Ηταν σίγουρα ο χώρος. Η Ροτόντα είναι ένα επιβλητικό μνημείο και συνάμα λιτό και αρμονικό. Ηταν και η μουσική, από νεανική ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Αλλά πάνω από όλα ήταν τα κορίτσια και η χορογραφία τους. Κορίτσια με νοητική υστέρηση και με περίσσευμα χάρης. Χειροκροτήσαμε όρθιοι. Και η τελετή για την απονομή του ετήσιου βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» ολοκληρώθηκε με τον πιο ταιριαστό τρόπο. Αλλωστε φέτος βραβεύθηκε ο θεσμός των Special Olympics δια του Τίμοθι Σράιβερ επικεφαλής του οργανισμού. Ο Σράιβερ συνεχίζει το έργο της μητέρας του Γιούνις, αδερφής του Τζον Κένεντι, η οποία στη δεκαετία του ’60 εμπνεύστηκε και δημιούργησε τα Special Olympics, επιτρέποντας σε ανθρώπους με νοητική αναπηρία να διακρίνονται στο πεδίο του αθλητισμού.
Στον στόχο των Special Olympics να επανεφεύρουν την Ευρώπη, που απαιτεί θάρρος ανάλογο με αυτό των αθλητών με νοητική αναπηρία αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο κ. Σράιβερ. Υπογράμμισε ότι για τα 200 εκατ. των ανθρώπων με αναπηρία σε όλο τον κόσμο, οι αξίες της Ευρώπης έμειναν λόγια κενά. Όπως είπε, η ιστορία τους σχετίστηκε με σκληρότητα, έχουν νοιώσει την απόρριψη, ακόμα και σήμερα νοιώθουν ότι δεν έχουν αξία. «Κοιτάμε την ιστορία και βλέπουμε τι χάθηκε, τα χαμόγελα των παιδιών, την αγάπη των αδελφών, την ελπίδα γονιών να νοιώσουν υπερηφάνεια για το παιδί τους. Κάθε φορά που ένα παιδί με νοητική αναπηρία έχανε την αξιοπρέπεια του, όλοι οι άνθρωποι χάναμε την αξιοπρέπεια μας».
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αυτοκράτειρα Θεοφανώ Σταύρος Ανδρεάδης τόνισε ότι στόχος μέσα από τις βραβεύσεις είναι «να ανατρέξουμε στις κοινές ρίζες της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας, να προβάλλουμε τις αξίες που μας δείχνουν τον δρόμο για καλύτερη παγκόσμια κοινωνία συνεργασίας και αλληλοκατανόησης».
Αντίδοτο στα δεινά της εποχής μας χαρακτήρισε τον ενθουσιασμό και την αδελφοσύνη των αθλητών των Special Olympics ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ, επίτιμος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι. Όπως επισήμανε, οι αξίες των Special Olympics είναι αντίθετες με τις αξίες του πολέμου, που διεξάγεται σε δύο μέτωπα, πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη. Με την απονομή του βραβείου, συμπλήρωσε, το Ίδρυμα θέλει να δείξει πόσο προσηλωμένα είναι τα Special Olympics στην ανθρωπότητα την εποχή της απανθρωποποίησης που ζούμε. «H προσοχή που λαμβάνει ο κάθε αθλητής των Special Olympics έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την παντελή έλλειψη σημασίας που αποδίδεται σε κάθε άτομο στις δύο εμπόλεμες ζώνες».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News