780
Ο Κωνσταντίνος Γάτσιος είναι ο ένατος υποψήφιος για την Κεντροαριστερά | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Υποψήφιος Νο9 για την Κεντροαριστερά ο πρώην πρύτανης Κωνσταντίνος Γάτσιος

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2017, 11:35
Ο Κωνσταντίνος Γάτσιος είναι ο ένατος υποψήφιος για την Κεντροαριστερά
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Υποψήφιος Νο9 για την Κεντροαριστερά ο πρώην πρύτανης Κωνσταντίνος Γάτσιος

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2017, 11:35

Στη δημοκρατία και στη δημοκρατική παράταξη υπάρχει χώρος για όλους. Ετσι, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας για την αρχηγία της Κεντροαριστεράς του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη -ο όγδοος της κούρσας- ήρθε άλλη μία: αυτή του πρώην πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνου Γάτσιου. Οπως έγινε γνωστό το πρωί της Παρασκευής ο κ. Γάτσιος κατέθεσε την υποψηφιότητά του στην Ανεξάρτητη Επιτροπή, υπό τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο.

«Εισέρχομαι στον αγώνα αυτό αποφασισμένος και υπόσχομαι, για όσο καιρό συνεχίσω την προσπάθειά μου στην πολιτική, να λέω πάντα την αλήθεια, προς όλες τις κατευθύνσεις, όσο δυσάρεστη κι αντιδημοφιλής μπορεί να είναι αυτή. Την αλήθεια γυμνή χωρίς πολιτικαντισμούς και χωρίς δημαγωγίες, γιατί αυτά είναι που μας έφεραν εδώ που βρισκόμαστε σήμερα» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ο κ. Γάτσιος.

Πρόκειται για την ένατη υποψηφιότητα μετά από αυτές της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, των πρώην υπουργών Γιάννη Ραγκούση και Γιάννη Μανιάτη, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, του ευρωβουλευτή της Ελιάς Νίκου Ανδρουλάκη και του Απόστολου Πόντα της ΕΔΕΜ. Λίγο αργότερα, προέκυψε και δέκατη, του επικονωνιολόγου Δημήτρη Τζιώτη.

Ο πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας όρισε τον χώρο του υπό σύσταση φορέα ως αυτόν του Κέντρου -στην ανακοίνωσή του δεν υπάρχει η λέξη «Κεντροαριστερά».

«Ο υπό δημιουργία νέος πολιτικός φορέας, που πιστεύω ότι θα πρέπει να αποτελέσει την εθνική συνείδηση του ελληνισμού, οφείλει να έχει δύο στοιχεία» ανέφερε ο κ. Γάτσιος για να τα απαριθμήσει στη συνέχεια: «Πρώτον, να πατάει γερά στην ελληνική παράδοση, στην ελληνική ιστορία, πρόσφατη και παλαιότερη και, κυρίως, στην ιστορική εμπειρία από όσες περιόδους και απόπειρες επέφεραν πρόοδο, ανάπτυξη και αίγλη στον ελληνισμό. Με αυτήν την έννοια δεν μπορεί παρά να είναι ένας πολιτικός σχηματισμός του Κέντρου. Του χώρου της λογικής, της μετριοπάθειας και του πραγματισμού, αλλά ταυτοχρόνως του οραματισμού, της προόδου και της καινοτομίας, δηλαδή του χώρου τής έλλογης σύνθεσης και της ουσιαστικής δημιουργίας. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι ο πολιτικός αυτός φορέας θα πρέπει να προτείνει λύσεις ελληνικές που θα έχουν προέλθει από την επεξεργασία της δικής μας εμπειρίας, μέσα από την δική μας πνευματική και διανοητική προσπάθεια και την δική μας ειλικρινή αναζήτηση λύσεων και διεξόδων. Όχι γιατί οι “ξένοι” δεν έχουν κάτι να μας προσφέρουν, όχι γιατί –δήθεν– μας εποφθαλμιούν και μας υπονομεύουν και όχι γιατί εμείς είμαστε καλύτεροι από αυτούς. Απλά, διότι εμείς γνωρίζουμε και οφείλουμε να γνωρίζουμε τα προβλήματά μας καλύτερα από κάθε άλλον και μόνο εμείς μπορούμε να βρίσκουμε ικανοποιητικές λύσεις και αποτελεσματικές απαντήσεις. Το κλειδί τής λύσης βρίσκεται στα χέρια μας: ή εμείς ή κανείς!»

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Γάτσιος:

Ο Κωνσταντίνος Γάτσιος, είναι καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης τού Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ελαβε το Πτυχίο του στα Οικονομικά από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1981), ενώ το M.Phil. (1984) και το Ph.D. (1988) από το University of Cambridge. Δίδαξε στο University of Cambridge και διετέλεσε Fellow και Director of Studies in Economics στο Fitzwilliam College (1987-1992).

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη Μικροοικονομική Θεωρία και, ειδικότερα, στη Θεωρία και Πολιτική του Διεθνούς Εμπορίου, τη Βιομηχανική Οργάνωση, τα Μαθηματικά Οικονομικά και τη Θεωρία Παιγνίων. Έχει δημοσιεύσει σε πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως Review of Economic Studies, Journal of International Economics, Journal of Industrial Economics, Economic Journal, European Economic Review, Journal of Development Economics και άλλα. Πολλά από τα άρθρα του αναδημοσιεύτηκαν σε βιβλία. Έχει, επίσης, συνεισφέρει και σε πολλά βιβλία, όπως στο The New Palgrave Dictionary of Economics and the Law, London: Macmillan.

Διετέλεσε Associate Editor στο European Journal of Political Economy (1994-1999), ενώ είναι κριτής σε πολλά γνωστά επιστημονικά περιοδικά, όπως Economic Journal, Economica, European Economic Review, International Economic Review, International Review of Economics and Finance, Journal of Industrial Economics, Journal of International Economics, Review of International Economics, Scandinavian Journal of Economics, Southern Economic Journal και άλλα.

Είναι ή έχει διατελέσει μέλος πολλών διεθνών εκπαιδευτικών και επιστημονικών οργανισμών, όπως Research Fellow στο European Trade Study Group (2003- ) και στο Centre for Economic Policy Research, London (1988-2010), ενώ έχει διατελέσει μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής στο Τμήμα Εμπορίου, Χρηματοοικονομικής και Ναυτιλίας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (2006-2011).

Διδάσκει Μικροοικονομική Θεωρία, Θεωρία και Πολιτική Διεθνούς Εμπορίου, Μαθηματικά Οικονομικά και Θεωρία Παιγνίων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Υποψήφιος και ο Δημήτρης Τζιώτης

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία της νέας παράταξης στο χώρο του Κέντρου υπέβαλε την Παρασκευή ο επικοινωνιολόγος Δημήτρης Τζιώτης.

Είναι ο δέκατος υποψήφιος που καταθέτει μπαίνει στην μάχη για την προεδρία και θεωρείται μια μη αναμενόμενη υποψηφιότητα, όπως εξάλλου και αυτή του Κωνσταντίνου Γάτσιου. Ο κ. Τζιώτης είχε καταθέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και το 2007, η οποία δεν είχε εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...