Οι μοβ μέδουσες (Pelagia noctiluca) έχουν μαζική παρουσία στις ελληνικές θάλασσες από το 2015, με επίκεντρο τα προηγούμενα χρόνια τον Κορινθιακό Κόλπο αλλά φέτος έχει παρατηρηθεί η παρουσία τους, από τους χειμερινούς κιόλας μήνες, τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι λουόμενοι φέτος θα αντιμετωπίσουν αρκετά προβλήματα στην Ελλάδα με αυτές τις μέδουσες και δίνουν οδηγίες για την αποφυγή ή την αντιμετώπισή τους.
H παγκόσμια πλατφόρμα καταγραφής βιοποικιλότητας iNaturalist, συλλέγοντας τα απαραίτητα δεδομένα, δημιούργησε έναν διαδραστικό χάρτη για την παρουσία της μοβ μέδουσας στην Ελλάδα. Το ελληνικό πρόγραμμα καταγραφής μεδουσών έχει ξεκινήσει το 2018 από το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας και αρχικά τα δεδομένα έμπαιναν σε μια ομάδα στο facebook που σχεδιάστηκε για αυτό το πρόγραμμα. Στη συνέχεια, η όλη διαδικασία μεταφέρθηκε στην πλατφόρμα.
Οι καταγραφές είναι συνεχείς. Την Κυριακή 29 Μαΐου η μοβ μέδουσα εντοπίστηκε στις θάλασσες της Αττικής, στους Παξούς, στις δυτικές ακτές της Πελοποννήσου, στις Σπέτσες και στο Αγκίστρι. Το τσίμπημα της είναι επώδυνο, λόγω της νευροτοξίνης που φέρει, επομένως οι λουόμενοι θα πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση τσιμπήματος.
Η παρουσία τους αυξάνεται κατά πολύ το καλοκαίρι, καθώς ευνοούνται οι συνθήκες αναπαραγωγής της λόγω της υψηλότερης θερμοκρασίας της θάλασσας. Η αναπαραγωγή τους ευνοείται και από την κλιματική αλλαγή που αυξάνει τη θερμοκρασία του νερού. Παράλληλα, η μείωση του πληθυσμού των ψαριών, που είναι κυνηγοί τους, αλλά κυρίως η μείωση των πληθυσμών των θαλάσσιων χελωνών, που είναι ο βασικός εχθρός τους, ευνοούν την εξάπλωσή τους.
Τι είναι το inaturalist;
Το iNaturalist είναι μια παγκόσμια πλατφόρμα καταγραφής βιοποικιλότητας και ενώνει τους φυσιολάτρεις-πολίτες με τους επιστήμονες και τους ερευνητές. Ολοι οι πολίτες μπορούν να καταγράφουν ό,τι είδος είδαν μπροστά τους (π.χ. αράχνη, σαμιαμίδια, μυρμήγκι, δελφίνι, φώκια, κλπ), να το ανεβάζουν στην πλατφόρμα https://www.inaturalist.org (υπάρχει και εφαρμογή για ios και android κινητά), και άλλοι γνώστες φυσιολάτρεις ή ερευνητές / επιστήμονες να αναγνωρίζουν τι είδος είναι. Με αυτό τον τρόπο οι επιστήμονες έχουν μαζικά δεδομένα για έρευνα και μελέτη χάρη στην «επιστήμη του πολίτη» (citizen science) και οι πολίτες μπορούν να προσφέρουν ταυτόχρονα σε πολλαπλά πρότζεκτ, ανεβάζοντας τις καταγραφές τους στο προφίλ τους αλλά και δημιουργώντας μια βάση δεδομένων για ται είδη βιοποικιλότητας που συναντώνται στην περιοχή τους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News