσιες σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο χώρες κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Η Saudi Aramco κατέγραψε αυτό που πιστεύεται ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα τριμηνιαία κέρδη στην ιστορία, ξεπερνώντας εύκολα τα σχεδόν 26 δισ. δολάρια που είχε ένα χρόνο νωρίτερα, έγραψε ο Guardian.

Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο, η οποία ανήκει κατά 95% στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, είναι, βέβαια, απλώς η τελευταία πετρελαϊκή που επωφελείται από την άνοδο των τιμών της ενέργειας που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τεράστια κέρδη έχουν ήδη ανακοινωθεί για σειρά πετρελαϊκών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των BP (κέρδη 8 δισ. δολ. το β΄τρίμηνο) και Shell (κέρδη 12 δισ. δολ. μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου).

Η Aramco είπε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα αντανακλούν την «αυξανόμενη ζήτηση» και το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής της παρέμεινε χαμηλό, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος του πετρελαίου της προέρχεται από ρηχά νερά ή χερσαίες γεωτρήσεις.

Τα παραπάνω οδηγούν και σε ένα απροσδόκητο κέρδος για τη σαουδαραβική κυβέρνηση, η οποία θα λάβει το μεγαλύτερο μέρος του μερίσματος των 18,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πρόκειται να διανεμηθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Η αύξηση της ζήτησης σχετίζεται με τις προσπάθειες των Δυτικών να απεξαρτηθούν από τη ρωσική ενέργεια, προκειμένου να ασκήσουν περαιτέρω πολιτική και οικονομική πίεση στη Μόσχα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ προσπαθούν να βρουν άλλες πηγές ενέργειας, δημιουργώντας περαιτέρω ζήτηση για πετρέλαιο από άλλους προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας.

Οι συνθήκες που επικράτησαν στην αγορά οδήγησαν την τιμή του αργού πετρελαίου Brent, του διεθνούς σημείου αναφοράς για το πετρέλαιο, στα 120 δολάρια το βαρέλι τον Ιούνιο, αν και οι τιμές διαμορφώθηκαν κοντά στα 98 δολάρια την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...