374
Νεαροί από το Αφγανιστάν σε μαθήματα χρήσης υπολογιστών στη Βρέμη της Γερμανίας | EPA/FOCKE STRANGMANN

Ενας στους τέσσερις πρόσφυγες στη Γερμανία έχει βρει δουλειά

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2018, 09:04
Νεαροί από το Αφγανιστάν σε μαθήματα χρήσης υπολογιστών στη Βρέμη της Γερμανίας
|EPA/FOCKE STRANGMANN

Ενας στους τέσσερις πρόσφυγες στη Γερμανία έχει βρει δουλειά

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2018, 09:04

Στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης το 2015 όταν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες περνούσαν τα γερμανικά σύνορα η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ υπόσχονταν στους Γερμανούς ότι «θα τα καταφέρουμε».

Δεν έλειπαν τότε αυτοί που εκτιμούσαν ότι η Μέρκελ θα πλήρωνε αυτή την αισιόδοξη οπτική της – και κατά μία έννοια οι εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017 αυτό έδειξαν με την ενίσχυση της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία.

Πάντως τρία χρόνια αργότερα,  τα στοιχεία για την ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην γερμανική αγορά εργασίας είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικά.

Το 2015 πέρασαν τα γερμανικά σύνορα περίπου 890.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Την επόμενη χρονιά ο αριθμός τους μειώθηκε σε σχεδόν 280.000, ενώ πέρυσι ήρθαν στη χώρα λιγότεροι από 187.000.

Σύμφωνα με έκθεση του γερμανικού Ινστιτούτου για την Εργασία και το Επάγγελμα (IAB), την οποία επικαλείται σε άρθρο της η εφημερίδα Rheinische Post, ένας στους τέσσερις πρόσφυγες (25%) έχει βρει ήδη θέση απασχόλησης και ένας στους πέντε (20%) εργασία με κοινωνική ασφάλιση.

«Αν συνεχιστεί η τάση αυτή τότε μέσα στην επόμενη πενταετία το 50% των προσφύγων και μεταναστών θα έχει βρει δουλειά», δηλώνει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Χέρμπερτ Μπρίκερ και εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους 8.500 μέχρι 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες θα έχουν εισέλθει στην αγορά εργασίας.

Στατικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης (BA) δείχνουν ότι συχνότερα βρίσκουν θέση εργασίας Πακιστανοί. Ενδεικτικό είναι ότι τον περασμένο Φεβρουάριο περίπου το 40% των πακιστανών προσφύγων είχαν βρει δουλειά. Υψηλό είναι ωστόσο και το ποσοστό στους νεοαφιχθέντες από τη Νιγηρία και το Ιράν. Οσον αφορά τους σύρους πρόσφυγες, που κατέθεσαν και τις περισσότερες αιτήσεις χορήγησης ασύλου, περίπου το 20% έχει βρει μέχρι σήμερα δουλειά.

Αυξάνονται και πάλι οι προσφυγικές ροές

Στο μεταξύ, όπως γράφει η Deutsche Welle, σε άνοδο βρίσκεται και πάλι ο αριθμός των προσφύγων που έρχονται στην Ευρώπη περνώντας από την Τουρκία και την Ελλάδα στα Βαλκάνια.

Στοιχεία της Frontex δείχνουν ότι τους πρώτους τέσσερεις μήνες του 2018 ο αριθμός των προσφύγων που έφθασαν σε ευρωπαϊκό έδαφος σχεδόν διπλασιάστηκε. Την ίδια στιγμή όμως οι νεοεισερχόμενοι παράτυποι μετανάστες μειώθηκαν κατά 44%.

Παρά τα ενθαρρυντικά στατιστικά στοιχεία της Frontex, η Αυστρία και αρκετές βαλκανικές χώρες ανησυχούν για νέα κύματα προσφύγων από την βαλκανική οδό. Για το λόγο αυτό προτίθενται να εκπονήσουν έναν «οδικό χάρτη επιχειρησιακών και πολιτικών αποφάσεων» έτσι ώστε να αποτραπεί μια νέα προσφυγική κρίση όμοια με εκείνη του 2015.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...