Το πρώτο φυτικό εμβόλιο για τον κορονοϊό αναμένεται να κυκλοφορήσει στην παγκόσμια αγορά η ιαπωνική εταιρεία Medicago, πίσω από την οποία βρίσκεται η καπνοβιομηχανία Philip Morris International, με ποσοστό 25%, σύμφωνα με τους Financial Times (FT).
Η εταιρεία Medicago, θυγατρική της Mitsubishi Tanabe Pharma, πρόκειται να καταθέσει έως το τέλος του 2021 αίτηση έγκρισης πρώτα στις αρμόδιες αρχές του Καναδά, προκειμένου να λάβει άδεια χρήσης το πρώτο φυτικό εμβόλιο για τον κορονοϊό, το οποίο μάλιστα προέρχεται από ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια του καπνού.
Εφόσον εγκριθεί, θα είναι το πρώτο στον κόσμο φυτικής προέλευσης εμβόλιο για τη λοίμωξη Covid-19 και σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία, θα είναι φθηνότερο και πιο απλό στη μεταφορά και αποθήκευση, σε σχέση με τα εμβόλια που έχουν ήδη εγκριθεί.
Η ιαπωνική εταιρεία, που έχει έδρα στην Οσάκα, αναμένει η παγκόσμια ζήτηση για εμβόλια του κορονοϊού να παραμείνει υψηλή στο μέλλον, καθώς εκτιμά ότι νέα στελέχη του ιού θα συνεχίσουν να εμφανίζονται λόγω των μεταλλάξεων.
Για τον λόγο αυτό, ευελπιστεί ότι θα έχει την ευκαιρία να πάρει μερίδιο από μια μεγάλη αγορά, στην οποία αυτή τη στιγμή κυριαρχούν οι Pfizer, Moderna και AstraZeneca.
«Οπως συμβαίνει και με τα εμβόλια της εποχικής γρίπης, το ίδιο πιστεύουμε ότι θα γίνει και με τα εμβόλια του κορονοϊού. Δηλαδή θα είναι ένα εμβόλιο που θα κάνουμε μία φορά τον χρόνο. Δεν περιμένουμε να εξαφανιστεί απότομα ο κορονοϊός, ενώ υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα με τις μεταλλάξεις», δήλωσε ο Τοσιφούμι Τάντα, επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης εμβολίων της Mitsubishi Tanabe Pharma.
Παραγωγή και αποτελεσματικότητα
Ενώ ένα παραδοσιακό αντιγριπικό εμβόλιο χρειάζεται περίπου οκτώ μήνες έως ένα έτος για να παραχθεί, το φυτικό εμβόλιο της Medicago μπορεί να παραχθεί μέσα σε μόνο πέντε έως οκτώ εβδομάδες.
Ακόμη, σύμφωνα με τον Τάντα, το εμβόλιο είναι ασφαλές και, όπως φάνηκε στις μέχρι σήμερα κλινικές μελέτες, δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες. Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, που είναι και το βασικό ζητούμενο μετά την ασφάλεια, οι ειδικοί αναφέρουν ότι μία δόση δημιουργεί 10 φορές περισσότερα αντισώματα από αυτά που έχει κάποιος ο οποίος έχει νοσήσει και έχει αναρρώσει από λοίμωξη Covid-19.
Το φυτικό εμβόλιο δρα ενσωματώνοντας σωματίδια από το φυτό παρόμοια με αυτά του ιού, τα οποία τον μιμούνται μέσα στο σώμα, χωρίς όμως να χρησιμοποιούν ζωντανό ιό.
Η Medicago, που συνεργάζεται με τη φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline, αναλύει ήδη τα δεδομένα της κλινικής φάσης 3 του υποψήφιου εμβολίου της για την Covid-19, που έγινε σε 24.000 εθελοντές σε Καναδά, ΗΠΑ, Βρετανία, Βραζιλία, Αργεντινή και Μεξικό.
Επίσης, ξεκίνησε πρόσφατα μια μικρότερης κλίμακας κλινική δοκιμή στην Ιαπωνία, όπου ελπίζει να υποβάλει αίτηση έγκρισης του υποψήφιου εμβολίου της έως τον Μάρτιο του 2022.
Οι ιαπωνικές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν έως τώρα μείνει πίσω στην ανταγωνιστική κούρσα της ανάπτυξης εμβολίων για την Covid-19 και η Medicago φιλοδοξεί να ανατρέψει αυτή την εικόνα, σχολιάζουν οι FT.
Το ερώτημα όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι σε ποιον βαθμό το κοινό θα πειστεί να κάνει ένα φυτικής προέλευσης εμβόλιο, από τη στιγμή που αυτά ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν παραχθεί και δοκιμαστεί μαζικά.
Η Medicago, πάντως, σχεδιάζει να κατασκευάζει τα εμβόλια σε εργοστάσιό της στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, με δυναμική παραγωγής περίπου 80 εκατομμυρίων δόσεων, ενώ ακόμη ένα νέο εργοστάσιό της, στο Κεμπέκ του Καναδά, αναμένεται να λειτουργήσει το 2024, αυξάνοντας την ετήσια παραγωγική κατά 1 δισεκατομμύριο δόσεις.
Φυτικά εμβόλια
Μέχρι σήμερα κανένα εμβόλιο φυτικής προέλευσης δεν έχει εγκριθεί για χρήση σε ανθρώπους. Ομως οι υπέρμαχοι αυτών των εμβολίων υποστηρίζουν ότι αποτελούν μια ελκυστική λύση, επειδή τα φύλλα των φυτών μεγαλώνουν γρήγορα, κάτι που επιταχύνει την παραγωγική διαδικασία και μειώνει το κόστος παραγωγής τους.
Χάρη στην ταχύτερη ανάπτυξη, είναι δυνατό να δημιουργούνται με πιο γρήγορο ρυθμό προσαρμοσμένα εμβόλια για νέα παθογόνα στελέχη που εμφανίζονται, όπως οι μεταλλάξεις του κορονοϊού.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News