452
Στις δορυφορικές φωτογραφίες φαίνονται χρονολογικά τα μπλακάουτ στις πόλεις της επαρχίας Τιγκράι, ανάλογα με την εξέλιξη των εμφύλιων συγκρούσεων | NASA

Εμφύλιος στην Αιθιοπία: Η NASA αποτυπώνει την «εξαφάνιση» της επαρχίας Τιγκράι

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2022, 13:48
Στις δορυφορικές φωτογραφίες φαίνονται χρονολογικά τα μπλακάουτ στις πόλεις της επαρχίας Τιγκράι, ανάλογα με την εξέλιξη των εμφύλιων συγκρούσεων
|NASA

Εμφύλιος στην Αιθιοπία: Η NASA αποτυπώνει την «εξαφάνιση» της επαρχίας Τιγκράι

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2022, 13:48

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή πεθάνει από την πείνα και τις κακουχίες τα δύο τελευταία χρόνια στην επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας, όπου μαίνεται ένας βάρβαρος εμφύλιος, ανάμεσα στον κυβερνητικό στρατό και τους αντάρτες του αριστερού εθνικιστικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου.

Δορυφορικές φωτογραφίες της NASA που δημοσίευσε το BBC παρουσιάζουν πώς ολόκληρες πόλεις έχουν «εξαφανιστεί» σταδιακά από τον νυχτερινό χάρτη σε διάστημα 20 μηνών, καθώς η κυβέρνηση έχει επιβάλει γενικό μπλακάουτ στο ρεύμα και έχει αποκλείσει την περιοχή, για να μη φθάνει στους κατοίκους ανθρωπιστική βοήθεια.

Στο πλευρό του στρατού της Αιθιοπίας εναντίον των ανταρτών πολεμούν και στρατιώτες από τη συμμαχική Ερυθραία. Αυτή την περίοδο, οι κυβερνητικές δυνάμεις προελαύνουν στην επαρχία, καταλαμβάνοντας το Σάιρ, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις, κοντά στην πρωτεύουσα Μεκέλε, και υπάρχουν φόβοι για αντίποινα εναντίον των αμάχων.

Στην περιοχή μαίνεται μία από μεγαλύτερες επισιτιστικές και ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως, καθώς, εκτός από τις δολοφονίες, τα βασανιστήρια και τους βιασμούς αμάχων, δεν υπάρχουν ούτε τρόφιμα ούτε φάρμακα.

Η κυβέρνηση έχει κόψει το ρεύμα και κάθε μορφής επικοινωνία στην επαρχία, έχει κλείσει τις τράπεζες, ενώ έχει απαγορεύσει και την είσοδο στους δημοσιογράφους από τον Ιούνιο του 2021. Ετσι, η έκταση της κρίσης μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη.

Τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία ανθρωπιστικών οργανώσεων, το ποσοστό των παιδιών κάτω των πέντε ετών που έχουν πεθάνει από την έλλειψη τροφής έχει αυξηθεί κατά 1,533% από τον Ιούλιο του 2020, λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε παιδί που πέθαινε πριν τον πόλεμο, 16 πέθαναν το 2021-22.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 2.450 παιδιά πέθαναν σε νοσοκομεία από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Ιούλιο του 2022, αλλά όπως λένε οι ειδικοί, το πραγματικό νούμερο είναι πολύ μεγαλύτερο.

Καθώς η επικοινωνία και οι μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού είναι αδύνατες μέσα στην επαρχία, δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για την κατάσταση. Οι νεκροί συνολικά από τον εμφύλιο στην επαρχία, τόσο από τις συγκρούσεις όσο και από την έλλειψη τροφής και φαρμάκων και τις κακουχίες, υπολογίζονται μεταξύ 385.000 και 600.000.

Πρόσφυγες από την επαρχία Τιγκράι περιμένουν στην ουρά για φαγητό σε καταυλισμό (REUTERS/Baz Ratner)

Στις φωτογραφίες της NASA φαίνεται πώς τα φώτα στους δρόμους των πόλεων έσβηναν όταν βρίσκονταν στα χέρια των ανταρτών και άναβαν όταν ανακαταλαμβάνονταν από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Η κατάσταση χειροτέρεψε μετά τον Αύγουστο, όταν ξανάρχισαν οι συγκρούσεις, μετά από ανακωχή πέντε μηνών για ανθρωπιστικούς λόγους.

Το μοναδικό υδροηλεκτρικό φράγμα στην επαρχία έχει βομβαρδιστεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις και υπολειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2021.

Τα τρόφιμα έχουν τελειώσει και ο κόσμος λιμοκτονεί, είπε μια νοσηλεύτρια στο BBC, σημειώνοντας ότι χιλιάδες άνθρωποι σπεύδουν στο νοσοκομείο ελπίζοντας να βρουν τροφή, αλλά αυτή έχει τελειώσει, ακόμα και για το προσωπικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...