669
Από το θερμό καλωσόρισμα Νετανιάχου στον πρόεδρο Χριστοδουλίδη την 11η Μαΐου | Τwitter.com/netanyahu/

Ενέργεια: Αλλάζουν τα δεδομένα με τον νέο αγωγό φυσικού αερίου Ισραήλ – Κύπρου

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2023, 14:17
Από το θερμό καλωσόρισμα Νετανιάχου στον πρόεδρο Χριστοδουλίδη την 11η Μαΐου
|Τwitter.com/netanyahu/

Ενέργεια: Αλλάζουν τα δεδομένα με τον νέο αγωγό φυσικού αερίου Ισραήλ – Κύπρου

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2023, 14:17

Κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη την περασμένη Πέμπτη στο Ισραήλ, επί τάπητος στη συνάντηση με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τέθηκε το σχέδιο κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα ισραηλινά κοιτάσματα στον σταθμό υγροποίησης που θα κατασκευαστεί στην Κύπρο, με τελικό προορισμό την ευρωπαϊκή αγορά.

«Πρόκειται -τόνισε σε δηλώσεις του κ. Νετανιάχου- για μία νέα διασύνδεση ενεργειακού χαρακτήρα στην περιοχή μας, η οποία είναι σίγουρο ότι θα ανυψώσει την ισραηλινή οικονομία σε νέες πρωτιές, καθιστώντας το Ισραήλ έναν σημαντικό διεθνή πάροχο ενέργειας».

«Ολοι γνωρίζουμε ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από ενέργεια. Χρειάζεται φυσικό αέριο και σκοπός μας είναι να παρέχουμε στην ευρωπαϊκή αγορά με καλής ποιότητας φυσικό αέριο και με ανταγωνιστικές τιμές», πρόσθεσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι το νέο σχέδιο ενεργειακής συνεργασίας με την Κύπρο – που αλλάζει άρδην τα δεδομένα στα ενεργειακά της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Μεσογείου – «θα ενισχύσει πολύ τη θέση μας στην διεθνή αγορά».

Οπως επιβεβαίωσε, τέλος, ο πρωθυπουργός του εβραϊκού κράτους, τόσο στη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και τις επαφες των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων που ακολούθησαν, εξετάστηκε η περαιτέρω εμβάθυνση του πλαισίου περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας.

«Πρόκειται για μία συμμαχία των τριών δημοκρατιών της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας. Είναι μία συμμαχία που χτίζουμε από κοινού και συστηματικά τα τελευταία χρόνια», κατέληξε.

Η κινητικότητα που παρατηρείται στο θέμα του αγωγού είναι ενδεικτική της βούλησης της Λευκωσίας να «ξεκολλήσει» το  κομμάτι της εμπορικής εκμετάλλευσης κοιτασμάτων, όπως αυτό του «Αφροδίτη».

Με βάση τους σχεδιασμούς που φαίνεται να γίνονται, το Ισραήλ δεν είναι αρνητικό στην προοπτική ένα κομμάτι ποσοτήτων ισραηλινού φυσικού αερίου προς εξαγωγή να καταλήγει στην Κύπρο για υγροποίηση και από εκεί να μεταφέρεται στις αγορές (LNG).

Εάν και εφόσον οι συζητήσεις περάσουν στο στάδιο συμφωνίας, ουσιαστικά θα καταστήσουν την Κύπρο εκτός από παραγωγό φ. αερίου και χώρα επεξεργασίας LNG, τερματίζοντας έτσι το μονοπώλιο που έχει η Αίγυπτος στην περιοχή με τα δύο τερματικά σε Ινκούτ και Νταμιέτα.

Το τι ακριβώς έχει κατά νου η κυπριακή κυβέρνηση στα ενεργειακά είχε αποκαλύψει στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου. Στον πυρήνα της νέας πολιτικής είναι η Κύπρος να μετατραπεί σε κόμβο εξαγωγής υγροποιημένου αερίου (LNG), η επεξεργασία του οποίου θα πραγματοποιείται σε υποδομές που θα στηθούν σε χώρο που υπάρχει στο Βασιλικό. Μια επιλογή που υπάρχει από τότε που ξεκίνησαν οι πρώτες έρευνες στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ (2011). Με βάση τα όσα μας είχε αποκαλύψει ο κ. Παπαναστασίου, το όλο εγχείρημα θα στηρίζεται σε μια τεχνολογία επεξεργασίας υδρογονανθράκων, η οποία αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια.

Το Modular LΝG, επί της ουσίας εξυπηρετεί τους φιλόδοξους κυπριακούς στόχους, ασχέτως αν πρόκειται για υποδομές που δεν θα είναι σταθερές, όπως τα τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου.

Οπως εξήγησε ο κ. Παπαναστασίου στην «Καθημερινή», πρόκειται για κινητές υποδομές LNG – με μια διαφορά, δεν είναι επί της θαλάσσης αλλά τοποθετούνται στη στεριά.

Πρόκειται -περιέγραψε-  για μεγάλα κοντέινερ υγροποίησης φυσικού αερίου τα οποία μετά το πέρας του έργου μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές.

«Το Modular LNG είναι τεχνολογία που αναπτύχθηκε τα τελευταία 10 χρόνια και εξελίσσεται ραγδαία τα τελευταία πέντε. Ουσιαστικά πρόκειται για κινητές μονάδες υγροποίησης» και η  συγκεκριμένη τεχνολογία, κατά τον κ. Παπαναστασίου, συμφέρει περισσότερο σε σχέση με τις θαλάσσιες υποδομές υγροποίησης φυσικού αερίου (FLNG).

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας οι κινητές μονάδες LNG μπορούν να τοποθετηθούν στον χώρο που έχει επιλεγεί στο Βασιλικό και στην περιοχή που έχει σχεδιασθεί να μετατραπεί σε ενεργειακό κέντρο.

Με ενδιαφέρον, για τις προοπτικές η Κύπρος να καταστεί χώρα επεξεργασίας φυσικού αερίου, αναμένεται η εκδήλωση υπό τον τίτλο «Modular LNG Gateway to Cyprus» που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία στα τέλη Μαΐου, με τη συμμετοχή διεθνών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...