292
Φιαλίδια με τα εμβόλια των AstraZeneca και Pfizer (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

ΕΜΑ και ECDC: Καλύτερα αποτελέσματα έχουν τα κοκτέιλ εμβολών για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2021, 16:06
Φιαλίδια με τα εμβόλια των AstraZeneca και Pfizer (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

ΕΜΑ και ECDC: Καλύτερα αποτελέσματα έχουν τα κοκτέιλ εμβολών για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2021, 16:06

Υπέρ της τακτικής του «Mix-and-Match» στα εμβόλια του κορονοϊού τάσσονται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το μεσημέρι της Τρίτης οι δύο οργανισμοί, αναφέρουν ότι η συνδυαστική χορήγηση διαφορετικής μάρκας εγκεκριμένων εμβολίων για τη λοίμωξη Covid-19 για τον αναμνηστικό εμβολιασμό, έχει αρκετά πλεονεκτήματα.

ΕΜΑ και ECDC προτείνουν τον συνδυαστικό εμβολιασμό, καθώς μεγάλος αριθμός κλινικών μελετών που βασίζονται σε αποδείξεις από την καθημερινή πρακτική, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση διαφορετικής μάρκας εμβολίου, που είναι γνωστή ως «ετερόλογος εμβολιασμός», ενισχύει ακόμη περισσότερο το ανοσοποιητικό σύστημα απέναντι στη λοίμωξη Covid-19.

Τα στοιχεία από τις μελέτες για τον ετερόλογο εμβολιασμό δείχνουν ότι η χορήγηση εμβολίων ιικού φορέα (δηλαδή Johnson & Johnson ή AstraZeneca) και ακολούθως εμβολίων mRNA (Pfizer και Moderna), παράγει καλά επίπεδα αντισωμάτων κατά του ιού SARS-CoV-2 και υψηλότερη ανταπόκριση των Τ-κυττάρων, συγκριτικά με τη χορήγηση του ίδιου εμβολίου (ομόλογος εμβολιασμός) είτε στο αρχικό, είτε σε αναμνηστικό δοσολογικό σχήμα.

Τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού αφορούν την κυτταρική μνήμη, η οποία θυμάται τη δομή του ιού, και μόλις εισβάλει στον οργανισμό, ξεκινά να παράγει αντισώματα για να τον αντιμετωπίσει. Θεωρούνται πιο σημαντικά από τα αντισώματα, ο αριθμός των οποίων φθίνει με τον καιρό.

«Ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για την παροχή περισσότερων στοιχείων σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια, τη διάρκεια της ανοσίας και την αποτελεσματικότητα, η χρήση ετερόλογων χρονοδιαγραμμάτων εμβολιασμού μπορεί να προσφέρει ευελιξία όσον αφορά τις επιλογές, ιδιαίτερα για τη μείωση του αντίκτυπου σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμο εμβόλιο για οποιονδήποτε λόγο», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους ECDC και ΕΜΑ.

Οι εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων των δύο ρυθμιστικών φορέων, αποσκοπούν στο να βοηθήσουν τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να σχεδιάσουν εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού που θα διασφαλίσουν ότι ο μέγιστος αριθμός πολιτών της ΕΕ εμβολιάζεται και προστατεύεται το συντομότερο δυνατό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...