716
Με εξαίρεση τη μεγάλη οικονομική ύφεση του 1929 και τις χρονιές της πανδημίας, το «Μις Αμερική» διεξάγεται κάθε χρόνο, από το 1921 | Shutterstock/Everett Collection

Ενας εμφύλιος πόλεμος απειλεί τη «Μις Αμερική»

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2024, 10:00
Με εξαίρεση τη μεγάλη οικονομική ύφεση του 1929 και τις χρονιές της πανδημίας, το «Μις Αμερική» διεξάγεται κάθε χρόνο, από το 1921
|Shutterstock/Everett Collection

Ενας εμφύλιος πόλεμος απειλεί τη «Μις Αμερική»

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2024, 10:00

Για περισσότερο από έναν αιώνα τα καλλιστεία για τη Μις Αμερική αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της αμερικανικής λαϊκής κουλτούρας. Από τις τιάρες μέχρι τις παραστάσεις ταλέντων, λίγοι διαγωνισμοί τραβούν τόσο έντονα το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου, μια σειρά από στενάχωρες εσωτερικές διαμάχες έχουν απλώσει ένα σύννεφο πάνω από τη διοργάνωση και απειλούν να κάνουν τον διαγωνισμό του επόμενου μήνα τον τελευταίο στη μακρά ιστορία του.

Στο επίκεντρο της κόντρας βρίσκεται μια νομική διαμάχη μεταξύ της Ρόμπιν Φλέμινγκ, διευθύνουσας συμβούλου της διοργάνωσης, η οποία απέκτησε τα περιουσιακά στοιχεία του «Μις Αμερική» το 2022, και του Γκλεν Στράουμπ, που εμπορεύεται ακίνητα, ενώ διαθέτει και δικό του καζίνο.

Η Φλέμινγκ κατηγορεί τον Στράουμπ, ιδιοκτήτη της Miss America LLC, εταιρείας που εξαγόρασε τον οργανισμό «Μις Αμερική» την ίδια χρονιά, ότι προσπαθεί να «αποσπάσει τον έλεγχο» της εταιρείας και να την εκδιώξει.  Την Παρασκευή ο Στράουμπ υπέβαλε αίτηση πτώχευσης για λογαριασμό της εταιρείας του στη Φλόριντα.

Ακολούθως, η Φλέμινγκ αιτήθηκε δικαστική απόφαση απόρριψης της υπόθεσης, ισχυριζόμενη ότι ο Στράουμπ δεν ήταν ιδιοκτήτης της εταιρείας, επομένως δεν μπορούσε να υποβάλει αίτηση πτώχευσης για λογαριασμό της. Η Φλέμινγκ ισχυρίζεται ότι η κατάθεση αίτησης πτώχευσης του Στράουμπ είναι τμήμα μιας «στρατηγικής δικαστικής διαμάχης καμένης γης, με στόχο να σαμποτάρει τον επερχόμενο διαγωνισμό στο Ορλάντο της Φλόριντα».

Ο Στράουμπ, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι η Φλέμινγκ δεν είχε ποτέ διαχειριστικά η ιδιοκτησιακά δικαιώματα, και ότι η αίτηση πτώχευσης είναι απαραίτητη λόγω της άρνησής της να του παραχωρήσει πρόσβαση σε οικονομικά στοιχεία. Τον περασμένο Μάιο, το διοικητικό συμβούλιο του «Μις Αμερική» τάχθηκε στο πλευρό της Φλέμινγκ, ψηφίζοντας ομόφωνα τη μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας σε αυτήν.

Η αίτηση πτώχευσης του Στράουμπ αναφέρει ότι η εταιρεία έχει έως και 1 εκατ. δολάρια (950.000 ευρώ) σε περιουσιακά στοιχεία και μεταξύ ενός και 10 εκατ, δολαρίων (950.000 έως 9,5 εκατ. ευρώ) σε οικονομικές υποχρεώσεις. Η Φλέμινγκ ισχυρίστηκε στην κατάθεσή της ότι η οργάνωση δεν δυσκολευόταν οικονομικά και δεν χρειαζόταν προστασία.

Η Φλέμινγκ, πρώην επιχειρηματίας στον τομέα της μόδας, έχει στρατολογήσει μια δυνατή νομική ομάδα, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την Καμίλ Βάσκεζ, τη δικηγόρο που εκπροσώπησε τον Τζόνι Ντεπ στη γνωστή υπόθεση διαζυγίου του από την ηθοποιό Αμπερ Χερντ.

Ο δικαστής Ερικ Κίμπαλ έχει προγραμματίσει μια ακρόαση ώστε να καθορίσει τη νομιμότητα της υπόθεσης πτώχευσης και τις αξιώσεις ιδιοκτησίας. Η ημερομηνία έχει οριστεί για μετά τις 5 Ιανουαρίου, επιτρέποντας στον ετήσιο διαγωνισμό ομορφιάς να διεξαχθεί όπως είχε προγραμματιστεί.

Με εξαίρεση το 1929, χρονιά της μεγάλης οικονομικής ύφεσης, και μια αναγκαστική αναβολή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο οργανισμός  «Μις Αμερική» διοργανώνεται κάθε χρόνο, από το 1921. Ξεκίνησε ως διαγωνισμός ομορφιάς στην ξύλινη προβλήτα του Ατλάντικ Σίτι, στο Νιου Τζέρσεϊ, και άρχισε να απονέμει υποτροφίες στις νικήτριες το 1945. Εγινε έτσι μία από τις πρώτες οργανώσεις στις ΗΠΑ που προσέφεραν υποτροφίες κολεγίων σε γυναίκες.

Η πρώτη ζωντανή και πανεθνική τηλεοπτική μετάδοση του διαγωνισμού έγινε τη δεκαετία του 1950. Οι θεατές, που προσπαθούσαν να συνέλθουν από τις συνέπειες της ύφεσης και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είδαν τα διαγωνιζόμενα κορίτσαι με τα μαγιό ως ένα  καλοδεχούμενο διάλειμμα από την καθημερινότητα.

Στην ακμή του, τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, ο διαγωνισμός ομορφιάς προσέλκυε άνω των δύο τρίτων των τηλεθεατών της χώρας – τηλεθέαση που την ξεπερνούσε μόνο η μετάδοση αγώνων του πρωταθλήματος μπέιζμπολ. Οι σημερινοί επικριτές του τον θεωρούν λείψανο μιας περασμένης εποχής, όταν το κίνημα της γυναικείας χειραφέτησης –και πολύ περισσότερο το #MeToo– βρίσκονταν στα σπάργανα.

Ενα σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον Σαμ Χάσκελ, διευθύνοντα σύμβουλο του «Μις Αμερική» –αποκαλύφθηκε ότι έστελνε απαξιωτικά και μισογυνικά email για το βάρος και το σεξουαλικό ιστορικό παλαιότερων νικητριών–, οδήγησε στην παραίτησή του το 2017 και στη μετονομασία της εταιρείας σε «Miss America 2.0».

Η διοργανώτρια αρχή υποσχέθηκε μια «νέα προσέγγιση» για την ανάδειξη «μιας νέας γενιάς ηγετών γένους θηλυκού». Εκτός από την κατάργηση της πασαρέλας με τα μαγιό, τα κορίτσια δεν έπρεπε πλέον να κρίνονται αποκλειστικά για την «εξωτερική φυσική τους εμφάνιση».

Ωστόσο η διοργάνωση αντιμετώπισε επικρίσεις πέρυσι, μετά την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ σε τέσσερα μέρη με τίτλο «Μυστικά της Μις Αμερική», το οποίο περιείχε συνεντεύξεις με πρώην νικήτριες, διαγωνιζόμενες και προσωπικό, καλύπτοντας πτυχές όπως η πρόκληση σωματικής ντροπής, ο ρατσισμός και ο «ψυχολογικός πόλεμος» κατά διαγωνιζομένων και νικητριών.

Τα καλλιστεία αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, όπως η πτώση των ποσοστών τηλεθέασης και οι δυσκολίες χρηματοδότησής τους. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι οι διαγωνισμοί ομορφιάς οδεύουν με βήμα ταχύ προς εξαφάνιση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...