217
Εργαστήριο όπου παρασκευάζονται τα εμβόλια της Moderna για τον κορονοϊό (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Dado Ruvic

ΕΜΑ: Πράσινο φως για το εμβόλιο της Moderna σε παιδιά 12-17 ετών

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2021, 17:51
Εργαστήριο όπου παρασκευάζονται τα εμβόλια της Moderna για τον κορονοϊό (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS/Dado Ruvic

ΕΜΑ: Πράσινο φως για το εμβόλιο της Moderna σε παιδιά 12-17 ετών

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2021, 17:51

Εγκριση για χορήγηση του εμβολίου της Moderna για τον κορονοϊό σε παιδιά ηλικίας από 12 μέχρι 17 ετών έδωσε το απόγευμα της Παρασκευής η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA).

Η χρήση του mRNA εμβολίου θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται στους ενήλικες. Το εμβόλιο θα χορηγείται σε δύο δόσεις, με χρονική απόσταση τεσσάρων εβδομάδων.

Η έγκριση δόθηκε ύστερα από μελέτη που έγινε σε 3.732 παιδιά ηλικίας από 12 μέχρι και 17 ετών.

Η μελέτη έδειξε ότι το εμβόλιο έχει ανοσολογική ανταπόκριση στα παιδιά 12-17 ετών, ανάλογη με αυτή που έχει και στους νέους ενήλικες 18-25 ετών.

Επίσης, κανένα από τα 2.163 παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο δεν νόσησε με κορονοϊό στο πλαίσιο της μελέτης, έναντι τεσσάρων από τα 1.073 παιδιών που έλαβαν το εικονικό εμβόλιο (ομάδα ελέγχου).

Η έγκριση σημαίνει ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα και στη χώρα μας, εφόσον βέβαια το αποφασίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

Παρενέργειες

Οι πλέον συνήθεις παρενέργειες είναι αυτές που αναφέρουν και οι ενήλικες, δηλαδή πόνος στο σημείο έγχυσης, κόπωση, πονοκέφαλος, πόνος στους μυς και τις αρθρώσεις, πρησμένοι λεμφαδένες, ρίγη, ναυτία, εμετός και πυρετός.

Οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι τα οφέλη του εμβολιασμού με το εμβόλιο της Moderna σε παιδιά 12-17 ετών υπερτερούν των κινδύνων, ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχει κίνδυνος για σοβαρή νόσηση.

Υπενθυμίζεται ότι και το εμβόλιο της Pfizer έχει εγκριθεί για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...