Εναντι 5,3 εκατ. ευρώ πουλήθηκε, σε άγνωστο αγοραστή, η επίμαχη κεφαλή του φαραώ Τουταγχαμών σε δημοπρασία του οίκου Κρίστις στο Λονδίνο.
Η δημοπρασία έγινε παρά τις αντιρρήσεις της Αιγύπτου που θεωρεί το έργο κλεμμένο και ζητούσε να ακυρωθεί η διαδικασία.
Το γλυπτό, από καφέ χαλαζίτη, έχει ύψος 28,5 εκατοστά και είναι ηλικίας άνω των 3.000 ετών.
Η ανακοίνωση της δημοπρασίας είχε προκαλέσει την οργή της Αιγύπτου, που ζητούσε μάταια να αναβληθεί. Περίπου 20 διαδηλωτές, κρατώντας αιγυπτιακές σημαίες, συγκεντρώθηκαν κοντά στην αίθουσα των δημοπρασιών. «Η αιγυπτιακή ιστορία δεν πωλείται» και «Σταματήστε το εμπόριο αρχαιοτήτων», έγραφαν στα πλακάτ.
«Είμαι πολύ θυμωμένη. Ηλπιζα ότι θα ακυρωνόταν η δημοπρασία», είπε 50χρονη Αιγύπτια Μάγκντα Σακρ, που ζει μόνιμα στη Βρετανία. «Θα έπρεπε να βρίσκεται στο μουσείο, όχι στο σπίτι του οποιουδήποτε. Αποτελεί μέρος της ιστορίας μας, πρόκειται για έναν από τους γνωστότερους φαραώ μας».
Το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου εξέφρασε τη λύπη του για την οργάνωση της πώλησης από τον οίκο δημοπρασιών. Οι υπεύθυνοι του Κρίστις ωστόσο υποστηρίζουν ότι έχουν ελέγξει και επαληθεύσει την προέλευση του αγάλματος, το οποίο «δεν ήταν και δεν είναι αντικείμενο υπό διερεύνηση» και ότι ουδέποτε είχε εκφραστεί κάποια υπόνοια περί κλοπής μολονότι ήταν ευρέως γνωστή η ύπαρξή του και είχε εκτεθεί πολλές φορές δημοσίως.
Ο διάσημος αιγύπτιος αρχαιολόγος και πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς, είπε ότι η προτομή εξήχθη από την Αίγυπτο τη δεκαετία του 1970, την ίδια εποχή που κλάπηκαν και άλλα αρχαία αντικείμενα από τον ναό του Καρνάκ, στο Λούξορ. «Οι ιδιοκτήτες παρείχαν ψευδείς πληροφορίες», ισχυρίστηκε.
Ο οίκος υποστηρίζει πως το αγαλματίδιο αγοράστηκε το 1958 από τον έμπορο έργων τέχνης του Μονάχου, Χάιντς Χέρτσερ. Νωρίτερα, ήταν στα χέρια του Αυστριακού Γιόζεφ Μεσίνα, που το απέκτησε γύρω στο 1973 -1974 από τον πρίγκιπα Βίλχελμ φον Τουρν ουντ Τάξις, ο οποίος το είχε από τη δεκαετία του 1960.
Ο γιος του Γερμανού που αναφέρεται ως ο πρώτος του ιδιοκτήτης, ήρθε να ρίξει λάδι στη διπλωματική φωτιά, λέγοντας ότι δεν θυμάται να έχει δει ποτέ την προτομή. Ούτε ο Βίκτορ φον Τουρν ουντ Τάξις πιστεύει ότι ο πατέρας του, Βίλχελμ, που δεν ήταν πλούσιος, είχε στην κατοχή του ένα πολύτιμο αντικείμενο, το οποίο «ξέχασε» να αναφέρει στα παιδιά του.
Η δε ανηψιά του Ντάρια, συμφωνεί, λέγοντας ότι ο θείος της, ο οποίος ήταν μέλος της αυστριακής αντίστασης κατά των Ναζί, δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για τις τέχνες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News