493
Ως «πυρηνικό αποτρεπτικό εργαλείο» χαρακτηρίζεται το USS Rhode Island | Facebook

Στη Μεσόγειο τo υποβρύχιο της πυρηνικής Αποκάλυψης

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2022, 09:00
Ως «πυρηνικό αποτρεπτικό εργαλείο» χαρακτηρίζεται το USS Rhode Island
|Facebook

Στη Μεσόγειο τo υποβρύχιο της πυρηνικής Αποκάλυψης

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2022, 09:00

Ενα ακόμη αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο εισήλθε στη Μεσόγειο τις προηγούμενες ημέρες. Δεν πρόκειται για επιθετικό υποβρύχιο (attack submarine), όπως εκείνα που προορίζονται να καταδιώκουν και να πλήττουν εχθρικά σκάφη, αλλά μάλλον για ένα «πυρηνικό αποτρεπτικό εργαλείο», όπως αναφέρει ο Τζανλούκα ντι Φέο της La Repubblica.

Το USS Rhode Island είναι ένα υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων, που φέρει 24 διηπειρωτικούς πυραύλους Trident II, ικανούς να πλήξουν στόχους έως 12.000 χλμ. μακριά, κινούμενοι με ταχύτητα που ξεπερνά τις 29.000 χλμ. την ώρα, ενώ ο κάθε πύραυλος μπορεί να φέρει έως και 14 πυρηνικές κεφαλές.

Με λίγα λόγια, το USS Rhode Island «είναι ένας από τους “Ιππότες της Αποκάλυψης” οι οποίοι, με την καταστροφική τους ισχύ, «καλούνται να αποτρέψουν τη Ρωσία από το να εξαπολύσει μια πυρηνική επίθεση», γράφει ο ιταλός δημοσιογράφος, αναφέροντας πως μόνο στο εν λόγω υποβρύχιο ενδέχεται να υπάρχουν από 150 έως 200 πυρηνικές κεφαλές.

Μήνυμα προς τη Μόσχα

Την Τρίτη 1 Νοεμβρίου, το USS Rhode Island, ένα από τα 14 υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων που διαθέτουν συνολικά οι ΗΠΑ, έφθασε στο Γιβραλτάρ, στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψής του. «Η επίσκεψη ενισχύει την ακλόνητη δέσμευσή μας για στήριξη των συμμάχων και των εταίρων μας στην περιοχή […] Το Ρόουντ Αϊλαντ εκφράζει στον ανώτατο βαθμό την ισχύ και την αποτελεσματικότητα του υποβρυχιακού μας στόλου», δήλωσε ο αμερικανός πλοίαρχος Τζον Κράντοκ, διοικητής της Task Force 69, η οποία φέρει την ευθύνη για τη δράση των αμερικανικών πολεμικών υποβρυχίων στις θάλασσες της Ευρώπης και της Αφρικής.

Στο ρεπορτάζ του, ο Ντι Φέο αναφέρει πως δεν είναι ξεκάθαρο αν εξακολουθεί να βρίσκεται στη Μεσόγειο ένα άλλο αμερικανικό υποβρύχιο, το USS Florida, το οποίο φέρει 154 πυραύλους Tomahawk (με συμβατικές, όμως, κεφαλές) και τελευταία φορά εθεάθη, επίσης στο Γιβραλτάρ, πριν από περίπου έναν μήνα.

Το πανίσχυρο υποβρύχιο, ωστόσο, είχε παρουσιαστεί από τους Αμερικανούς στα ΜΜΕ ήδη από το καλοκαίρι, ενώ βρισκόταν στην Κρήτη, ούτως ώστε –όπως εξήγησαν τότε πολλοί αναλυτές– να πειστεί η Μόσχα να μην καταφύγει στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, δεδομένου ότι με τη δύναμη πυρός που διαθέτει, το USS Florida μπορεί να καταφέρει συντριπτικά πλήγματα σε οποιονδήποτε εχθρό.

Το ρωσικό Σεβεροντβίνσκ

Επίσης άγνωστο είναι αν εξακολουθεί να πλέει στα νερά της Μεσογείου (όπως υποπτεύονται στο ΝΑΤΟ) ένα πυρηνικό υποβρύχιο της Ρωσίας, το Σεβεροντβίνσκ, το οποίο εντοπίστηκε από μονάδες του πολεμικού ναυτικού της Ιταλίας στα τέλη Αυγούστου στον Πορθμό της Σικελίας. Το ρωσικό σκάφος δεν φέρει πυρηνικές κεφαλές, αλλά είναι οπλισμένο με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Kalibr, ίδιους με εκείνους που εξαπολύουν το τελευταίο διάστημα οι Ρώσοι κατά ουκρανικών πόλεων.

Σύμφωνα με κάποιες πηγές, το Σεβεροντβίνσκ ενδέχεται να φέρει επίσης νέους υπερηχητικούς πυραύλους Zircon, κατά των οποίων άμυνες προς το παρόν δεν υπάρχουν. Πάντως, οι μοναδικές γνωστές δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων Zircon πραγματοποιήθηκαν από αυτό το υποβρύχιο, που συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων μονάδων του Βόρειου Στόλου της Ρωσίας.

Η επιλογή της Μόσχας να το στείλει στη Μεσόγειο «καταδεικνύει τη σημασία που δίνει το Κρεμλίνο στην αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ σε αυτή τη θάλασσα», σημειώνει ο Τζανλούκα ντι Φέο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...