Τη Δευτέρα υπογράφηκε η σύμβαση ανάμεσα στην εταιρεία «North Aegean Slops» και τις εταιρείες «ΕΛ.ΠΕ. Α.Ε», «ΔΕΘ HELLEXPO A.E» ΚΑΙ «ΕΥΑΘ Α.Ε». Οι τρεις εταιρείες (του δημοσίου) αναλαμβάνουν να δίνουν χρήματα προκειμένου η πρώτη να εκτελεί το έργο απορρύπανσης του Θερμαϊκού κόλπου, ως εξειδικευμένη σε αυτό, με το ειδικό σκάφος «Αλκίππη». Πρόκειται για καθαρισμό του Θερμαϊκού κόλπου σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, από το Λιμάνι έως το Μέγαρο Μουσικής, ενώ «όταν παρίσταται ανάγκη», όπως γράφεται στα δελτία τύπου, θα καλύπτει και τον ευρύτερο άξονα του Θερμαϊκού, από την Αγία Τριάδα μέχρι το Δέλτα του Αξιού και του Αλιάκμονα.
Ευλόγως θα ρωτήσετε «και η πολιτεία τι κάνει;» Η σύμβαση υπογράφηκε στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, παρουσία της Υφυπουργού, Μαρίας Κόλλια – Τσαρουχά. Η εταιρεία που ενεργεί τον καθαρισμό, κάθε μήνα υποβάλλει στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης έκθεση πεπραγμένων, προκειμένου να ελέγχεται ως προς την παροχή υπηρεσιών.
Ως προς το ποσό της χορηγίας, κανένα από τα συμβαλλόμενα μέρη δεν είναι πρόθυμο να μιλήσει. Ασφαλείς πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι το σύνολο της χορηγίας των τριών εταιρειών ανέρχεται στο ύψος των 55.000 ευρώ περίπου, ποσό που δεν επαρκεί προκειμένου να καλυφθεί η εργολαβία καθαρισμού του Θερμαϊκού κόλπου, 6 μέρες την εβδομάδα, για ένα χρόνο. Έτσι, από το τμήμα του ΥΜΑΘ που ασχολείται με το Θερμαϊκό, αναζητούνται χορηγοί προκειμένου να βγει η χρονιά. Υπάρχει περίπτωση και οι τρεις χορηγοί εταιρείες να δώσουν χρήματα, εφόσον παραστεί ανάγκη και η εργολαβία απειληθεί με διακοπή. Ουσιαστικά, δηλαδή, τα χρήματα που δόθηκαν πρόσφατα λειτουργούν ως «κουμπαράς» στον οποίο ζητείται να πέσουν περισσότερα προκειμένου ο Θερμαϊκός να είναι καθαρός.
Η πρωτότυπη ιδέα της συνδρομής των χορηγών στο έργο αυτό ανήκει στον πρώην Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης Θόδωρο Καράογλου. Ο καθαρισμός του Θερμαϊκού κόλπου από το 2007 είχε ανατεθεί στο Υπουργείο του. Όταν, το 2013, είδε ότι τα κρατικά κονδύλια για το συγκεκριμένο ήταν ανύπαρκτη, σκέφτηκε την ιδέα των ιδιωτών χορηγών. Έτσι, κατάφερε να υπογράψουν με την ανάδοχο εταιρεία σύμβαση οι «LIDL A.E.», «WIND A.E.» και «JET OIL A.E.», ενώ από πλευράς εταιρειών στις οποίες έχει μετοχές το δημόσιο έδωσε τη συνδρομή της η «ΕΥΑΘ Α.Ε.».
Στον Θερμαϊκό φιλοξενείται το 88% της μυδοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, ενώ η παράκτια αλιεία θεωρείται –σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του ΤΕΕ- από τις σημαντικότερες στη χώρα
Η «LIDL A.E.» έδωσε και πέρσι χορηγία, ενώ φέτος δε μετέχει στο πρόγραμμα. Η «ΔΕΘ HELEXPO Α.Ε.» μετείχε και πέρσι, ενώ για τα «ΕΛ.ΠΕ. Α.Ε.» είναι η πρώτη φορά. Όλοι οι παράγοντες της Θεσσαλονίκης, πάντως, κάνουν λόγο για την ανάγκη συμμετοχής των ιδιωτών στο πρόγραμμα. Ο Θερμαϊκός κόλπος αποτελεί ένα πολύ ευαίσθητο οικοσύστημα, ως τελικός αποδέκτης των εκροών μιας εκτενέστατης περιοχής, που περιλαμβάνει το μητροπολιτικό κέντρο της πόλης, την πεδιάδα της Κεντρικής Μακεδονίας και συνδέεται μέσω δυο μεγάλων ποταμών με την ακατονόμαστη γειτονική χώρα (ΠΓΔΜ) και με τη δυτική Μακεδονία. Εκτός της Θεσσαλονίκης, εκτείνεται στους νομούς Ημαθίας, Χαλκιδικής και Πιερίας, επηρεάζοντας τη ζωή περισσότερων του 1.000.000 ανθρώπων, δηλαδή του 10% της χώρας.
Το έργο της απορρύπανσης αφορά τον επιφανειακό καθαρισμό του Θερμαϊκού, τα σκουπίδια που βλέπουμε να επιπλέουν. Το «Αλκίππη» ξεκινά από το Λιμάνι και μαζεύει τα σκουπίδια που βλέπουμε από την προκυμαία, φτάνοντας ως το Μέγαρο Μουσικής. Εάν οι συνθήκες (και τα χρήματα…) το επιτρέπουν, φτάνει ως το Δέλτα και την Αγία Τριάδα.
Συχνά στο Θερμαϊκό τα σκουπίδια επιπλέουν, δημιουργώντας την εικόνα του πολύ βρώμικου, καθώς είναι πάρα πολλοί οι ρυπογόνοι παράγοντες –και οι ρυπογόνες εταιρείες- ενώ άλλοι τόσοι οι παράγοντες (με την άλλη έννοια) οι οποίοι θα έπρεπε να ενδιαφέρονται για την καθαρή του όψη. Επίσης, στον Θερμαϊκό φιλοξενείται το 88% της μυδοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (στρεμματικά), ενώ η παράκτια αλιεία θεωρείται –σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του ΤΕΕ- από τις σημαντικότερες στη χώρα. Καθημερινά, μπορεί κανείς να δει ψαράδες να βγάζουν γοφάρια, λαυράκια και άλλα ψάρια. Πριν λίγα χρόνια, δε, γινόταν χαμός με τα μπλε καβούρια που αλιεύονταν ακόμη κι από οποιοδήποτε σημείο της παραλίας της πόλης, με απόχη και πωλούνταν στις λαϊκές αγορές σε πολύ χαμηλές τιμές, λόγω υπερπληθώρας (από 2 ευρώ το κιλό!). Όσο για τη μυρωδιά της «Θερμαϊκίλας», εμείς οι Θεσσαλονικείς είμαστε τόσο συνηθισμένοι που δε μας ενοχλεί καν. Κι αν δεν υπήρχαν τα social media να ανεβάζουμε φωτογραφίες, εσείς οι παραέξω ούτε που θα το παίρνατε χαμπάρι το σκουπίδι μας.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, παλαιότερα, συμμετείχε στο έργο του επιφανειακού καθαρισμού του κόλπου, καθώς διαθέτει δικό του σκάφος: τη φορτηγίδα «Ποσειδών». Από το 2007, οπότε και το έργο ανατέθηκε στο ΥΜΑΘ, ο «Ποσειδών» βοηθούσε όσο μπορούσε, ωστόσο βλάβη το καθήλωσε πριν λίγα χρόνια στο Λιμάνι. Η αρχή του τέλους του γράφεται με την τρέχουσα δημοπράτηση από το Δήμου Θεσσαλονίκης για την εκποίησή του. Έτσι, στις 18 Απριλίου αναμένεται να κατατεθούν οι προσφορές οι οποίες ξεκινούν από το ποσό των 20.000 ευρώ. Μάλιστα, μόλις 20.000, με τα όλα του: το γερανό, τις μηχανές, τα αμπάρια, τις μπαταρίες, τους πυροσβεστήρες, τις προπέλες και το πλαστικό του ζωνάρι…
Δυο τα πλέον χαριτωμένα, πάντως, περιστατικά της ζωής μου έχουν διαδραματιστεί με βουτηχτές στο Θερμαϊκό, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Την πρώτη φορά, είδα πριν 8 χρόνια, πολύ νωρίς το πρωί Κυριακής εργαζομένους σε κεντρικό μπαρ/ρεστοράν του κέντρου να έχουν όλοι βουτήξει στη θάλασσα στο ύψος της Αριστοτέλους, διότι τους είχαν πέσει τα κλειδιά και τα κινητά, συνεπεία, προφανώς, της χαλάρωσης που επιφέρει άφθονη κατανάλωση αλκοόλ ενός καλοκαιρινού Σαββατόβραδου. Έκτοτε, τους βλέπω τακτικά, και με διαβεβαιώνουν ότι είναι πολύ καλά στην υγεία τους.
Το δεύτερο διαδραματίστηκε μέρα μεσημέρι, ένα πρωινό του Ιουνίου του 2011, μιας μαγικής ημέρας κατά την οποία ο Θερμαϊκός έδειχνε πεντακάθαρος, τα νερά τιρκουάζ και ο βυθός τζάμι. Ακριβώς στο ύψος του Λευκού Πύργου, μια παρέα νεαρών Ολλανδών κολυμπούσε. Όταν πλησίασα για να βεβαιωθώ ότι δε χρειάζονται κάποια βοήθεια, καταχαρούμενοι όλοι μου έλεγαν πόσο καθαρό βρίσκουν το Θερμαϊκό, πόσο πιο χάλια είναι τα νερά του Άμστερνταμ, ενώ απορούσαν γιατί δεν κολυμπάμε εκεί κι εμείς οι Θεσσαλονικείς…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News