Τα σύννεφα για την ελληνική οικονομία είναι ήδη βαριά —τα νούμερα του ελλείμματος έχουν εκτοξευθεί (εδώ) και η όποια πρόβλεψη για το πώς θα κλείσει το 2020, με πόση ύφεση δηλαδή λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, είναι επισφαλής.
Οι απώλειες εξάλλου που αναμένεται να καταγράψει ο τουρισμός και η οικονομική δραστηριότητα εξαιτίας την τρέχουσας επιδημιολογικής επιδείνωσης και των έκτακτων μέτρων που ανακοινώθηκαν (εδώ) δεν μπορούν να υπολογιστούν — η παραδοχή του Πρωθυπουργού (εδώ) για διασπορά του ιού στους τουριστικούς προορισμούς χαρακτηριστική του προβλήματος καθώς τα λόγια του μεταδίδονται διεθνώς.
Παραδόξως πάντως, μέχρι στιγμής δεν περιγράφεται ένα σκηνικό καταστροφής, μολονότι όλα τα αισιόδοξα σενάρια, τόσο για την ελληνική όσο και για την ευρωπαϊκή οικονομία, δέχονταν ως προϋπόθεση να μην υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας. Όπως αναφέρει «Το Βήμα της Κυριακής», οι εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης του β’ τριμήνου παραμένουν στο -10% και το καλό σενάριο για ολόκληρο το 2020 διατηρείται, μέχρι νεωτέρας, στο -6%. Στο ρεπορτάζ του Αγγελου Κωβαίου αναφέρονται ίχνη ελπίδας του οικονομικού επιτελείου που εντοπίζονται σε επιμέρους στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με την πρώτη περίοδο ανοίγματος της οικονομίας, δηλαδή το διάστημα Μαΐου – Ιουλίου.
Το πιο παράδοξο συμβαίνει με το τουριστικό ισοζύγιο. Ναι μεν η μείωση των εσόδων από τον τουρισμό είναι μεγάλη —σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, τα έσοδα του κλάδου δεν αναμένεται να υπερβούν κατά πολύ τα 3 δισ. ευρώ (έναντι περίπου 20 δισ. πέρυσι)— ωστόσο υπάρχει ένα στοιχείο το οποίο έως τώρα δεν έχει συνυπολογιστεί και το υπέδειξε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Γράφει «Το Βήμα της Κυριακής»:
Σύμφωνα με τις ασφαλείς εκτιμήσεις μέχρι στιγμής, τα έσοδα του κλάδου δεν αναμένεται να υπερβούν κατά πολύ τα 3 δισ. ευρώ (έναντι περίπου 20 δισ. πέρυσι). Παρά ταύτα, υπάρχει και ένα στοιχείο το οποίο έως τώρα δεν έχει συνυπολογιστεί. Το επισημαίνει ενδεικτικά ο Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι παρά τα χαμηλά έσοδα θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και το γεγονός ότι εφέτος δεν θα υπάρχει η διαφυγή των δαπανών από τα ταξίδια των Ελλήνων στο εξωτερικό. Τα ποσά που ξόδεψαν οι Ελληνες για τουριστικά ταξίδια στο εξωτερικό έφτασαν πέρυσι τα 2,5 δισ. ευρώ, τα περισσότερα της τελευταίας δεκαετίας, κατά τη διάρκεια της οποίας πάντως η ταξιδιωτική δαπάνη των Ελλήνων παρέμεινε σταθερά πάνω από τα 2 δισ., με εξαίρεση το 2017 που ήταν χαμηλότερη.
Αυτό δηλαδή σημαίνει, ότι ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων που έφευγαν στο εξωτερικό δαπανήθηκαν εφέτος ως εσωτερικός τουρισμός, προστιθέμενα στο εισαγόμενο έσοδο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News