319
Παιδί νηπιαγωγείου εμβολιάζεται στην Κίνα | cnsphoto via REUTERS

Εμβόλια: 160 εκατομμύρια είναι οι «μικροί ήρωες» της Κίνας

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2021, 19:40
Παιδί νηπιαγωγείου εμβολιάζεται στην Κίνα
|cnsphoto via REUTERS

Εμβόλια: 160 εκατομμύρια είναι οι «μικροί ήρωες» της Κίνας

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2021, 19:40

84 εκατομμύρια παιδιά έχουν ήδη εμβολιαστεί στην Κίνα. Αυτά είναι οι «μικροί ήρωες» της χώρας, όπως λέει το Πεκίνο, και είναι ο μισός αριθμός όσων παιδιών θα εμβολιαστούν μέχρι το τέλος του μήνα. Συνολικά, δηλαδή, θα εμβολιαστούν 160 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 3 έως και 11 ετών. Στα κινεζάκια χορηγήθηκε και θα χορηγηθεί το αντικορονοϊκό εμβόλιο Sinopharm ή Sinovac.

Η σχετική εκστρατεία για τον εμβολιασμό των παιδιών ξεκίνησε την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου. Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στα παιδιά προβλέπουν δύο δόσεις με διαφορά τριών εβδομάδων, σε εθελοντική βάση. Την τελική απόφαση την έχουν οι γονείς τους. Αυτός, βέβαια, είναι ο γενικός κανόνας, ωστόσο παρατηρήθηκε το φαινόμενο της εκδίωξης νηπίων από τα νηπιαγωγεία τους επειδή ήταν ανεμβολίαστα – τουλάχιστον αυτό έγραψαν οι New York Times.

Εξυπακούεται ότι στους γονείς ασκούνται πιέσεις να εμβολιάσουν τα τέκνα τους, «να κάνουν το υγειονομικό καθήκον τους», αν και οι τοπικές αρχές υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει καμία υποχρέωση και συνεχίζουν να επαινούν «τους μικρούς ήρωες των ενέσεων».

Το Πεκίνο είναι πάντα προσηλωμένο στη στρατηγική της «μηδενικής ανοχής» στην κυκλοφορία του κορονοϊού, η οποία μεταφράζεται σε επιβολή καραντίνας με την εμφάνιση ενός κρούσματος όχι στο κεκριμένο κρούσμα μόνον, αλλά σε ολόκληρες γειτονιές πόλεων και σε χωριά, δηλαδή σε χιλιάδες ή εκατυομμύρια ανθρώπους. Η Κίνα έχει εμβολιάσει τουλάχιστον με μία δόση το 75% του πληθυσμού της.

Ο εμβολιασμός των ενηλίκων είναι και αυτός ο εθελοντικός, αλλά στην Κίνα δεν υπάρχουν κινήσεις No Vax όπως στη Δύση. Τα 84 εκατομμύρια παιδιά που εμβολιάστηκαν μέσα σε ενάμιση μήνα αποδεικνύουν την επιτυχία της εκστρατείας λέει η Εθνική Επιτροπή Υγείας. Και στην πραγματικότητα είναι ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα, αν συνυπολιγιστεί η λαϊκή καχυποψία για τα παιδικά προϊόντα υγείας του κράτους.

Το 2008 αποκαλύφθηκε σκάνδαλο νόθευσης γάλακτος από το οποίο υπήρξαν 300.000 περιπτώσεις νόσησης νηπίων και μερικοί θάνατοι. Το 2018, ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων διφθερίτιδας, κοκκύτη και τετάνου αποσύρθηκαν από την αγορά ως ελλαττωματικά. Τότε η κομμουνιστική κυβέρνηση ανακοίνωση τη διενέργεια έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας ουδέποτε γνωστοποιήθηκαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...