470
Το αμερικανοϊρανικό άτυπο deal περί πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης έχει παραμέτρους που αγγίζουν τη Ρωσία και το Ουκρανικό | REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Εμμεσο κέρδος για τις ΗΠΑ από τη διακίνηση ιρανικού πετρελαίου

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2023, 08:30
Το αμερικανοϊρανικό άτυπο deal περί πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης έχει παραμέτρους που αγγίζουν τη Ρωσία και το Ουκρανικό
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Εμμεσο κέρδος για τις ΗΠΑ από τη διακίνηση ιρανικού πετρελαίου

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2023, 08:30

Η κυβέρνηση Μπάιντεν διαπραγματεύεται με τους Ιρανούς εδώ και έξι μήνες για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης –αυτό έγραψε η Corriere della Sera, δίνοντας συνέχεια στην είδηση των ημερών–, όμως αρνείται κατηγορηματικώς ότι πρόκειται να επιστρέψουμε στη συμφωνία του 2015.

Ο Λευκός Οίκος μάλλον επιθυμεί κάποιας μορφής συνεννόηση με τους Ιρανούς, άγραφη, η οποία δεν χρειάζεται να περάσει και από το Κογκρέσο. Εξάλλου, καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι έτοιμη για το μεγάλο βήμα. Συνολική λύση δεν μπορεί να βρεθεί τώρα, όμως ανώτατο όριο στον πυρηνικό εμπλουτισμό μπορεί να τεθεί ως στόχος, και μάλιστα να επιτευχθεί με τους ήδη γνωστούς όρους. Φυσικά, οι ΗΠΑ θέλουν να ανοίξει και ένας δίαυλος γενικότερης επικοινωνίας.

Η Corriere εκτίμησε ότι κάποια κανονική συμφωνία θα ήταν «πολιτική αυτοκτονία» για τον Μπάιντεν αυτήν την περίοδο, αλλά θα ενοχλούσε και τους Ευρωπαίους, που είδαν την Τεχεράνη να εξοπλίζει τον Πούτιν με drones και να καταστέλλει τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία της Κούρδισσας Μάσα Αμινί μέσα σε αστυνομικό τμήμα.

Στην Ευρώπη δεν υπάρχει και μεγάλη όρεξη για άνοιγμα προς το Ιράν. Η Ευρώπη είχε απογοητευτεί με τη μονομερή, από πλευράς Τραμπ, εγκατάλειψη της συμφωνίας του 2015, όμως και οι Ιρανοί απογοητεύθηκαν από την αδυναμία της Ευρώπης να την κρατήσει ζωντανή και να βοηθήσει στην παράκαμψη των κυρώσεων, όπως είχε υποσχεθεί.

Οταν ο Μπάιντεν έγινε πρόεδρος, οι Ευρωπαίοι ήλπιζαν ότι θα αποκαταστήσει τη συμφωνία, αλλά οι προσπάθειες αναβίωσής της απέτυχαν. Το Ουκρανικό και η «μαντήλα» έπαιξαν τον ρόλο τους, ωστόσο οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να κλιμακωθεί η κατάσταση σε σύγκρουση, αφού έτσι θα εκτραπούν πόροι από την ουκρανικό οδό, ενώ θα διχαστεί και το μέτωπο κατά του Πούτιν.

Ολοι πάντως οι Δυτικοί συνειδητοποιούν ότι η παρούσα κατάσταση με τα ιρανικά πυρηνικά προγράμματα δεν είναι βιώσιμη, αφού οι μουλάδες ενδέχεται σύντομα να αποκτήσουν αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο 90%, ώστε να κατασκευάσουν πυρηνική βόμβα. Και οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι όντως σε αυτό το σημείο βρίσκονται οι Ιρανοί, αν και δεν βιάζονται να αναπτύξουν πυρηνικό όπλο – οι Ιρανοί γνωρίζουν, λένε με σημασία οι Ισραηλινοί, τι σημαίνει η υπέρβαση της κόκκινης γραμμής…

Ισως το Ιράν δεχθεί κάποια προσωρινή συμφωνία με τις ΗΠΑ και με τους Ευρωπαίους, κατέληξε η Corriere, υπό την προϋπόθεση ότι οι Αμερικανοί θα κάνουν τα στραβά μάτια όσον αφορά την εφαρμογή των κυρώσεων εις βάρος του ιρακινού πετρελαίου. Και γιατί να μην τα κάνουν, άλλωστε; Οι Δυτικοί θα έχουν έμμεσο κέρδος από τέτοιο deal, αφού η διακίνηση ιρανικού πετρελαίου θα μειώσει τη διακίνηση του ρωσικού, άρα θα μειώσει και τα έσοδα της Ρωσίας. Εν ολίγοις, υπάρχει ανάγκη για επίτευξη της άτυπης συμφωνίας, ωστόσο τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Το ιρανικό πετρέλαιο διακινείται με «πλοία-φαντάσματα» και πωλείται στη μαύρη αγορά σε μειωμένη τιμή. Τα τάνκερ φθάνουν στη Μαλαισία και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Εκεί το φορτίο τους μεταφορτώνεται σε άλλα τάνκερ, που έχουν για προορισμούς τους κινεζικούς λιμένες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...