323
|

Εμβόλια: 95,6% αποτελεσματική η τρίτη δόση με το σκεύασμα των Ρfizer/BioNTech

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2021, 16:07

Εμβόλια: 95,6% αποτελεσματική η τρίτη δόση με το σκεύασμα των Ρfizer/BioNTech

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2021, 16:07

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν Ρfizer και BioNTech από τη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου τους κατά της Covid-19, συμπεριλαμβανομένης της μετάλλαξης Δέλτα.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, δοκιμή με 10.000 συμμετέχοντες ηλικίας 16 ετών και άνω, έδειξε 95,6% αποτελεσματικότητα απέναντι στη νόσο, κατά τη διάρκεια μάλιστα της περιόδου που κυριαρχούσε η Δέλτα.

Οπως είπε ο επικεφαλής της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν, «τα νέα αυτά σημαντικά στοιχεία» προστίθενται στο σύνολο των αποδείξεων ότι μια ενισχυτική δόση μπορεί να βοηθήσει «στην προστασία ενός ευρύτερου πληθυσμού ανθρώπων από τον ιό και τις παραλλαγές του».

«Με βάση αυτά τα ευρήματα», πρόσθεσε, «πιστεύουμε ότι μαζί με την ευρεία πρόσβαση στα εμβόλια για όλους παγκοσμίως, οι ενισχυτικοί εμβολιασμοί θα μπορούσαν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στη στήριξη του περιορισμού της πανδημίας και της επιστροφής στην κανονικότητα».

Στη δοκιμή, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer και οι μισοί εξ αυτών επιλέχθηκαν τυχαία για να λάβουν μια επιπλέον, ισοδύναμη δόση του σκευάσματος και οι άλλοι μισοί ένα placebo.

Καταγράφηκαν πέντε περιστατικά Covid σε ασθενείς που έλαβαν την ενισχυτική δόση συγκριτικά με 109 κρούσματα ανάμεσα σε εκείνους που τους χορηγήθηκε το placebo. Η μελέτη έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που η Δέλτα κυριαρχούσε, και το ενδιάμεσο διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης ήταν περίπου 11 μήνες.

Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν τα 53 έτη, με λίγο παραπάνω από τους μισούς να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 16-55 ετών. Πάνω από το ένα πέμπτο ήταν πάνω από 65, μια κατηγορία που διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο από σοβαρή Covid-19.

Σύμφωνα πάντα με τις δύο εταιρείες, αναλύσεις από διάφορες υποομάδες έδειξαν ότι η σχετική αποτελεσματικότητα ήταν ίδια ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, φυλής, εθνικότητας ή άλλων παραγόντων.

Το προφίλ ασφάλειας του σκευάσματος ήταν «γενικώς σταθερό» και στα άλλα στοιχεία που έχουν γίνει διαθέσιμα, σημείωσαν οι Ρfizer και BioNTech, γνωστοποιώντας ότι θα κοινοποιήσουν τις εν λόγω πληροφορίες στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...