422
Κιμ και Βλαντίμιρ, εν όπλοις αδελφοί, κατά τη συνάντησή τους τον Σεπτέμβριο στη ρωσική Απω Ανατολή | KCNA via REUTERS

Εν όπλοις αδελφοί: Ο Κιμ έστειλε 1.000 κοντέινερ με στρατιωτικό υλικό στον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2023, 11:09
Κιμ και Βλαντίμιρ, εν όπλοις αδελφοί, κατά τη συνάντησή τους τον Σεπτέμβριο στη ρωσική Απω Ανατολή
|KCNA via REUTERS

Εν όπλοις αδελφοί: Ο Κιμ έστειλε 1.000 κοντέινερ με στρατιωτικό υλικό στον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2023, 11:09

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τη Βόρεια Κορέα ότι έστειλε περισσότερα από 1.000 κοντέινερ με στρατιωτικό υλικό και πυρομαχικά στη Ρωσία, προκειμένου να τη βοηθήσει στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κέρμπι, είπε ότι τα πυρομαχικά θα χρησιμοποιηθούν εναντίον αθώων Ουκρανών.

«Καταδικάζουμε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας για την παροχή στρατιωτικού υλικού στη Ρωσία, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις εναντίον ουκρανικών πόλεων και τη δολοφονία αθώων πολιτών στον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας», είπε ο Κέρμπι, χρησιμοποιώντας την επίσημη ονομασία της Βορείου Κορέας, όπως αναφέρει η Telegraph.

«Σε αντάλλαγμα, εκτιμούμε ότι η Πιονγκγιάνγκ ζητά στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών, πυραύλων εδάφους-αέρος, τεθωρακισμένων οχημάτων, εξοπλισμού παραγωγής βαλλιστικών πυραύλων ή άλλων υλικών και άλλων προηγμένων τεχνολογιών», συμπλήρωσε.

Η Πιονγκγιάνγκ και η Μόσχα αρνούνται επανειλημμένα τις αναφορές των ΗΠΑ για παραδόσεις πυρομαχικών από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία από πέρυσι.

Οι εικασίες ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ Πιονγκγιάνγκ και Μόσχας αναζωπυρώθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, ταξίδεψε στη Ρωσία για να συναντήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι λεπτομέρειες των συνομιλιών τους δεν δημοσιοποιήθηκαν, αλλά αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ είπαν τότε ότι η Μόσχα πιθανότατα θα αναζητούσε βλήματα πυροβολικού και αντιαρματικούς πυραύλους από τη Βόρεια Κορέα, σε αντάλλαγμα με προηγμένη δορυφορική και πυρηνική τεχνολογία υποβρυχίων.

Οι τελευταίες εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος δείχνουν κοντέινερ φορτωμένα σε πλοίο με ρωσική σημαία πριν μεταφερθούν με τρένο στη νοτιοδυτική Ρωσία. Οι δορυφορικές εικόνες που δημοσίευσε η Ουάσιγκτον την περασμένη Παρασκευή δεν έδειξαν το περιεχόμενο των κοντέινερ.

Οι ΗΠΑ λένε ότι τα κοντέινερ στάλθηκαν μεταξύ 7 Σεπτεμβρίου και 1ης Οκτωβρίου από τη Νατζίν της Βόρειας Κορέας στο Ντουνάι, ένα λιμάνι κοντά στο Βλαδιβοστόκ, στη Ρωσία.

Ο Λευκός Οίκος αποκάλυψε τις νέες πληροφορίες καθώς η Βόρεια Κορέα απείλησε ξανά να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να αμυνθεί μετά την άφιξη του αεροπλανοφόρου USS Ronald Reagan στο λιμάνι Μπουσάν της Νότιας Κορέας.

Την περασμένη εβδομάδα, το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), με έδρα στην Ουάσινγκτον, δημοσίευσε επίσης δορυφορικές φωτογραφίες που, όπως είπε, δείχνουν μια «άνευ προηγουμένου» αύξηση της κυκλοφορίας τραίνων μεταφοράς εμπορευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία.

Η έκθεση ανέφερε ότι το περιεχόμενο των καλυμμένων εμπορευματοκιβωτίων στο σιδηροδρομικό σταθμό ήταν «πιθανώς» όπλα και πυρομαχικά.

Ωστόσο, μια ανάλυση από τον ιστότοπο NK Pro που εδρεύει στη Σεούλ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι φωτογραφίες από τα σύνορα έδειξαν ότι τα καλυμμένα με μουσαμά προϊόντα προορίζονταν για «απολύμανση», πράγμα που σημαίνει ότι πρόκειται πιθανώς για εισαγωγές από τη Ρωσία στη Βόρεια Κορέα, η οποία μόλις ανοίγει ξανά μετά την πανδημία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...