550
Η χειρόγραφη έκδοση με τις σημειώσεις του συγγραφέα είναι η μοναδική από τις τρεις υπάρχουσες που βγαίνει προς πώληση | Peter Harrington Rare Books

Ενας σπάνιος «Μικρός Πρίγκιπας» προς πώληση στο Αμπου Ντάμπι

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2024, 17:52
Η χειρόγραφη έκδοση με τις σημειώσεις του συγγραφέα είναι η μοναδική από τις τρεις υπάρχουσες που βγαίνει προς πώληση
|Peter Harrington Rare Books

Ενας σπάνιος «Μικρός Πρίγκιπας» προς πώληση στο Αμπου Ντάμπι

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2024, 17:52

Μια σπάνια, δακτυλόγραφη έκδοση του αριστουργήματος της παιδικής λογοτεχνίας, «Ο Μικρός Πρίγκιπας» –ένα από τα πιο μεταφρασμένα βιβλία όλων των εποχών–πωλείται προς 1,15 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει το BBC.

Το δακτυλογραφημένο αντίγραφο δημιουργήθηκε στη Νέα Υόρκη από τον συγγραφέα του, Αντουάν Σεντ-Εξιπερί, ενώ βρισκόταν αυτοεξόριστος από την κατεχόμενη από τους Ναζί Γαλλία τη δεκαετία του 1940 – και είναι ένα από τα τρία υπογεγραμμένα αντίτυπα του βιβλίου που υπάρχουν παγκοσμίως.

Το αντίγραφο περιέχει χειρόγραφες σημειώσεις και σκίτσα του συγγραφέα και θα πωληθεί στο Φεστιβάλ Τέχνης του Αμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Νοέμβριο, για λογαριασμό του βιβλιοπωλείου Peter Harrington Rare Books.

Ο Σεντ-Εξιπερί έγραψε τον «Μικρό Πρίγκιπα» στη γλώσσα του, τα γαλλικά, ενώ ζούσε αυτοεξόριστος στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1943 και σήμερα θεωρείται βέβαια ένα κλασικό βιβλίο.

Ο συγγραφέας ήταν έμπειρος αεροπόρος και, αφού έγραψε το βιβλίο, επέστρεψε στην Ευρώπη σε μια αποστολή αναγνώρισης για λογαριασμό της Ελεύθερης Γαλλικής Αεροπορίας, που πολεμούσε ενάντια στη ναζιστική Γερμανία. Χάθηκε στην τελευταία του αποστολή, ενώ βρισκόταν κάπου πάνω από τη Μεσόγειο, όταν το αεροπλάνο του κατέπεσε κάτω από άγνωστες συνθήκες.

Το διάσημο έργο μυθοπλασίας περιγράφει έναν πιλότο εγκλωβισμένο σε μια έρημο, όπου συναντά ένα μικρό αγόρι με το όνομα Μικρός Πρίγκιπας, το οποίο επισκέπτεται τη Γη. Από την ημέρα της κυκλοφορίας του, «Ο Μικρός Πρίγκιπας» έχει πουλήσει πολλά εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

Ο Σάμι Τζέι, λογοτεχνικός επιμελητής σπάνιων εκδόσεων του βιβλιοπωλείου Peter Harrington, ποζάρει με το χειρόγραφο αντίτυπο του «Μικρού Πρίγκιπα» που βγαίνει προς πώληση τον Νοέμβριο (REUTERS/Jaimi Joy)

Το πρωτότυπο χειρόγραφο του Σεντ-Εξιπερί βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τo BBC, υπάρχουν άλλες δύο δακτυλογραφημένες εκδόσεις του – μία στην εθνική βιβλιοθήκη της Γαλλίας και μια ακόμη στο Κέντρο Χάρι Ράνσομ, ένα μουσείο ιστορικών εκδόσεων στο Τέξας των ΗΠΑ.

Ο Σάμι Τζέι ειδικός σε θέματα λογοτεχνίας στην Peter Harrington Rare Books. αποκαλύπτει στο BBC ότι ο γάλλος συγγραφέας έδωσε αυτά τα δύο αντίτυπα σε φίλους του πριν την εξαφάνισή του, αλλά το τρίτο δεν διαθέτει αφιέρωση και δεν δόθηκε συγκεκριμένα σε κάποιο άτομο. «Βρισκόταν σε ιδιωτική συλλογή στη Γαλλία εδώ και δεκαετίες, είναι το μόνο αντίγραφο διαθέσιμο προς πώληση, και είναι εντυπωσιακό που βρίσκεται στα χέρια μας», ισχυρίζεται ο Τζέι.

Το βιβλιοπωλείο σπάνιων εκδόσεων, Peter Harrington Rare Books, έχει στην κατοχή του το αντίτυπο από τις αρχές του 2024. Από τότε διεξάγει έρευνες γύρω από την ιστορία του, ενώ ταυτόχρονα οργανώνει την πώλησή του. Το εξώφυλλο έχει αποτυπώματα από σβησμένα τσιγάρα, ενώ στις σελίδες του υπάρχουν χειρόγραφες σημειώσεις, διορθώσεις, σχόλια και σκίτσα.

Το αντίτυπο περιλαμβάνει χειρόγραφη και μια από τις πιο διάσημες ατάκες του βιβλίου: «Μόνο με την καρδιά μπορεί κανείς να δει σωστά – την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια». Το συγκεκριμένο δακτυλόγραφο είναι «πολύ πιο κοντά στον συγγραφέα» από τα άλλα δύο, εξηγεί ο Τζέι στο BBC, αναφερόμενος στις σημειώσεις και τα πρόχειρα σκίτσα στα περιθώρια των σελίδων του, που φέρουν την υπογραφή του Σεντ-Εξιπερί.

Ενα από τα δύο ολοσέλιδα σκίτσα που συνοδεύουν την έκδοση είναι μια πρώιμη εκδοχή της πασίγνωστης εικονογράφησης του εξωφύλλου του βιβλίου, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της «παγκόσμιας λογοτεχνικής κληρονομιάς», σύμφωνα με την Peter Harrington Rare Books.

Το βιβλιοπωλείο ελπίζει πως τον Νοέμβριο, το βιβλίο θα αγοραστεί από ένα μουσείο, ή από μια βιβλιοθήκη εκτός Ευρώπης, ώστε να αναγνωριστεί η διεθνής ακτινοβολία του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...