275
«Δεν πρέπει πλέον να είμαστε εξαρτημένοι από την Ευρωπαϊκή Ενωση» είπε ο πρωθυπουργός της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς | REUTERS/Lisi Niesner

Εμβόλια: Αυστρία και Δανία συμμαχούν με το Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2021, 19:08
«Δεν πρέπει πλέον να είμαστε εξαρτημένοι από την Ευρωπαϊκή Ενωση» είπε ο πρωθυπουργός της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς
|REUTERS/Lisi Niesner

Εμβόλια: Αυστρία και Δανία συμμαχούν με το Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2021, 19:08

Ακόμα περισσότερες ρωγμές στο ενιαίο μέτωπο της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας φέρνει η απόφαση της Αυστρίας και της Δανίας να συνεργαστούν με το Ισραήλ στην παραγωγή δεύτερης γενιάς εμβολίων κατά των μεταλλάξεων του κορονοϊού.

Ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε ότι η χώρα του και η Δανία, ως μέλη του First Mover Group που συστάθηκε με πρωτοβουλία του Κουρτς, θα συνεργαστούν με το Ισραήλ για την παραγωγή εμβολίων και την από κοινού έρευνα για θεραπευτικές αγωγές.

Αν και ο Κουρτς πιστεύει ότι η απόφαση για τον εφοδιασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης με εμβόλια για λογαριασμό των χωρών-μελών ήταν σωστή, θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) καθυστέρησε στην έγκριση εμβολίων, ενώ επέκρινε τις καθυστερήσεις τροφοδοσίας από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για τις μεταλλάξεις και δεν πρέπει πλέον να είμαστε εξαρτημένοι από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την παραγωγή δεύτερης γενιάς εμβολίων», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο αυστριακός καγκελάριος πρόκειται να ταξιδέψει την Πέμπτη στο Ισραήλ μαζί με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν για να δουν από κοντά την ταχεία επιχείρηση εμβολιασμού της χώρας.

Οπως σημειώνει το Politico, οι κινήσεις των δύο χωρών είναι άλλο ένα πλήγμα στην στρατηγική εμβολιασμών της ΕΕ, η οποία βασιζόταν στην αγορά δόσεων από την Κομισιόν εξ ονόματος και των 27 κρατών-μελών.

Ψωνίζουν από Κίνα και Ρωσία!

Ωστόσο, τα προβλήματα στην παραγωγή επαρκών ποσοτήτων, όπως με το εμβόλιο της AstraZeneca, απειλούν να εκτροχιάσουν τον σχεδιασμό. Για τον λόγο αυτό ορισμένοι από τους 27 κινούνται μεμονωμένα: η Πολωνία ζήτησε δόσεις από την Κίνα, η Σλοβακία 2 εκατ. δόσεις του Sputnik V από τη Ρωσία και η Ουγγαρία παρέλαβε δόσεις του κινεζικού εμβολίου της Sinopharm, το οποίο δεν έχει εγκριθεί από την EMA.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News