515
| Jeff Overs/BBC/Handout via Reuters / Reuters/Evgenia Novozhenina / Creative Protagon

Eνας στους τρεις Ουκρανούς θα έδινε «γη και ύδωρ» στον Πούτιν για ειρήνη

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2024, 12:13
|Jeff Overs/BBC/Handout via Reuters / Reuters/Evgenia Novozhenina / Creative Protagon

Eνας στους τρεις Ουκρανούς θα έδινε «γη και ύδωρ» στον Πούτιν για ειρήνη

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2024, 12:13

Διατεθειμένοι να συμφωνήσουν με την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία, σε αντάλλαγμα για την ειρήνη και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, εμφανίζονται τρεις στους δέκα Ουκρανούς.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου, 32% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι θα συμφωνούσαν με τα παραπάνω για να επανέλθει η ειρήνη. Το αντίστοιχο ποσοστό, την ίδια εποχή πέρυσι, ήταν 10%, όπως γράφουν οι Times.

Οι ερωτηθέντες δεν κλήθηκαν να προσδιορίσουν ποια εδάφη θα μπορούσε να παραχωρήσει η Ουκρανία. Ωστόσο, λίγο περισσότεροι από τους μισούς (55%) επιμένουν ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να ενδώσει στις απαιτήσεις της Ρωσίας, διότι κάτι τέτοιο θα ενθάρρυνε τον Πούτιν να επιδιώξει να καταλάβει περισσότερη γη.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Μάιο και συμμετείχαν περισσότερα από 1.000 άτομα των οποίων οι αριθμοί τηλεφώνου επιλέχθηκαν τυχαία. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν την ώρα που ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, έφτανε στο Πεκίνο για συνομιλίες που αφορούν την εξεύρεση «τρόπων για να σταματήσει η ρωσική επιθετικότητα» καθώς και τον «πιθανό ρόλο της Κίνας στην επίτευξη μιας βιώσιμης και δίκαιης ειρήνης».

Ο Κουλέμπα αναμένεται επίσης να προσπαθήσει να πείσει την Κίνα να συμμετάσχει στην ουκρανική ειρηνευτική σύνοδο που έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Νοέμβριο. Το Πεκίνο, το οποίο δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή και συνεχίζει να αγοράζει πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία, μποϊκοτάρισε την πρώτη σύνοδο κορυφής, που έγινε στην Ελβετία τον περασμένο μήνα, επειδή σε αυτήν δεν προσκλήθηκε η Μόσχα. Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε, σύμφωνα με τους Times, ότι ρώσοι αξιωματούχοι θα πρέπει να παραστούν στην επόμενη.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε ότι ο Ζελένσκι πιθανότατα θα χρειαστεί να διεξαγάγει δημοψήφισμα πριν λάβει οποιεσδήποτε αποφάσεις για την παράδοση γης και θα αντιμετωπίσει τεράστια αντίδραση εάν το κάνει.

«Δεν νομίζω ότι μπορεί να καταλήξει μόνος του σε τόσο οδυνηρές και σημαντικές συμφωνίες χωρίς τη λαϊκή νομιμότητα», είπε ο Κλίτσκο στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

«Οποιο βήμα κι αν κάνει, ο πρόεδρός μας κινδυνεύει με πολιτική αυτοκτονία. Ας είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να κερδίσουμε τον πόλεμο, αλλά η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη και εξαρτάται από τη βοήθεια που έρχεται από τους συμμάχους μας. Θα ήταν εφιάλτης αν έπρεπε να πολεμήσουμε για άλλα δύο χρόνια».

Η αποτυχία της πολυαναμενόμενης αντεπίθεσης του περασμένου έτους και οι αυξανόμενες απώλειες έχουν εκτονώσει τις ελπίδες ότι οι ρώσοι εισβολείς μπορούν να εκδιωχθούν από την Ουκρανία στο άμεσο μέλλον. Η Ουκρανία έχασε περισσότερους από 1.000 άνδρες προσπαθώντας να καταλάβει ένα χωριό στην αριστερή όχθη του Ντνίπρο, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ένας ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας με έδρα το Κίεβο, ονόματι Slidstvo.

Ο Πούτιν έχει πει ότι δεν μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος εάν το Κίεβο δεν συμφωνήσει να παραδώσει τις περιοχές Ντόνετσκ, Χερσώνα, Λουχάνσκ και Ζαπόριζια, καθώς και την Κριμαία, τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας που προσάρτησε παράνομα η Ρωσία το 2014. Αυτά τα εδάφη, που περιλαμβάνουν δύο μεγάλες πόλεις οι οποίες δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου, αντιστοιχούν περίπου στο 18% των εδαφών της Ουκρανίας.

Ο Πούτιν έχει πει επίσης ότι το Κίεβο θα πρέπει να αποκηρύξει τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και η Δύση θα πρέπει να καταργήσει όλες τις κυρώσεις κατά της Μόσχας. Η Ουκρανία χαρακτήρισε τα αιτήματα παράλογα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...