322
Η πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την Κυριακή, όπως αποτυπώνεται σε χάρτη με την ένταση του φαινομένου | ΕΜΥ

ΕΜΥ: Πολύ επικίνδυνος ο καύσωνας – θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τις 6 Αυγούστου

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2021, 16:44
Η πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την Κυριακή, όπως αποτυπώνεται σε χάρτη με την ένταση του φαινομένου
|ΕΜΥ

ΕΜΥ: Πολύ επικίνδυνος ο καύσωνας – θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τις 6 Αυγούστου

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2021, 16:44

Με βάση τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη του θερμού κύματος που ήδη επηρεάζει τη χώρα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε εκ νέου ότι το φαινόμενο θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και θα διαρκέσει τουλάχιστον έως την Παρασκευή 6 Αυγούστου.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση της ΕΜΥ, το μεσημέρι της Πέμπτης:

1. Πολύ θερμές αέριες μάζες, από την Αφρική, προβλέπεται να μεταφέρονται προς τη χώρα μας και κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή (6/8/2021).

2. Το φαινόμενο κρίνεται υψηλής επικινδυνότητας, λόγω της χρονικής του διάρκειας, της έντασής του, αλλά και του μικρού ημερήσιου θερμοκρασιακού εύρους (διαφορά μέγιστης και ελάχιστης θερμοκρασίας).

Οπως εξηγεί ο Θεόδωρος Κολυδάς, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, «οι διαταραχές της δυτικής Ευρώπης, που από τον Ατλαντικό κατευθύνονται νοτιότερα, ενισχύουν το σύστημα της Ιβηρικής χερσονήσου και διατηρούν τη νοτιοδυτική ροή των αερίων μαζών πάνω από την περιοχή μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στον αντίποδα να έχουμε την υπάρχουσα θερμική έξαρση σε όλα τα ανατολικά».

Η ροή αυτή δεν προβλέπεται να αλλάξει μέχρι και τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

Παρότι η κορύφωση του καύσωνα προβλέπεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εντούτοις οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή 6 Αυγούστου.

Η πρόβλεψη για το επόμενο τριήμερο

Η ΕΜΥ προβλέπει ότι οι μέγιστες θερμοκρασίες το επόμενο τριήμερο θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 42 με 44 βαθμούς, ενώ στη νησιωτική χώρα και τα παραθαλάσσια τμήματα η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Υψηλή θα παραμένει η θερμοκρασία και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών, με τις ελάχιστες τιμές της πάνω από τους 28 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές.

Στον χάρτη της ΕΜΥ φαίνεται η παρακολούθηση του δείκτη θερμικής καταπόνησης WBGT (Wet Bulb Globe Temperature μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, η οποία είναι απαραίτητη, καθώς μας δίνει μια καλή εικόνα για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν σε εξωτερικούς χώρους. Ο δείκτης αυτός εκδίδεται καθημερινά από την ΕΜΥ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...