Προεδρικές εκλογές θα γίνουν στην Αργεντινή τον επόμενο Οκτώβριο. Το νέο πολιτικό αστέρι που έχει ανατείλει στη χώρα του Περόν, της Περόν, του Τσε, των δικτατόρων, του πάπα και των μπαλαδόρων, ονομάζεται Χαβιέρ Μιλέι, 53 ετών. Υπήρξε καθηγητής Οικονομικών, είναι βουλευτής με ρητορική δεινότητα και, πλέον, αρχηγός κόμματος που θέλει να κυβερνήσει. Τα γκάλοπ τού δίνουν ένα αξιοπρόσεκτο 17%.
Ο ίδιος πλασάρεται ως ο νέος σωτήρας του έθνους και κάνει θραύση στα σόσιαλ μίντια, αλλά και στα κανονικά. Η εμφάνισή του είναι εντυπωσιακή για όσους αρέσκονται στα πυκνά, σγουρά και αχτένιστα μαλλιά και στις παλιομοδίτικες φαβορίτες. Τα λέει «τσεκουράτα». Δηλαδή όχι ακριβώς «τσεκουράτα», πάντως κοφτερά, αφού το αγαπημένο του πολιτικό εργαλείο είναι το… αλυσοπρίονο.
Με αυτό θα θερίσει ο λαϊκισμός του. Ποιους; Τους πολιτικούς «που είναι ψεύτες και απατεώνες» και τα στελέχη της διοίκησης «που είναι παράσιτα». Πολλοί τον θεωρούν παλαβό. Η συνταγή του είναι ένα μείγμα τούρμπο φιλελευθερισμού και λαϊκότητας. Ακολουθούν δείγματα προεκλογικών υποσχέσεων.
Θα απελευθερώσει την αγοραπωλησία οργάνων, θα επιτρέψει την οπλοκατοχή, οπλοφορία και οπλοχρησία για λόγους άμυνας κατά της ανεξέλεγκτης εγκληματικότητας. Δεν του αρέσουν οι αμβλώσεις, αλλά «η ζωή». Ωστόσο, αδιαφορεί για τους γάμους ομοφυλοφίλων και για την απελευθέρωση της χρήσης ναρκωτικών – για τα δεύτερα έχει την, υποτίθεται φιλελεύθερη, ατάκα «αν θέλεις να αυτοκτονήσεις, αυτό είναι δικαίωμά σου».
Μισεί την Αριστερά, και ας συμπεριλαμβάνει στον όρο αυτόν αυθαίρετα και τους περονιστές και τους κεντρώους. Εφτιαξε ένα δικό του αρκτικόλεξο LGBT για να δηλώσει, όχι τα ερωτικά γούστα του, αλλά τις πολιτικές του επιρροές: Ελευθερία, Πιστόλια, Μπολσονάρο, Τραμπ! Ειδικά τώρα, που η Αργεντινή παραπαίει υπό την πίεση του πληθωρισμού, ο οποίος έχει ξεπεράσει το 100%, ο κόσμος τον πιστεύει. Μάλιστα, ο τύπος γοητεύει έναν στους τρεις Αργεντινούς.
Η θέση που εικάζεται ότι θα καταλάβει στην πολιτική κονίστρα τον Οκτώβριο το κόμμα του Μιλέι είναι αυτή της ρυθμιστικής δύναμης. Τα διεθνή μέσα, όπως η Repubblica, πιστεύουν ότι η Δημοκρατία μπορεί να αντέξει εφέτος, όμως τo 2027, όταν οι πιστωτές θα εγκαταλείψουν την Αργεντινή στην τύχη της, οι πόρτες θα ανοίξουν διάπλατες στον «άνθρωπο με το αλυσοπρίονο».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News