476
Η φωτογραφία της influencer, ER Yamini, από την Ινδία χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή ενός ψεύτικου προφίλ στο Twitter | CreativeProtagon

Ενας «ψεύτικος» ψηφιακός στρατός στο πλευρό της Ρωσίας

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2022, 19:46
Η φωτογραφία της influencer, ER Yamini, από την Ινδία χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή ενός ψεύτικου προφίλ στο Twitter
|CreativeProtagon

Ενας «ψεύτικος» ψηφιακός στρατός στο πλευρό της Ρωσίας

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2022, 19:46

Η ινδή influencer ER Yamini δεν έχει κάνει ούτε ένα tweet στη ζωή της –άλλωστε δεν έχει λογαριασμό σε αυτό το κοινωνικό δίκτυο. Η νεαρή γυναίκα είναι φαν του Instagram και του Youtube και μέσω αυτών, έχει καταφέρει να έχει εκατομμύρια ακόλουθους. Στις αρχές Μαρτίου, όμως, διαπίστωσε ότι υπήρχε ένας λογαριασμός στο Twitter που χρησιμοποιούσε τη φωτογραφία της κι έκανε αναρτήσεις υπέρ της Ρωσίας και της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Η φωτογραφία της φιγουράριζε δίπλα στα hashtags  #IStandWithPutinTrue Friendship και #IStandWithRussia και η influencer πανικοβλήθηκε γιατί δεν ήθελε να πάρει θέση, δημοσίως, γι’ αυτά τα θέματα. «Αν δουν αυτό το tweet οι θαυμαστές μου, τι θα σκεφτούν για μένα;», αναρωτήθηκε.

Οπως φαίνεται, αυτός ο ψεύτικος λογαριασμός είναι προϊόν ενός δικτύου που προωθεί τον πόλεμο στο Twitter, το οποίο χρησιμοποιεί τα συγκεκριμένα hashtags. Και δεν είναι ο μόνος. Χιλιάδες ψεύτικα προφίλ έχουν δημιουργηθεί για να στηρίξουν τον πόλεμο και ειδικά τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.  Στις 2 και 3 Μαρτίου, μάλιστα, το φαινόμενο αυτό πήρε τεράστιες διαστάσεις, αφού τα hashtags κυριάρχησαν στο Tweeter.

«Πιθανότατα έχουν φτιάξει πλαστά προφίλ παραβιάζοντας υπαρκτούς λογαριασμούς, για να ενισχύσουν το κίνημα υποστήριξης προς τον Πούτιν σε χώρες, όπως η Ινδία το Πακιστάν, η Νιγηρία και η Νότια Αφρική», λέει ο Καρλ Μίλερ, συνιδρυτής της CASM Technology, μιας εταιρείας που ερευνά την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο. Ο Μίλερ παρακολούθησε 9.907 προφίλ που στηρίζουν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε πολλές διαφορετικές γλώσσες και διαπίστωσε ότι περισσότεροι από 1.000 από αυτούς τους λογαριασμούς είχαν χαρακτηριστικά που μοιάζουν με ανεπιθύμητα μηνύματα (spam).

Το BBC ερεύνησε εκατοντάδες από τους φαινομενικά αυθεντικούς λογαριασμούς και επιβεβαίωσε την διαπίστωση του συνιδρυτή τής CASM Technology ότι πρόκειται περί ψεύτικων προφίλ. Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν, αποκαλύφθηκε πως έχουν «κλαπεί» από λογαριασμούς διάσημων προσώπων και influencer χρηστών, που δεν είχαν ιδέα ότι χρησιμοποίησαν το πρόσωπό τους για να υποστηρίξουν την Μόσχα. Μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί αν οι κινήσεις αυτές έχουν να κάνουν με την κυβέρνηση της Ρωσίας ή όχι.

Eνας λογαριασμός, για παράδειγμα, στις πληροφορίες του οποίου αναγραφόταν ότι, ο χρήστης λέγεται Preety Sharma είναι μοντέλο και επιχειρηματίας από την Ινδία που τώρα μένει στο Μαϊάμι, ανήκε σε μία influencer που δεν είχε καμία σχέση με όλα αυτά. Δύο μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειχνε ότι «ανέβασε» ανάρτηση που έλεγε «Ο Πούτιν είναι μια χαρά άνθρωπος», ένα tweet που έκανε πολλές αναδημοσιεύσεις.

Η γυναίκα αυτή, όμως, της οποίας η φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε για να κατασκευαστεί το ψεύτικο προφίλ στο Twitter, ζει στην Αυστραλία και είναι influencer με 1,5 εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram.

Και βέβαια υπάρχουν αμέτρητα τέτοια περιστατικά.

Το Twitter λέει ότι έχει ερευνήσει και αναστείλει εκατοντάδες λογαριασμούς που επισημάνθηκαν ως ψεύτικοι και παραπλανητικοί από την έρευνα του CASM και στάλθηκαν στην πλατφόρμα από το BBC. Ωστόσο, υποστήριξε ότι δεν βρήκε στοιχεία για κάποιο συγκεκριμένο και εκτεταμένο δίκτυο που είχε ως στόχο την συναισθηματική χειραγώγηση του κοινού, υπέρ του πολέμου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...