Κατευθείαν στα βαθιά της πολιτικής μπήκε το 116ο Κογκρέσο, που ορκίστηκε την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον, όπως προέκυψε από τις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. Ολα αυτά, ενώ εκκρεμεί η διευθέτηση της αναστολής λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών των ΗΠΑ και η διαμάχη με τον Λευκό Οίκο για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.
Προηγήθηκε μια ορκωμοσία που χαρακτηρίστηκε και ήταν από πολλές απόψεις ιστορική. Οι περισσότερες γυναίκες από κάθε άλλη φορά –το πιο διαφυλετικό Κογκρέσο, ακόμα και με μουσουλμάνα βουλευτή με μαντήλα!– ανέλαβαν καθήκοντα ως εκπρόσωποι του αμερικανικού λαού σε μια προσπάθεια να χαράξουν πολιτική που θα μετριάσει ή θα αντιταχθεί στις αποφάσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Στο σώμα των 435 εδρών πλειοψηφούν άνετα οι Δημοκρατικοί με 235 έδρες, έναντι 199 των Ρεπουμπλικανών. Μία έδρα στη Βόρεια Καρολίνα είναι ακόμη υπό διεκδίκηση.
- Διαβάστε: Ιλχάν Ομαρ: μια Σομαλή μουσουλμάνα πρόσφυγας για το Κογκρέσο
- Ινδιάνοι, γκέι και μετανάστες: Οι υποψήφιοι που έγραψαν ιστορία στις ενδιάμεσες εκλογές
- Αγιάνα Πρίσλεϊ, η πρώτη Αφροαμερικανίδα από τη Μασαχουσέτη στο Κογκρέσο
Το Κογκρέσο αριθμεί 102 γυναίκες, τις περισσότερες από κάθε άλλη φορά, ενώ είναι ένα από τα ηλικιακά νεότερα στην ιστορία. Από τις γυναίκες, μία στις τρεις (για την ακρίβεια 35), εκλέγονται για πρώτη φορά.
Είναι το πρώτο στο οποίο εκπροσωπούνται γυναίκες με καταγωγή από τις φυλές των Ινδιάνων, το πρώτο με μουσουλμάνες (μία μάλιστα με μαντίλα), το πρώτο με Αφροαμερικανές από τη Μασαχουσέτη και το Κονέκτικατ (δύο γενικά «λευκές» πολιτείες) και το πρώτο με ισπανόφωνες από το Τέξας. Και ακόμη, μέλος του είναι η νεότερη γυναίκα που έχει εκλεγεί στο σώμα, η 29χρονη Αλεξάντρια Οκάζιο-Κόρτες.
Στα διαδικαστικά, πρόεδρος της Βουλής εξελέγη η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, η οποία συνοδευόταν από τα εγγόνια της που ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.
Η Πελόζι έλαβε 220 ψήφους έναντι 191 του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων Κέβιν Μακάρθι. Οι διαρροές προέρχονται και από την εσωτερική αντιπολίτευση στους Δημοκρατικούς που καλούσε σε αλλαγή στο πρόσωπο της προέδρου.
Η 78χρονη βουλευτής, η οποία εκλέγεται στο Σαν Φρανσίσκο από το 1987, αναλαμβάνει για δεύτερη φορά καθήκοντα προέδρου. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στη θέση αυτή το 2007, με θητεία που κράτησε ως το 2011.
Αρχή με shutdown
Το πρώτο σχέδιο νόμου που πέρασε την Πέμπτη ήταν μια μικρή επίδειξη δύναμης από την πλευρά των Δημοκρατικών, που έχουν ξανά την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Αψηφώντας τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά και τη Γερουσία που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί, η Βουλή ενέκρινε νομοσχέδια που θεωρητικά επιτρέπουν να τερματιστεί η μερική αναστολή υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους (shutdown), που άρχισε πριν από δύο εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας.
Βάσει των νομοσχεδίων, τα υπουργεία Εξωτερικών, Εμπορίου, Γεωργίας, Εργασίας, Οικονομικών και άλλα θα εξασφαλίσουν χρηματοδότηση ως την 30ή Σεπτεμβρίου, δηλαδή το τέλος του οικονομικού έτους 2019 στις ΗΠΑ. Τα νομοσχέδια δεν περιέχουν καμιά διάταξη περί χρηματοδότησης του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.
Πάντως, ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασκήσει ο πρόεδρος βέτο εάν εγκρίνονταν τα νομοσχέδια χωρίς την πρόσθετη χρηματοδότηση που θέλει ο Τραμπ για την ανέγερση του τείχους. Θεωρείται δύσκολο να περάσουν και από τη Γερουσία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News