Μόλις τρεις εβδομάδες από την ημέρα που ο πρώτος πολίτης του Ισραήλ, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, η χώρα έκανε ένα σπριντ, ξεπερνώντας σήμερα κατά πολύ την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού οποιουδήποτε άλλου κράτους.
Μέχρι σήμερα, το Ισραήλ έχει εμβολιάσει πάνω από το 20% του γενικού πληθυσμού του. Και οι λόγοι που κατάφερε κάτι τόσο μεγάλο είναι αρκετοί…
Ο Νετανιάχου είχε αποκαλύψει στις 7 Ιανουαρίου ότι το Ισραήλ είχε συνάψει συμφωνία με την Pfizer για ανταλλαγή ιατρικών δεδομένων των πολιτών της με 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό. Η συμφωνία περιελάμβανε αποστολή 400.00-700.000 δόσεων κάθε εβδομάδα, όπως γράφει το Politico.
Βάσει αυτή της συμφωνίας, το Ισραήλ θα αποστείλει στην Pfizer και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) πληροφορίες για την ηλικία, το φύλο και το ιατρικό ιστορικό όσων θα εμβολιαστούν, καθώς επίσης και για τις παρενέργειες και την αποτελεσματικότητά του. Ωστόσο, δεν θα δοθούν πληροφορίες όπως ονόματα, προκειμένου να διατηρηθεί, όσο γίνεται, το απόρρητο στα προσωπικά δεδομένα.
Οι δέκα εκατομμύρια δόσεις είναι για την Pfizer σταγόνα στον ωκεανό, σχολιάζει το Politico, καθώς, όπως είχε ανακοινώσει, έχει τη δυνατότητα να παραγάγει 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις μέσα στο 2021, ίσως και περισσότερες.
Και καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα ήταν στην κόψη του ξυραφιού και απαιτούνταν άμεση λήψη μέτρων, το Ισραήλ έγινε μία από τις πρώτες στον κόσμο που στα μέσα Δεκέμβρη παρέλαβε τις πρώτες δόσεις του εμβολίου.
Η Pfizer έχει σαφώς πολλά να κερδίσει από τη διάθεση του εμβολίου στο Ισραήλ, καθώς η χώρα έχει μετατραπεί σε παγκόσμιο παράδειγμα ταχείας εκστρατείας εμβολιασμού. Επιπλέον, αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, η φαρμακευτική εταιρεία θα ενισχύσει άμεσα τη θέση της στην παγκόσμια αγορά, καθώς θα έχει στα χέρια της ένα ισχυρό εργαλείο μάρκετινγκ.
«Είναι μία συμφωνία win-win. Τους πείσαμε ότι αν δώσουν το εμβόλιο πρώτα σε εμάς, θα το χορηγήσουμε ταχύτατα και αυτό ακριβώς συνέβη», λέει στο Politico ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ Γιούλι Ενστελστάιν, μέσω του εκπροσώπου του.
Η χώρα κατάφερε κάποιες ημέρες να εμβολιάζει μέχρι και 150.000 πολίτες, συμπληρώνει ο ίδιος. Ωστόσο, όπως γράφει το Politico, δεν έδωσε απαντήσεις για την τιμή στην οποία πλήρωσε η χώρα το εμβόλιο, αλλά και για τις συνολικές δόσεις που έχει συμφωνήσει να παραλάβει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, το Ισραήλ πλήρωσε σχεδόν διπλάσια τιμή για την κάθε δόση από αυτή που συμφώνησε η Ευρωπαϊκή Ενωση, τουλάχιστον για το εμβόλιο της Pfizer.
Ο Νετανιάχου, ο οποίος ελπίζει να επανεκλεγεί τον Μάρτιο, είχε επανειλημμένα αναφέρει ότι έχει στενές σχέσεις με διευθυντικά στελέχη της Pfizer και της Moderna, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διασυνδέσεις του τον βοήθησαν στην εξασφάλιση των εκατομμυρίων δόσεων.
«Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά είναι απόγονος μιας εβραϊκής οικογένειας από τη Θεσσαλονίκη και είναι στενός φίλος του Ισραήλ», πληροφόρησε όσους δεν το ήξεραν ο ισραηλινός πρωθυπουργός
Αναπτυγμένο σύστημα υγείας
Βέβαια, η σχέση του πρωθυπουργού με τα στελέχη των Φαρμακευτικών δεν ήταν η αιτία που η χώρα φαίνεται να τα καταφέρνει τόσο καλά στη συνέχεια, παρατηρεί το Politico.
Το Ισραήλ έχει υποχρεωτικό σύστημα δημόσιας ασφάλισης υγείας και ένα πλήρως αναπτυγμένο ψηφιοποιημένο σύστημα καταγραφής ιατρικού ιστορικού όλων των πολιτών του.
Ο κάθε εξουσιοδοτημένος υπολογιστής νοσοκομείου μπορεί να εμφανίσει τις πληροφορίες υγείας οποιουδήποτε πολίτη από την ημέρα της γέννησής του. Φάρμακα, εξετάσεις, εμβολιασμούς, επεμβάσεις, τα πάντα. Και όπως δηλώνουν στελέχη από τον χώρο της Υγείας, μία τόσο μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμού δεν είναι εύκολο να γίνει με ένα σύστημα Υγείας που δεν διαθέτει τέτοια τεχνολογία.
«Διαθέτουμε ένα κεντρικό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων (SMS) στα κινητά τηλέφωνα το οποίο ενημερώνει τα άτομα της ηλικιακής ομάδας που είναι επιλέξιμα να κάνουν το εμβόλιο. Στο μήνυμα υπάρχει σύνδεσμος, μέσω του οποίου μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να κλείσουν το ραντεβού τους», εξηγεί ο δρ Τζον Μπορόφσκι, διευθυντής μιας εκ των τεσσάρων Υγειονομικών Περιφερειών του Ισραήλ. Δηλαδή, ένα σύστημα παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζεται πλέον και στην Ελλάδα.
Αν κάποιος δεν έχει τις γνώσεις να κάνει την ηλεκτρονική διαδικασία, υπάρχουν και άλλες διαθέσιμες υπηρεσίες, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, που μπορούν να τον βοηθήσουν να κλείσει το ραντεβού του.
Η βάση δεδομένων με το ιατρικό ιστορικό βοηθά στην άμεση επιλογή ατόμων που έχουν προτεραιότητα. Για παράδειγμα, ο υπολογιστής μπορεί να εντοπίσει όλους όσοι έχουν πνευμονολογικά προβλήματα ή καρδιαγγειακές παθήσεις και είναι επίσης άνω των 55 ετών και να τους στείλει μήνυμα που θα τους ενημερώνει ότι είναι επιλέξιμοι για το εμβόλιο της Covid, όπως γράφει η βρετανική Telegraph.
«Τα ιατρικά αρχεία είναι 100% ψηφιακά. Κάτι που σημαίνει ότι είτε βρίσκομαι σε κλινική στην Ιερουσαλήμ είτε στα Υψίπεδα του Γκολάν ή στο Εϊλάτ, έχω πρόσβαση στον φάκελο οποιουδήποτε ασθενούς», συμπληρώνει ο Μπορόφσκι.
Κάτι που βοήθησε στην εκστρατεία εμβολιασμού, είναι ότι ένα μεγάλο μέρος του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού έχει προσφερθεί εθελοντικά και πραγματοποιούν εμβολιασμούς εκτός του ωραρίου εργασίας τους.
Μέχρι σήμερα, ποσοστό μεγαλύτερο του 72% ατόμων άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί, ενώ την πρώτη δόση έχουν κάνει και αρκετά άτομα άνω των 55 ετών με υποκείμενα νοσήματα και όλοι αυτοί μόνο με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, καθώς τα εμβόλια της AstraZeneca και της Moderna δεν έχουν φτάσει ακόμη στη χώρα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Ισραήλ θα λάβει από τη Moderna 6 εκατομμύρια δόσεις, που επαρκούν για την ανοσοποίηση τριών εκατομμυρίων πολιτών. Ο πληθυσμός του Ισραήλ είναι 8,8 εκατομμύρια.
Η άμεση διανομή του εμβολίου της Pfizer, λόγω της ιδιαιτερότητας που έχει για συντήρηση σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, έχει ρυθμιστεί άψογα με τη βοήθεια της κρατικής φαρμακευτικής εταιρείας Teva και το ενδιαφέρον νεότερων ηλικιακών ομάδων για εμβολιασμό είναι έντονο.
Μάλιστα, ουρές από νέους σχηματίζονται καθημερινά έξω από εμβολιαστικά κέντρα, ώστε εάν προκύψουν υπολειπόμενες δόσεις, να τις λάβουν άμεσα.
Το ενδιαφέρον είναι μάλιστα τόσο έντονο, ώστε έχουν δημιουργηθεί ομάδες πολιτών στο WhatsApp οι οποίοι ενημερώνουν σε ποια σημεία υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, ώστε να σπεύσουν όσοι είναι κοντά και θέλουν.
Την ίδια στιγμή ο Νετανιάχου έχει δεσμευτεί να αυξήσει τον ρυθμό εμβολιασμού του Ισραήλ και να φτάσει τα 170.000 άτομα την ημέρα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News