558
Διαδηλωτές συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις στη Μανιπούρ εν μέσω γενικευμένης οργής για τα περιστατικά σεξουαλικής βίας | Raj K Raj/Hindustan Times via Getty Image

«Εμφύλιος» στην Ινδία μετά τον ομαδικό βιασμό δύο χριστιανών γυναικών

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2023, 15:20
Διαδηλωτές συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις στη Μανιπούρ εν μέσω γενικευμένης οργής για τα περιστατικά σεξουαλικής βίας
|Raj K Raj/Hindustan Times via Getty Image

«Εμφύλιος» στην Ινδία μετά τον ομαδικό βιασμό δύο χριστιανών γυναικών

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2023, 15:20

Οι δύο γυναίκες, μια περίπου 20 ετών και μια περίπου 50, φαίνονται να παρακαλούν το πλήθος να μην τις πειράξει. Οταν ο πατέρας και ο αδελφός της νεαρής γυναίκας προσπάθησαν να τις προστατεύσουν, το πλήθος τους ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου.

Οι δύο γυναίκες ήταν χριστιανές της φυλής Κούκι και οι δράστες της αποτρόπαιης πράξης ήταν πιθανότατα ινδουιστές Μεϊτέι, σύμφωνα με τους Times.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντα Μόντι, είπε ότι «οι ένοχοι δεν θα τη γλιτώσουν. Αυτό που συνέβη στις κόρες της Μανιπούρ, δεν μπορεί να συγχωρεθεί». Ο ίδιος ζήτησε από τους κυβερνήτες των επαρχιών να προστατεύσουν τις γυναίκες και είπε ότι το περιστατικό, το οποίο συνέβη στις 4 Μαΐου, είναι «ντροπιαστικό για ένα πολιτισμένο έθνος. Η καρδιά μου είναι γεμάτη με πόνο και θυμό», πρόσθεσε.

Ο κύριος ύποπτος, κάτοικος του κρατιδίου Μανιπούρ, συνελήφθη την Πέμπτη μερικές ώρες αφότου ο Μόντι καταδίκασε το περιστατικό.

Ο συλληφθείς φέρεται να έσυρε δύο γυναίκες μέλη φυλής στους δρόμους τον Μάιο και στη συνέχεια παρακίνησε έναν όχλο να τις βιάσει και να τις διαπομπεύσει γυμνές.

Αλλοι τρεις άνδρες συνελήφθησαν και η αστυνομία αναζητά τουλάχιστον 30 άλλους που ενεπλάκησαν στο έγκλημα.

Την Παρασκευή, γυναίκες επιτέθηκαν στο σπίτι του κύριου υπόπτου στην υπόθεση της σεξουαλικής επίθεσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

«Ντόπιες γυναίκες εκσφενδόνισαν πέτρες και έκαψαν τμήματα του σπιτιού που ανήκει στον κύριο ύποπτο σε ένα χωριό», δήλωσε ο Χεμάντ Πάντεϊ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αστυνομίας στην πρωτεύουσα του κρατιδίου, Ιμπχάρ.

«Ζητάμε από τις γυναίκες να διαδηλώσουν ειρηνικά καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία. Καταλαβαίνουμε την οργή τους», είπε.

Διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις

Διαδηλώσεις διοργανώθηκαν σε αρκετές περιοχές της Ινδίας από οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απαιτούν δικαιοσύνη και ταχεία έρευνα για το πιο πρόσφατο περιστατικό που εγείρει ερωτήματα για την ασφάλεια των γυναικών στη χώρα.

Εκατοντάδες διαδηλωτές στη νότια πόλη Μπεγκαλούρου πραγματοποίησαν πορεία με ορισμένα πανό να λένε: «Το σώμα των γυναικών δεν είναι πεδίο μάχης». Αμφισβήτησαν επίσης την αποτυχία των αρχών να διερευνήσουν την υπόθεση που κατήγγειλαν τα δύο θύματα τον Μάιο.

«Είναι μια τεράστια αδικία και παραμέληση», δήλωσε ο Χ. Τζ. Λάκσμι, από την οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών Samakaleena Samajik Sanskritik Vedike στο Μπεγκαλούρου.

Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην ανατολική πόλη Μπουμπάνεσβαρ και σε ορισμένες πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα.

140 νεκροί σε δύο μήνες από τις ταραχές

Οι φυλετικές εντάσεις στη Μανιπούρ απειλούν εδώ και καιρό να οδηγήσουν την επαρχία σε εμφύλιο πόλεμο. Τουλάχιστον 140 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς συμμορίες εισβάλλουν σε χωριά, επιτίθενται στους κατοίκους τους και καίνε τα σπίτια τους.

Οι ινδουιστές Μεϊτέι ζήτησαν να τους παραχωρηθεί το προνόμιο να μπορούν να αγοράσουν γη στους λόφους που κατοικούν οι Κούκι, αλλά και να παίρνουν με ποσόστωση δουλειές στο Δημόσιο.

Στην επαρχία ζουν περίπου 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων οι μισοί είναι Μεϊτέι και οι υπόλοιποι ανήκουν στις εθνικές μειονότητες των Κούκι, των Νέγκα και άλλων φυλών, σύμφωνα με το BBC.

Τους τελευταίους μήνες, η Μανιπούρ έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Και οι δύο πλευρές έχουν δημιουργήσει αυτοσχέδιους στρατούς και τα απομονωμένα χωριά δέχονται διαρκώς επιθέσεις. Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν φύγει από τα σπίτια τους και έχουν καταφύγει σε στρατόπεδα προσφύγων. Στις 10 εβδομάδες, από τη στιγμή που ξέσπασε η βία, 4.400 σπίτια έχουν καταστραφεί και 357 εκκλησίες έχουν καεί.

Οι άντρες που βίασαν τις δύο γυναίκες φέρεται να είναι ινδουιστές, καθώς στο βίντεο ακούγονται να μιλάνε μεταξύ τους τη διάλεκτο των Μεϊτέι. Πριν το περιστατικό, οι Μεϊτέι είχαν κατηγορήσει την πολιτοφυλακή των Κούκι ότι είχε βιάσει δικές τους γυναίκες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...