Σύμφωνα με τη θεωρία του χάους, όταν μια πεταλούδα τινάζει τα φτερά της, κάπου στα βάθη της Κίνας πεθαίνουν 1.000 μανδαρίνοι. Ευτυχώς. στην περίπτωσή μας δεν χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί αυτό το μακάβριο φαινόμενο αν και η Κίνα εμπλέκεται, έστω και σε δεύτερο επίπεδο με την ελληνογαλλική συμφωνία για τις φρεγάτες και την αμυντική συνδρομή. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά…
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός εν όψει της φιλοξενίας της EUMED στην Αθήνα αφορούσε κυρίαρχα την προσέγγιση του Μάριο Ντράγκι, του άλλοτε Σούπερ Μάριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και νυν πρωθυπουργού της Ιταλίας, για το ζήτημα των αλλαγών στο Σύμφωνο Σταθερότητας και το πλαφόν 3% που προβλέπει για το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμα. Βεβαίως για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο δεν αρκεί η άποψη του ιταλού τεχνοκράτη. Είναι απαραίτητη η συνεργασία και των υπολοίπων ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου, ιδιαιτέρως του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μετά την «αποστρατεία» της Ανγκελα Μέρκελ θεωρείται ως ο ισχυρότερος πόλος εξουσίας στην ΕΕ, τουλάχιστον μέχρι η Γερμανία να ξαναβρεί τον βηματισμό της.
H ΑUKUS
Τι προέκυψε; Το τίναγμα των φτερών της πεταλούδας. Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία AUKUS, ανάμεσα σε ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία, η οποία αφενός στερεί από τη γαλλική βιομηχανία οπλικών συστημάτων ένα σημαντικό κονδύλι και αφετέρου θέτει το Παρίσι σε ρόλο κομπάρσου στη διεθνή σκηνή. Το Ελιζέ ήθελε πολύ μια κίνηση που θα τόνωνε το ηγετικό προφίλ του «Εξάγωνου» και θα ελάττωνε την τρύπα στα ταμεία.
Η Αθήνα δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» η φράση κλειδί που ειπώθηκε στον Εμανουέλ Μακρόν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την ιδιωτική τους συνάντηση ήταν «κάνε μου μια πρόταση στην οποία δεν θα μπορώ να πω όχι». Ο κύβος είχε ριφθεί…
Ακολούθησε σειρά διαπραγματεύσεων σε επίπεδο συνεργατών και όταν ο Πρωθυπουργός έφτασε στο Παρίσι, μετά τη σύνοδο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, για τα εγκαίνια της έκθεσης στο Λούβρο, όλα ήταν έτοιμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Ρεαλισμός
Και ο Ντράγκι; Θα έλεγε κανείς ότι η υπόθεση του Συμφώνου Σταθερότητας πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Κάθε άλλο. Οι συνομιλίες στην Αθήνα αποδείχτηκαν εποικοδομητικές. Αλλωστε χωρίς τις αλλαγές στον κανόνα του 3%, τα δημοσιονομικά περιθώρια θα ήταν πολύ στενά για την αγορά των φρεγατών. Ο ιταλός πρωθυπουργός, μάλιστα, επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι πρόθεσή του είναι να πιέσει προς την κατεύθυνση αλλαγών. «Με τις παρούσες χρηματοοικονομικές υποδομές στην ΕΕ, οι κανόνες του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας δεν είναι ρεαλιστικοί» τόνισε χαρακτηριστικά, λίγες μέρες μετά το ταξίδι του στην Αθήνα.
Ο ευρωπαϊκός Νότος φαίνεται πως είναι έτοιμος να ανοίξει τα χαρτιά του…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News