«Εσείς σε ποια ομάδα είστε;» μας ρώτησαν αρκετές φορές. «Τι ώρα θα μπείτε στην αίθουσα;» απόρησαν άλλοι. Βρισκόμασταν στον πολυχώρο Αθηναϊδα, ανάμεσα σε δεκάδες νεαρούς με καρτελίτσες περασμένες στον λαιμό. Αρκετοί προφανώς θεώρησαν ότι ανήκαμε και εμείς στην ομάδα των υποψηφίων να προσληφθούν στην Coca-Cola Τρία Εψιλον: Μία από τις κορυφαίες εταιρείες στη χώρα μας που κάθε χρόνο προσλαμβάνει νέους και νέες μέσω ενός προγράμματος διαφορετικού από τα συνηθισμένα.
Το πρόγραμμα Graduate Trainee λειτουργεί εδώ και 26 χρόνια στην Ελλάδα και την Κύπρο. Κάθε χρόνο αρκετά νέα παιδιά προσλαμβάνονται στην εταιρεία μέσω αυτού του προγράμματος. «Πολλοί εργαζόμενοι που προσελήφθησαν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν αναλάβει και διευθυντικές θέσεις» μας λέει η Βάλια Βανέζη που εργάζεται σαν Corporate Relations Manager στην εταιρεία. Γύρω μας περπατούσαν πολλά από τα 50 παιδιά που και φέτος διεκδίκησαν επί ίσοις όροις μια θέση στην εταιρεία. Ολοι τους πέρασαν από την πρώτη διαδικασία επιλογής που περιλαμβάνει στάδια αξιολογήσεων, τεστ δεξιοτήτων και δομημένες συνεντεύξεις. Ετσι έφτασαν στο ολοήμερο Κέντρο Αξιολόγησης, όπου έπρεπε να εργαστούν ατομικά και ομαδικά σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.
«Εχουμε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την νέα γενιά» εξηγεί η Αγγελική Παπαδημητρίου που εργάζεται ως Press & Social Media Coordinator. «Το 40% του δυναμικού της εταιρείας μάλιστα ανήκει στη Γενιά Υ (εκπρόσωποί της είναι όσοι γεννήθηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 έως το τέλος του ’90)». Παρά το δεδομένο άγχος τους, οι νέοι υποψήφιοι έδειχναν να απολαμβάνουν την ημέρα. Βρίσκονταν άλλωστε σε έναν ιδιαίτερα όμορφο χώρο που θύμιζε περισσότερο σύγχρονη εταιρεία ή πανεπιστήμιο του εξωτερικού.
«Κάθε χρόνο προσλαμβάνουμε περίπου 10 άτομα μέσω του Graduate Trainee» διευκρινίζει η κυρία Βανέζη. «Οσοι προσλαμβάνονται, αποκτούν γρήγορα εμπειρία αλλά και κίνητρα για να αναπτύξουν τις ικανότητές τους». Τα νέα παιδιά αφού προσληφθούν, ξεκινούν ένα πρόγραμμα υπό κανονικές συνθήκες εργασίας. Μετά την διαδικασία εκπαίδευσης που κρατά δύο χρόνια, μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά στην εταιρεία.
Βρεθήκαμε σε μία από τις αίθουσες όπου διεξάγονταν οι διαδικασίες αξιολόγησης. Σε ένα μικρό τραπέζι ήταν καθισμένοι πέντε νεαροί. Μέσα σε 40 λεπτά έπρεπε να φέρουν εις πέρας ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ. Γύρω τους, οι άνθρωποι της εταιρείας που είχαν επωμιστεί τον δύσκολο ρόλο της αξιολόγησης. Η δουλειά της ομάδας έμοιαζε με τη δουλειά που φανταζόμαστε πως κάνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στην Coca-Cola Τρία Έψιλον. Επρεπε να σχεδιάσουν μία συσκευασία για ένα νέο προϊόν αλλά και να καθορίσουν την τιμή του. Σε επόμενα στάδια οι υποψήφιοι θα έπρεπε να βρουν λύσεις σε προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν στην διανομή του προϊόντος και τέλος να σχεδιάσουν την κατάλληλη στρατηγική προώθησης.
H Ειρήνη Εμμανουηλίδου ήταν μία εκ των υποψηφίων της προηγούμενης χρονιάς. Πλέον, εργάζεται κανονικά στην εταιρεία. «Ηρθα πέρυσι στην αντίστοιχη εκδήλωση και μετά από μία εβδομάδα μου ανακοίνωσαν ότι προσλαμβάνομαι. Πριν έρθω εδώ έκανα τις σπουδές μου στην Αγγλία». Οσο για το άγχος εκείνης της ημέρας; «Γενικά δεν είχα ιδιαίτερο άγχος και περισσότερο το απόλαυσα» λέει η Ειρήνη. «Σκεφτόμουν ότι είχα φτάσει στους 50 καλύτερους και δεν είχα τίποτα να χάσω».
Ενα χρόνο μετά, η Ειρήνη έδειχνε χαρούμενη για την απόφασή της. «Είμαι μέλος της εταιρείας και έχω κάνει τρία πρότζεκτ. Προφανώς ακόμα μαθαίνω και περιμένω με ανυπομονησία το μέλλον. Η άνθρωποι της εταιρείας συμπεριφέρονται πολύ καλά στους εργαζομένους και κυρίως σε εμάς που είμαστε καινούριοι. Φυσικά υπάρχουν τα κίνητρα και οι βάσεις για να εξελιχθείς και να αναλάβεις υψηλόβαθμες θέσεις». Τα λεγόμενα της Ειρήνης επιβεβαιώνονται και από την έρευνα «Καριέρα & Γενιά Υ» που ανέδειξε την Coca-Cola Τρία Έψιλον στις πρώτες μεταξύ των εταιρειών που δραστηριοποιούνται και απασχολούν εργαζομένους στη χώρα μας. Η έρευνα αφορούσε τους αγαπημένους εργοδότες της νέας γεννιάς.
Στις διπλανές αίθουσες η διαδικασία αξιολόγησης των νέων υποψηφίων συνεχιζόταν. Νέοι και νέες έμπαιναν και έβγαιναν στις αίθουσες. Ηταν ξεκάθαρο ότι τα στάδφια της αξιολόγησης δεν είχαν καμία σχέση με τις ξεπερασμένες πρακτικές των ατελείωτων διαγωνισμάτων που εξακολουθούν να κυριαρχούν σε όλες τις βαθμίδες της ελληνικής εκπαίδευσης. Η ομαδική εργασία που είχε ανατεθεί στις ομάδες ήταν μία αναπαράσταση της πραγματικής επαγγελματικής ζωής. Και φυσικά από αυτήν δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα χαμόγελα και οι πλάκες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News