Ετσι όπως δείχνουν τα πράγματα σήμερα, ο Νίκος Ταχιάος είναι ο επικρατέστερος για να κερδίσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Η επιλογή του ήταν μία αυτονόητη κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ωστόσο δεν προέκυψε απλά και αβίαστα. Και ήρθε όταν ο πρόεδρος της ΝΔ κατάλαβε το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση Μπουτάρη.
Η αλήθεια είναι ότι ο Μητσοτάκης δυσκολεύτηκε αρκετά πριν καταλήξει στον Ταχιάο. Μάλιστα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η ΝΔ δεν θα στηρίξει υποψήφιο, λέγοντας ότι «θα αφήσουμε την πόλη να κάνει τις επιλογές της». Έψαχνε ονόματα, αναζητούσε ιδέες, ήταν πρόθυμος να συζητήσει προτάσεις.
Ως αρχική επιλογή προέβαλε ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη. Ωστόσο αποτιμήθηκε αρνητικά η βιάση του να κάνει σχετικές διαρροές στον Τύπο με ύφος «με παρακαλάνε και θέτω όρους». Παράλληλα ο Καϊτεζίδης θορυβήθηκε από την υποψηφιότητα του Γιώργου Ορφανού, αναγνωρίζοντας ότι θα υπήρχαν ρωγμές στη «γαλάζια» ψήφο. Eτσι η Πειραιώς πέταξε το σενάριο στον κάλαθο των αχρήστων και ο ίδιος θα είναι εκ νέου υποψήφιος στα ορεινά της πόλης.
Κάποιοι έριξαν ως και τρελές ιδέες περί Θοδωρή Ζαγοράκη ή Μαργαρίτη Σχοινά. Καμία σχέση. Ο Ζαγοράκης δεν μπορεί να σηκώσει το αξίωμα, ο δε Σχοινάς έχει άλλα σχέδια με τα οποία συμφωνεί ο Μητσοτάκης. To σενάριο περί Eλενας Ράπτη δεν συζητήθηκε στα σοβαρά, ενώ και ο Σταύρος Καλαφάτης δεν ενδιαφέρθηκε να ανανεώσει την υποψηφιότητά του. Ομοίως, ο Κώστας Γκιουλέκας και η Μαρία Σπυράκη απέρριψαν κάθε σχετική σκέψη πριν γεννηθεί. Ακούστηκε και το όνομα του Πάρη Μπίλια, προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου στην Κεντρική Μακεδονία. Διατυπώθηκαν όμως αντιρρήσεις επειδή… είναι δηλωμένος οπαδός του Ολυμπιακού…
Μία προφανής επιλογή θα ήταν η στήριξη του Γιώργου Ορφανού. Είναι πρώην βουλευτής του κόμματος, έχει ερείσματα στην πόλη και διατηρεί πολύ ισχυρούς δεσμούς με την οικογένεια του ΠΑΟΚ. Υπάρχει όμως και αντίλογος: ο Ορφανός είναι από τις Συκιές, αντιπροσωπεύει το «παλιό», ανήκει στο λεγόμενο καραμανλικό στρατόπεδο και η στενή σχέση με τον ΠΑΟΚ παραπέμπει στον Ιβάν Σαββίδη. Κάπως έτσι έγινε το τηλεφώνημα στον Νίκο Ταχιάο να κατέβει στην Αθήνα και να συναντήσει τον Μητσοτάκη.
Ο Ταχιάος προέρχεται από οικογένεια παλαιών Θεσσαλονικιών και τα τελευταία τριάντα χρόνια συμμετέχει στα κοινά της πόλης, είτε μέσω Νέας Δημοκρατίας, είτε ως παράγοντας της αυτοδιοίκησης. Επίσης είναι του «κλίματος» Μητσοτάκη. Του πιστώνονται εμβληματικά έργα της πόλης, όπως η Νέα Παραλία και το δημαρχιακό μέγαρο, για το οποίο είχε την ευθύνη του διαγωνισμού. Και ως αντιδήμαρχος Πολιτισμού (επί Παπαγεωργόπουλου) επέδειξε έργο με κοσμοπολίτικη διάθεση. Το 2010 στήριξε την υποψηφιότητα Μπουτάρη, ωστόσο στη συνέχεια βρέθηκε απέναντί του. Επίσης δεν διατηρεί σχέση με το περιβάλλον Σαββίδη. Ο ίδιος άλλωστε είναι φίλαθλος του Aρη.
Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, δεδομένου και του ευρύτερου ρεύματος υπέρ της ΝΔ, ο Ταχιάος δείχνει ως το μεγάλο φαβορί για τον Δήμο. Υπάρχουν, φυσικά, αστερίσκοι. Τι δυναμική θα αναπτύξει ο Γιώργος Ορφανός, που επιμένει στην υποψηφιότητα του; Θα δώσει ΠΑΟΚτσήδικο χρώμα στην εκστρατεία του ή, τελικά, θα αποσυρθεί, κερδίζοντας μία θέση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ; Ο ίδιος δήλωσε ότι επιμένει στην υποψηφιότητά του. Oμως είναι και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας που απευθύνεται σε αντίστοιχο κοινό. Προέρχεται από την ομάδα Μπουτάρη, ήταν υποψήφιος με τη ΝΔ, αλλά διατηρεί καλές σχέσεις με το ακροατήριο της Κεντροαριστεράς. Υπάρχει περίπτωση να τον στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ; Δύσκολο, από τη στιγμή που βλέπει είτε προς το δίδυμο Βούγια-Νυφούδη είτε προς μία υποψηφιότητα Νοτοπούλου.
Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι θα κερδίσουν έναν Δήμο που, παραδοσιακά, επιλέγει δημάρχους συντηρητικής προέλευσης. Βέβαια όσο και αν οι καταβολές του Ταχιάου παραπέμπουν στην σκληρή ΟΝΝΕΔ των 80s, η πολιτική του συγκρότηση και οι αντιλήψεις του παραπέμπουν σε έναν φιλελεύθερο της κοινής λογικής. Ο διάλογος για τη Θεσσαλονίκη μετά τον Μπουτάρη θα έχει και ενδιαφέρον και περιεχόμενο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News