476
Το κόκκινο μυρμήγκι, που θεωρείται ένα από τα πιο καταστροφικά επεκτατικά είδη, μπορεί να σχηματίσει γρήγορα «σούπερ αποικίες» με πολλές βασίλισσες | Shutterstock

Ενα καταστροφικό μυρμήγκι απειλεί τις σοδειές της Ευρώπης

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2023, 15:10
Το κόκκινο μυρμήγκι, που θεωρείται ένα από τα πιο καταστροφικά επεκτατικά είδη, μπορεί να σχηματίσει γρήγορα «σούπερ αποικίες» με πολλές βασίλισσες
|Shutterstock

Ενα καταστροφικό μυρμήγκι απειλεί τις σοδειές της Ευρώπης

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2023, 15:10

Μια νέα μελέτη προειδοποιεί για ένα επεκτατικό, μη ενδημικό είδος μυρμηγκιού που έχει εγκατασταθεί στην Ιταλία και θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα στην Ευρώπη με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το «κόκκινο μυρμήγκι της φωτιάς», Solenopsis invicta, έχει, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian ισχυρό τσίμπημα, προκαλεί ζημιές στις καλλιέργειες και μπορεί να προσβάλει τον ηλεκτρικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων και των υπολογιστών.

Το μυρμήγκι, που θεωρείται ένα από τα πιο καταστροφικά επεκτατικά είδη, μπορεί να σχηματίσει γρήγορα «σούπερ αποικίες» με πολλές βασίλισσες. Οι αποικίες κυνηγούν ασπόνδυλα, μεγαλύτερα σπονδυλωτά και φυτά, καταστρέφοντας τα ενδημικά φυτά και ανταγωνιζόμενα τα ενδημικά μυρμήγκια, έντομα και φυτοφάγα ζώα για τροφή.

Το «κόκκινο μυρμήγκι της φωτιάς» είναι το πέμπτο πιο επιζήμιο επεκτατικό είδος στον κόσμο, καθώς εξαπλώνεται μέσω του ανθρώπινου εμπορίου από την πατρίδα του, τη Νότια Αμερική, στο Μεξικό, την Καραϊβική, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, όπου εκτιμάται ότι προκαλεί ζημιές ύψους 6 δισ. δολαρίων κάθε χρόνο.

Οι ερευνητές εντόπισαν 88 φωλιές του σε έκταση 12 στρεμμάτων κοντά στις Συρακούσες, στη Σικελία. Σύμφωνα με γενετικές αναλύσεις σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Current Biology, οι επεκτατικές αποικίες θα μπορούσαν να έχουν έρθει από την Κίνα ή τις ΗΠΑ.

Ο Ρότζερ Βίλα, επικεφαλής ερευνητής στο Εργαστήριο Ποικιλότητας και Εξέλιξης Πεταλούδων του Ινστιτούτου Εξελικτικής Βιολογίας, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε, σύμφωνα με το βρετανικό Μέσο: «Οι συντονισμένες προσπάθειες για έγκαιρη ανίχνευση και ταχεία αντίδραση στην περιοχή είναι απαραίτητες για την επιτυχή διαχείριση αυτής της νέας απειλής, πριν εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα».

Στην Ευρώπη, το μυρμήγκι έχει βρεθεί κατά το παρελθόν σε εισαγόμενα προϊόντα στην Ισπανία, τη Φινλανδία και τις Κάτω Χώρες, αλλά η εγκατάστασή του στη φύση στην ήπειρο δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ πριν.

Η Αυστραλία δαπανά 400 εκατ. δολάρια Αυστραλίας (239 εκατ. ευρώ) για την εξάλειψη του μυρμηγκιού, αλλά η κυβέρνησή της έχει επικριθεί επειδή δεν έχει δράσει αρκετά αποφασιστικά για την απομάκρυνση του είδους. Η Νέα Ζηλανδία είναι η μόνη χώρα που το έχει εξολοθρεύσει με επιτυχία αφότου εμφανίστηκε στη χώρα το 2001.

Το «κόκκινο μυρμήγκι της φωτιάς» είναι ένα είδος που αγαπά τη ζέστη και οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να εγκατασταθεί σε περίπου 7% της Ευρώπης.

Στο σημερινό κλίμα, οι μισές αστικές περιοχές της Ευρώπης θα ήταν κλιματικά κατάλληλες για αυτό, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων πόλεων όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, η Ρώμη και η Βαρκελώνη. Με την παγκόσμια θέρμανση, η ήπειρος θα γίνει πολύ πιο κατάλληλη για το είδος και θα βοηθήσει στην εξάπλωσή του σε όλη την Ευρώπη.

Οι παράκτιες πόλεις της Μεσογείου είναι οι πλέον κατάλληλες για το μυρμήγκι και τα λιμάνια τους θα μπορούσαν να διευκολύνουν την εξάπλωσή του.

Ο Ματία Μεντσέτι, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Το κοινό θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανίχνευση του S invicta, δεδομένου ότι συχνά εντοπίζεται σε αστικές και παρακείμενες περιοχές. Είναι δυνατή η ανίχνευση αυτού του μυρμηγκιού λόγω των επώδυνων τσιμπημάτων του και των χαρακτηριστικών λόφων των φωλιών του, αν και απαιτείται επιβεβαίωση από ειδικό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...