628
Η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στη Βουλή | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουρισμό άμεσα, ζήτησε η Γεννηματά

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2021, 15:38
Η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στη Βουλή
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουρισμό άμεσα, ζήτησε η Γεννηματά

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2021, 15:38

«Ο εμβολιασμός των εργαζομένων στο χώρο του Τουρισμού είναι άμεση προτεραιότητα». Αυτό τόνισε η Φώφη Γεννηματά κατά τη συζήτηση τη Δευτέρα στη Βουλή επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής για τον τουρισμό.

Το πώς θα γίνει αυτό δεν το διευκρίνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Και είναι μια πραγματική απορία, δεδομένου ότι έως τώρα στη μόνη επαγγελματική κατηγορία που έχει δοθεί -και σωστά- προτεραιότητα, μετά τους υγειονομικούς, είναι στους εκπαιδευτικούς και ο τουρισμός έχει ανακοινωθεί ότι θα ανοίξει στις 14 Μαΐου.

Αλλά και ο υπουργός Τουρισμός Χάρης Θεοχάρης είπε, επίσης στη Βουλή, ότι θα εμβολιαστούν «κατά προτεραιότητα» οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, μόλις ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί των ευάλωτων ομάδων. Επί της ουσίας δεν διαφώνησαν δηλαδή. Αν και η ουσία είναι πώς θα γίνει αυτή η προτεραιοποίηση των εργαζομένων στον τουρισμό.

Κατά τα άλλα, η κυρία Γεννηματά εξήγησε πως η επερώτηση που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής έχει στόχο να μην γίνουν φέτος στον Τουρισμό, τα περυσινά λάθη που έκανε η κυβέρνηση καθώς και να ληφθούν έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέτρα, για να μην χαθούν πολλά δισ. έσοδα.

«Αποτύχατε. Επιδείξατε ανεπάρκεια και ανικανότητα και σ΄αυτό το μείζον θέμα», ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος επισημαίνοντας το άνοιγμα άνευ όρων των χερσαίων συνόρων, την έλλειψη συμφωνιών με τρίτες χώρες, τα συγκεχυμένα και καθυστερημένα υγειονομικά πρωτόκολλα, τη διάκριση των τουριστικών περιοχών σε «δήθεν επικίνδυνες» και «μη επικίνδυνες» όπως και παλινωδίες στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και αποτυχίες στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού.

Η κυρία Γεννηματά , δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα ανήσυχη και για την «φετινή χρονιά» με δεδομένες και τις καθυστερήσεις σε όλη την Ευρώπη του εμβολιαστικού προγράμματος και σχολίασε την εξαγγελία της κυβέρνησης να ανοίξει ο Τουρισμός στις 14 Μαΐου. «Ερωτώ: Υπάρχει σχεδιασμός; Υπάρχει προετοιμασία; Είναι έτοιμα και έχουν αποσταλεί σε όλες τις επιχειρήσεις τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν; Υπάρχουν εκτιμήσεις για την ροή του Τουρισμού στην χώρα μας για τον Μάιο και Ιούνιο; Πόσο κόσμο για παράδειγμα περιμένουμε στους δυο πρώτες μήνες; Έχετε λάβει μέτρα για να αντέξουν οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν; Θα επιδοτήσετε τα πάγια έξοδα τους, θα στηρίξετε την ρευστότητα τους; Περιμένουμε απαντήσεις. Εάν υπάρχουν βέβαια», σημείωσε.

Κατέθεσε πέντε συγκεκριμένες προτάσεις, άμεσης εφαρμογής:

1. Άμεση προτεραιότητα ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον Τουρισμό. Στο αμέσως επόμενο διάστημα.

2. Εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τα ταξίδια (το έχουμε προτείνει από τον Ιανουάριο). Για όσους επισκέπτες δεν έχουν εμβολιαστεί υποχρεωτικό πρόσφατο αρνητικό τεστ.

3. Μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τουρισμό και εστίαση ως το τέλος του 2021. Αναστολή του μέτρου του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

4. Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού με βάση το σχέδιο που πέρυσι κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής.

5. Στήριξη των εργαζομένων στον Τουρισμό-εστίαση που σήμερα βιώνουν την ανασφάλεια.

Ειδικότερα αναφορά έκανε στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων στο τουριστικό κλάδο κατηγορώντας το Υπουργείο Εργασίας επειδή δεν τις κηρύσσει ως υποχρεωτικές. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ παρατήρησε ότι προβλεπόμενες άμεσες παρεμβάσεις στον Τουρισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι αποσπασματικές και πολύ κατώτερες της σημασίας που έχει ο Τουρισμός για την Οικονομία και την Απασχόληση.

«Με τις Κυβερνητικές προτάσεις δεν υπάρχει απάντηση στα δύο μεγαλύτερα ερωτήματα που τίθενται για τον Ελληνικό Τουρισμό σήμερα. Πώς θα επεκταθεί η μικρή μας τουριστική περίοδος, και πως θα καταφέρουμε να προσελκύσουμε επισκέπτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου», υπογράμμισε. Πρόσθεσε ότι τα προβλεπόμενα κονδύλια για την διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος είτε αφήνουν “έξω” ορισμένες εναλλακτικές μορφές Τουρισμού (πχ θρησκευτικό, πολιτιστικό, ολιστικό), είτε μένουν σε αερολογίες για τον αγροτουρισμό όταν δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, όταν δεν έχουν προσχωρήσει τα αναγκαία τοπικά σύμφωνα.

Η κυρια Γεννηματά κατέληξε θέτοντας δύο ερωτήματα:

1ον Υπάρχουν μελέτες για την «προστασία από την κλιματική αλλαγή» του Δίου, των Δελφών, της Κνωσού, των Φιλίππων, του Μυστρά και άλλων μνημείων που ονομαστικά αναφέρονται στο σχέδιο σας, ή είναι όλα στον αέρα;

2ον Προβλέπονται κονδύλια για «βελτίωση της οδικής ασφάλειας» σε τουριστικές περιοχές;

«Αν η κυβέρνηση ακολουθήσει τις προτάσεις μας, οι μεγάλοι κερδισμένοι δεν θα είμαστε εμείς ως κόμμα, θα είναι ο Τουρισμός, η απασχόληση, η πατρίδα μας», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...