«Εμφύλιο πόλεμο στην κορυφή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος» βλέπει το Politico, σημειώνοντας ότι «η κυριαρχία του Μάνφρεντ Βέμπερ στη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της Ευρώπης αμφισβητείται». Πιο συγκεκριμένα, ο ιστότοπος κάνει λόγο για μια διαμάχη που έχει ξεσπάσει και στην οποία εμπλέκεται ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος αντιμετωπίζει μια «σπάνια πρόκληση από έναν άλλο παίκτη εξουσίας του ΕΛΚ, τον Θανάση Μπακόλα», τον γ.γ. του ΕΛΚ και πρώην στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Αυτό συμβαίνει καθώς ο Βέμπερ –ο οποίος είναι ταυτόχρονα επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρόεδρος του ομώνυμου ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος– ξεκινάει μια συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του κόμματος κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της πολιτικής συνέλευσης του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, την Τρίτη» γράφει ο ιστότοπος.
Την περασμένη Παρασκευή ο Θανάσης Μπακόλας ενημέρωσε την ηγεσία του κόμματος ότι θα πρέπει να αποπέμψει τον Τομ Βαντενκεντελέρ. Ο Βέλγος, που έχασε πρόσφατα την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχε ξεκινήσει μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα ως ο εκλεκτός του Βέμπερ για τη θέση του διευθυντή, αρμόδιου για τη δραστηριότητα και τη συμμετοχή των κομμάτων-μελών.
Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται ο Μπακόλας σε ένα email που είδε το Brussels Playbook, ο Βέμπερ ακολούθησε γρήγορα, στέλνοντάς του ένα νέο οργανόγραμμα και δηλώνοντας σε ένα γραπτό μήνυμα ότι ο Βαντενκεντελέρ θα λειτουργούσε αντ’ αυτού ως επικεφαλής του προσωπικού του κόμματος.
«Δεν μπορώ να υποχρεώσω και να επιβάλω τις απαιτήσεις του προέδρου», έγραψε ο Μπακόλας ως απάντηση στην κίνηση του Βέμπερ.
Η θέση του προσωπάρχη, όπως περιγράφεται, δεν επιτρέπεται από τον κανονισμό του κόμματος ή τη βελγική νομοθεσία, και ως γενικός γραμματέας ο Μπακόλας είναι αυτός που θα είναι νομικά υπεύθυνος για τις παραβάσεις, υποστήριξε.
Αφού απέτυχε στην υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εγκατέλειψε τα σχέδιά του να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Βέμπερ στράφηκε στη συσσώρευση εξουσίας εντός του κομματικού μηχανισμού του ΕΛΚ, γράφει το Politico.
Εγκατέστησε πιστούς του σε καίριους ρόλους του ΕΛΚ και απομάκρυνε πιθανούς επικριτές και αντιπάλους. Στην ομάδα του ΕΛΚ, για παράδειγμα, ο γενικός γραμματέας Σάιμον Μπουσουτίλ αποχωρεί για να δώσει τη θέση του στην επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του Βέμπερ, Ουάρντα Μπενσουάγκ.
Ο Βέμπερ είναι ένα από τα άτομα με τη μεγαλύτερη επιρροή στις Βρυξέλλες – αναμφισβήτητα το δεύτερο ισχυρότερο μετά την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η απόφαση να διορίσει τον Βαντενκεντελέρ ήταν η τελευταία από μια σειρά ελιγμών που έχει εκτελέσει ο Βέμπερ για να ελέγξει τον μηχανισμό του ΕΛΚ. Αλλά η ανοικτή ανυπακοή του Μπακόλα είναι «πρωτοφανής» γράφει το Politico.
Πίσω από τη διαμάχη για το προσωπικό διαφαίνεται μια ευρύτερη σύγκρουση για την κατεύθυνση του ΕΛΚ, το οποίο υπό την ηγεσία του Βέμπερ έχει καλοπιάσει σκληρά δεξιούς ηγέτες όπως η Τζόρτζια Μελόνι. Η προσέγγιση –ο Βέμπερ συναντήθηκε με τη Μελόνι στη Ρώμη αυτό το καλοκαίρι– έχει εξοργίσει ορισμένους εντός του ΕΛΚ που πιστεύουν ότι ο βαυαρός πολιτικός τραβάει το κόμμα πολύ προς τα δεξιά.
Οι σύμμαχοι του Βέμπερ λένε ότι είναι αποφασισμένος να αξιοποιήσει πλήρως την αυξανόμενη δύναμη του ΕΛΚ και να δει τους φορείς του στα θεσμικά όργανα της ΕΕ να συνεργάζονται πιο απρόσκοπτα με τα εθνικά κόμματα.
Η επιτροπή προεδρίας του κόμματος συνεδρίασε τη Δευτέρα πριν από την έναρξη της πολιτικής συνέλευσης. Το αποτέλεσμα της συνεδρίασης ήταν ότι ο Βέμπερ, ως πρόεδρος του ΕΛΚ, θα υπέγραφε σύμβαση που θα καθιστούσε τον Βαντενκεντελέρ επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του, σύμφωνα με απόσπασμα εγγράφου που κυκλοφόρησε και εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση αυτή, το οποίο είδε το Playbook.
Ενώ η ομάδα του ΕΛΚ αφορά μόνο τους ευρωβουλευτές, το κόμμα του ΕΛΚ υπάρχει για να εξυπηρετεί τους εθνικούς ηγέτες και τα κόμματα. Ο Μπακόλας, ο οποίος βρίσκεται κοντά στον έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, φαίνεται να ρισκάρει ότι ηγέτες που συνδέονται με το ΕΛΚ, όπως ο πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, ο φινλανδός πρωθυπουργός Πέτερι Ορπο και ο ηγέτης της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης Φρίντριχ Μερτς, θα τον υποστηρίξουν και θα παρέμβουν για να χαλιναγωγήσουν τον Βέμπερ.
Εάν δεν το κάνουν, θα παγιωθεί η θέση του Βέμπερ ως το αδιαφιλονίκητο κορυφαίο πρόσωπο του ΕΛΚ.
«Ο Βέμπερ τείνει να κερδίζει αυτές τις μικρές μάχες» παρατήρησε ανώτερο μέλος του ΕΛΚ, στο οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία για να σχολιάσει την ευαίσθητη δυναμική του κόμματος.
Ο Μπακόλας αρνήθηκε να σχολιάσει στο Politico και ένας εκπρόσωπος του ΕΛΚ δεν απάντησε σε γραπτό μήνυμα για να ζητήσει απάντηση. Ο Βαντενκεντελέρ παρέπεμψε τις ερωτήσεις στην ομάδα του Βέμπερ και ο Βέμπερ δεν μπορούσε να προσεγγιστεί για να σχολιάσει.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News