357
Ο δολοφόνος ισοβίτης Μάντσεν εικονίζεται στο βάθος, σε καρέ από την αποτυχημένη απόπειρας δραπέτευσής του | EPA/Nils Meilvang DENMARK OUT

Εμειναν χωρίς «καμάκι» οι ισοβίτες στη Δανία

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2021, 16:24
Ο δολοφόνος ισοβίτης Μάντσεν εικονίζεται στο βάθος, σε καρέ από την αποτυχημένη απόπειρας δραπέτευσής του
|EPA/Nils Meilvang DENMARK OUT

Εμειναν χωρίς «καμάκι» οι ισοβίτες στη Δανία

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2021, 16:24

Οσα βλέπουμε στα προϊόντα του Χόλιγουντ μπορούν πλέον να συμβούν και στα ευρωπαϊκά σπίτια, η κόρη κάποιας νορμάλ οικογένειας να ερωτευθεί μέσω αλληλογραφίας, τηλεφωνημάτων και σόσιαλ μίντια έναν ισοβίτη καταδικασμένο για φόνο. Ακριβώς αυτό συνέβη στη Δανία, ξέσπασε σκάνδαλο, και η κυβέρνηση έλαβε μέτρα περιορισμού της επικοινωνιακής ελευθερίας των ισοβιτών.

Το αντικείμενο του πόθου της μικρής είναι ο εικονιζόμενος στην κεντρική φωτογραφία, κάποιος Πίτερ Μάντσεν, ισοβίτης δολοφόνος. Στο συγκεκριμένο καρέ τον βλέπουμε να έχει μπει στο στόχαστρο του αστυνομικού έπειτα από αποτυχημένη απόπειρά του να αποδράσει από τις φυλακές, το 2020.

Το σχετικό νομοσχέδιο απαγορεύει στους κρατουμένους που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης να συνάπτουν νέες «ρομαντικές σχέσεις», όπως μετέδωσαν τα διεθνή μίντια. Από τούδε και στο εξής θα περιοριστούν στην επικοινωνία που ήδη διατηρούν με άτομα τα οποία γνωρίζουν από παλιά ή γνώρισαν την πρώτη δεκαετία του εγκλεισμού τους.

Το κυβερνητικό σκεπτικό αφορά την ελπίδα ότι θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κοινωνικής ώσμωσης των εγκληματιών με τους πολίτες και δη με τους ανηλίκους. Μάλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι τέτοιου είδους σχέσεις πρέπει να σταματήσουν. Προσέθεσε, δε, ότι οι φυλακές δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται για γνωριμίες ή για καυχησιολογίες μέσω των σόσιαλ μίντια.

«Είδαμε αηδιαστικά πράγματα τα τελευταία χρόνια, κρατουμένους για αποτρόπαια εγκλήματα να έρχονται σε επαφή με νέους και με σκοπό να κερδίσουν τη συμπάθεια και την προσοχή τους» είπε ο δανός υπουργός. Το έξι σημείων νομοσχέδιό του κόβει, λοιπόν, το «καμάκι» των ισοβιτών μέσω web.

Επίσης, το νομοσχέδιο ορίζει ότι προ της εκτίσεως δέκα ετών φυλάκισης ο ισοβίτης δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει προσωρινή αποφυλάκιση (σήμερα μπορεί να το κάνει στη διετία ή τετραετία). Οι επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνησης της Δανίας περιστρέφονται γύρω από «την επέμβαση στην ιδιωτική ζωή των κρατουμένων».

Η κοπέλα παραδέχτηκε ότι ερωτεύτηκε τον Μάντσεν έπειτα από αλληλογραφία και τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, σε διάστημα δύο χρόνων. Ζήλεψε μάλιστα όταν ο ισοβίτης παντρεύτηκε στη φυλακή μία 39χρονη Ρωσίδα.

Ο Μάντσεν είχε ομολογήσει την ειδεχθή δολοφονία μίας ρεπόρτερ που τον είχε επισκεφθεί για επαγγελματικούς λόγους στο σπίτι του, το 2017. Είχε διαμελίσει το πτώμα της και το είχε πετάξει στη θάλασσα. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 2018, αφού ο ίδιος ομολόγησε το έγκλημα κατά τη διάρκεια εμφάνισής του σε ντοκιμαντέρ!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...