653
Το νέο «Μπερναμπέου» διαθέτει, μεταξύ άλλων, μια οροφή 8.000 τ.μ., η οποία μπορεί να το μετατρέψει σε κλειστό γήπεδο μέσα σε 15 λεπτά | YouTube / Real Madrid

«Μπερναμπέου»: Ενα… διαστημόπλοιο στην καρδιά της Μαδρίτης

Sportscaster Sportscaster 3 Σεπτεμβρίου 2023, 15:39
Το νέο «Μπερναμπέου» διαθέτει, μεταξύ άλλων, μια οροφή 8.000 τ.μ., η οποία μπορεί να το μετατρέψει σε κλειστό γήπεδο μέσα σε 15 λεπτά
|YouTube / Real Madrid

«Μπερναμπέου»: Ενα… διαστημόπλοιο στην καρδιά της Μαδρίτης

Sportscaster Sportscaster 3 Σεπτεμβρίου 2023, 15:39

Στέκει μεγαλοπρεπές και επιβλητικό στο πλάι της Λα Καστεγιάνα, του κεντρικού οδικού άξονα που συνδέει το κέντρο της Μαδρίτης με τον Βορρά της. Ακολουθώντας αυτή τη διαδρομή, θα το συναντήσεις στο δεξί σου χέρι. Μοιάζει με διαστημόπλοιο που προσγειώθηκε μέσα σε έναν εξαιρετικά πυκνοκατοικημένο οικιστικό ιστό. Ενας τεράστιος όγκος από ατσάλι, ύψους 57 μέτρων και βάρους 7.000 τόνων, κρύβει το εσωτερικό του. Είναι το περίβλημα του ριζικά ανακαινισμένου γηπέδου της Ρεάλ Μαδρίτης.

Επειτα από τέσσερα χρόνια εργασιών και μία διετία κατά την οποία ένα μέρος των εξεδρών παρέμενε κλειστό, το νέο «Μπερναμπέου» εγκαινιάστηκε το Σάββατο 2/9 με τον αγώνα της Ρεάλ εναντίον της Χετάφε (2-1) για την 4η αγωνιστική της La Liga. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό και τεχνολογικό θαύμα – το πιο σύγχρονο ποδοσφαιρικό στάδιο στον κόσμο. Η «Βασίλισσα» το παρουσίασε στα social media με ένα βίντεο, υποχρεώνοντας ακόμη και τους αντιπάλους της να το θαυμάσουν.

Διαθέτει, μεταξύ άλλων, μια οροφή 8.000 τ.μ., η οποία μπορεί να το μετατρέψει σε κλειστό γήπεδο μέσα σε 15 λεπτά. Επίσης, αναδιπλούμενο αγωνιστικό χώρο που αποθηκεύεται σε βάθος 30 μέτρων, παρέχοντας τη δυνατότητα πολλών διαφορετικών χρήσεων χωρίς να καταστρέφεται ο χλοοτάπητας. Ενα τούνελ επιτρέπει τη συντήρηση του γκαζόν, ακόμη και όταν βρίσκεται κάτω από τη γη.

Η ιδέα στριφογύριζε στο μυαλό του προέδρου της Ρεάλ Φλορεντίνο Πέρεθ από την πρώτη φορά που έγινε πρόεδρος, το 2000, όμως το πρότζεκτ μπήκε στις ράγες στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του. «Το στάδιο των ονείρων μας πρέπει να είναι το καλύτερο στον κόσμο» είχε τονίσει, παρουσιάζοντας το όραμά του στη γενική συνέλευση των μετόχων το 2011. Τους έπεισε, όμως οι συνθήκες για την υλοποίηση του σχεδίου άργησαν να ωριμάσουν.

Ο δανεισμός της Ρεάλ (από την JP Morgan) με ποσό 575 εκατ. ευρώ και επιτόκιο 2,5% για 30 χρόνια υπερψηφίστηκε το 2018. Το 2019 άρχισαν οι εργασίες. Εναν χρόνο μετά, το club χρειάστηκε να λάβει και δεύτερο δάνειο: 225 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 1,53% για 27 χρόνια. Μαζί με τους τόκους, το κόστος του έργου ξεπέρασε το δισεκατομμύριο.

Τη σεζόν 2018-2019, την τελευταία πριν ξεσπάσει η πανδημία, τα ετήσια έσοδα του συλλόγου από τη χρήση του γηπέδου του ανήλθαν σε 170 εκατ. ευρώ. Στο νέο «Μπερναμπέου» εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 300 εκατ. Υπολογίζοντας και το οικονομικό όφελος από τις συναυλίες, τα συνέδρια και άλλα events που θα φιλοξενούνται εκεί, αλλά και από την καθημερινή λειτουργία των εστιατορίων και των καταστημάτων του σταδίου, η Ρεάλ πιστεύει ότι σε μια πενταετία θα έχει κάνει απόσβεση των χρημάτων που δαπάνησε για την ανακατασκευή. Οι πρώτες συμφωνίες που έχει κλείσει (με την επενδυτική Sixth Street και τον όμιλο Legends Hospitality, ο οποίος δραστηριοποιείται στην ψυχαγωγία) για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, θα της αποφέρουν 360 εκατ. ευρώ σε βάθος 20ετίας.

Το έργο επρόκειτο να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022, όμως η έλλειψη υλικών, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έφερε καθυστερήσεις. Ετσι κι αλλιώς είχε μεγάλο βαθμό δυσκολίας η κατασκευή ενός φουτουριστικού γηπέδου πάνω στο παλιό, αυτό που ο ιστορικός πρόεδρος Σαντιάγο Μπερναμπέου είχε χτίσει τη δεκαετία του ’40. Η ανέγερση του παλιού σταδίου κράτησε τρία χρόνια. Η ανακαίνισή του, τέσσερα.

Οταν άνοιξε τις πύλες του, το 1947, το παλιό «Μπερναμπέου», 100.000 θέσεων, ήταν το μεγαλύτερο στον Κόσμο – μέχρι που χτίστηκε το «Μαρακανά», το 1950 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Φιλοξένησε τους τελικούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 1964, ματς του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1982, τελικούς Κυπέλλων Ευρώπης (και έναν του Κόπα Λιμπερταδόρες, το 2018), αγώνες πυγμαχίας και ποδηλασίας, αλλά και συναυλίες, με πιο ιστορική εκείνη του Φρανκ Σινάτρα. Ανακαινίστηκε το 1955 (τότε πήρε και το όνομά του, «Μπερναμπέου») και ξανά τη δεκαετία του ’90. Κανένα «λίφτινγκ», όμως, δεν κατάφερε να κρύψει την ηλικία του. Ηταν ένα γερασμένο γήπεδο. Οχι πια.

Τώρα είναι ολοκαίνουργιο, υπερσύγχρονο, φαντασμαγορικό. Με τη χωρητικότητά του αυξημένη κατά 4.000 θέσεις (85.000). Ενα «διαμάντι» για το ποδόσφαιρο, τη Ρεάλ, τη Μαδρίτη. Το πιο ψηλό στην Ευρώπη. Και μέσα στην πόλη – πιο… μέσα δεν γίνεται. Πάνω στην Πέμπτη Λεωφόρο, ή την Οξφορντ Στριτ της ισπανικής πρωτεύουσας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...