Επιστροφή στην εσωστρέφεια φαίνεται πως σηματοδότησε και για τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τα εσωκομματικά μαχαίρια που βγήκαν στο ΠΑΣΟΚ, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Στέφανος Κασσελάκης ένιωσε την ανάγκη να δηλώσει ότι «κανείς δεν αναγκάζει κανέναν να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ» και ότι «αν κάποιος δεν εκφράζεται από αυτό που θέλουμε να κάνουμε, δικαίωμά του να επιλέξει άλλη πορεία» (Παραπολιτικά FM), με αφορμή τις πρωτοβουλίες για τη σύμπλευση των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, που ξεκίνησαν ήδη από το βράδυ των εκλογών.
Ο Διονύσης Τεμπονέρας, από τα πρώτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξαν τη σχετική συζήτηση, απάντησε στις αιχμές του προέδρου του κόμματος σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής (Naftemporiki TV):
«Ημουν πολλά χρόνια πριν από εκείνον. Είμαι και θα παραμείνω ενδεχομένως και μετά από αυτόν στο αξιακό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό διαμορφώθηκε με διαδοχικές αποφάσεις συνεδρίων υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Συνεπώς, δίνουμε τη μάχη και των αξιών και των ιδεών μας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».
Ερωτηθείς, μάλιστα, εάν η ηγεσία του κόμματος φέρει την κύρια ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα σημείωσε «όλοι μαζί κερδίζουμε, όλοι μαζί χάνουμε. Tον πρώτο λόγο βεβαίως πάντα στη συνθήκη αυτή τον έχει ηγεσία».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τεμπονέρας, από κοινού με το στέλεχος Αντώνη Κοτσακά, κατέθεσε πρόταση πέντε σημείων για τη συνεργασία κομμάτων στον χώρο της Κεντροαριστεράς, περιλαμβανομένων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς.
«Οποια φωνή αναφέρεται σε συνεργασία της Νέας Αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ» ήρθε η αντίδραση Κασσελάκη επί του συγκεκριμένου.
Το κλίμα εσωστρέφειας πάνω από την Κουμουνδούρου επέτειναν, στο μεταξύ, και οι κριτικές αναφορές για το εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος από πρόσωπα όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Νίκος Κοτζιάς, ο Θανάσης Καρτερός, κ.ά.
Οι μετασεισμοί για την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να πιάσει τους στόχους του στις ευρωεκλογές (το 20% που είχε θέσει ο Στέφανος Κασσελάκης ή το 17% των προηγούμενων εκλογών) συνεχίστηκαν την Τετάρτη με την κατάθεση ακόμη μίας πρότασης –που δεν «περίμενε» την έγκριση της ηγεσίας– για τη συνεργασία κομμάτων στα αριστερά της ΝΔ, αυτή τη φορά από τους Γιάννη Ραγκούση και Χάρη Θεοχαρόπουλο.